Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler, nabız sayısının önemine işaret ederek, istirahat halindeki bir kişinin nabzının 80’i geçmesi durumunda büyük risk altında olduğunu söyledi.
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından düzenlenen 19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesi Belek turizm merkezindeki bir otelde başladı.
TİHUD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler, kongre kapsımında düzenlenen basın toplantısında, kalbin belirli bir atım sayısı bulunduğunu söyledi.
Kalbin sürekli hızlı atması nedeniyle ölümler oluşabildiğini bildiren Güler, "İstirahat halindeki bir kişinin nabzının 80'i geçmesi durumunda o kişi büyük risk altındadır. Kalbi az atan hayvanlar çok yaşar. Mesela kaplumbağa. Bu duruma karşı görüşler de var ama nabız sayısı önemli. Kadın erkek ayırmaksızın istirahat halinde nabız sayısı 80'i geçiyorsu büyük bir risk faktörü oluşturuyor." dedi.
- Vücudun 2 kilosu mikroplardan oluşuyor
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, vücut ağırlığının 2 kilogramının mikroplardan oluştuğunu söyledi. "Ağzımızda, gözümüzde, cildimizde, her yerimizde var ama esas kolonda, yani kolon saf ağırlığının yüzde 70'i mikroplardan oluşuyor." diyen Ünal, bunların faydalı mikroplar olduğunu kaydetti.
Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Özer ise, demir eksikliği teşhisi konulan her hastada, tedavi öncesi buna yol açan sebebin bulunması gerektiğini dile getirerek, bu soruna sahip kişilerin yüzde 5'inin bağırsak sisteminde kanser bulunduğunu bildirdi.
Kongre, yarın sona erecek.
19. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Güler: 'İstirahat halindeki bir kişinin nabzının 80'i geçmesi durumunda o kişi büyük risk altındadır. Kalbi az atan hayvanlar çok yaşar. Mesela kaplumbağa. Bu duruma karşı görüşler de var ama nabız sayısı önemli'