19 Yil Sonra Yurda Dönen Çini Eserler Restorasyona Alinacak

Yasa disi yollarla Türkiye'den çikarilan ve Hollanda'daki bir müzayede evinde satisa sunulan Adana Ulu Cami çinileri ile Konya kökenli çini pano, restorasyon çalismalarinin ardindan Etnografya Müzesi'nde sergilenecek Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Yurtdisi Kaçakçilikla Mücadele Sube Müdürü Burcu Özdemir: 'Hollanda'daki müzayede evi yetkilileri yasa disi durumu bilmediklerini kabul ederek eserleri Lahey Büyükelçiligine teslim etti. 9 Haziran'da Türkiye'ye ulasan eserler muhafaza altinda. Bu, Hollanda'dan saglanan ilk eser iadesi' Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Yurtdisi Kaçakçilikla Mücadele Daire Baskani Zeynep Boz: 'Yasa disi yollarla yurt disina giden ve iadesini sagladigimiz her eser için çok seviniyoruz ama biraz da buruk bir sevinç oluyor, asil mesele bunlarin ülkemizden hiç gitmemesi'

Yasa disi yollarla Türkiye'den çikarilan ve 19 yil sonra yurda dönen Adana Ulu Cami çinileri ile Konya kökenli çini pano, restorasyonun ardindan sergilenecek.

Hollanda'daki bir müzayede evinde satisa sunulan ve Türkiye kökenli oldugu belirlenerek Ankara Etnografya Müzesine 9 Haziran'da teslim edilen çiniler, gelecek hafta Ankara Bölge Restorasyon Laboratuvarinda restorasyona alinacak.

Adana Ulu Cami çinileri için temizlik çalismalari yapilacak, Konya kökenli oldugu degerlendirilen Anadolu Selçuklu dönemine ait çininin ise birlestirilerek pano haline getirilmesi islemleri yapilacak.

Çini eserler, yaklasik bir ay sonra Ankara Etnografya Müzesi'nde sergilenecek.

- Müzayedede satisa sunuldu

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Yurtdisi Kaçakçilikla Mücadele Sube Müdürü Burcu Özdemir, AA muhabirine, Hollanda'daki bir müzayede evince 4 Haziran 2020'de düzenlenen "Islamic Art Auction" ve 20 Ekim 2020'deki "Islamic and Asian Art" adli müzayedelerde satisa sunulan çinilerin ait oldugu topraklara dönmesi sürecini anlatti.

Burcu Özdemir, Hollanda'da bir müzayede evinin satis katalogundaki çinilerin, ön incelemenin ardindan Anadolu kökenli oldugunun tespit edildigini belirtti.

Özdemir, daha sonra detayli teknik çalisma kapsaminda, Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügünün Çinili Kösk'te çalisan uzmanlari tarafindan incelenen eserlerin, Adana Ulu Cami çinileri oldugunun raporlarla kesinlik kazandigini ifade etti.

Konya kökenli oldugunu düsünülen Anadolu Selçuklu çinilerinin ise Konya Müzesi uzmanlarinca incelendigini belirten Özdemir, bu eserlerin benzerlerinin Konya'da su anda Sükran Mahallesi'nde sürdürülen kurtarma kazilarinda ortaya çiktigini söyledi.

Elde edilen bilgi ve belgelerin Disisleri Bakanligi araciligiyla Hollanda makamlarina iletildigini belirten Özdemir, söyle devam etti:

"Hollanda makamlari hemen irtibata geçip sulh ortaminda bir müzakere süreci baslatmamiza vesile oldu ve müzayede evi sahibiyle irtibata geçildi. Müzakere asamasinda, Interpol Çalinti Sanat Eserleri Veri Tabani'nda buldugumuz birebir örtüsen kayitlar, Vakiflar Genel Müdürlügümüzün arsiv bilgileriyle derledigimiz bilgiler isiginda çinilerin yasa disi olarak elde edilerek yurt disina çikarildigi kesinlik kazandi."

Müzayede evi yetkililerinin bu yasa disi durumu bilmediklerini kabul ederek eserleri ilk olarak Türkiye'nin Lahey Büyükelçiligi'ne teslim ettiklerini anlatan Özdemir, "9 Haziran'da Türkiye'ye ulasan eserler, Etnografya Müzesi'nde muhafaza altinda. Bu, Hollanda'dan saglanan ilk eser iadesi." dedi.

Özdemir, Hollanda ile su anda farkli eser gruplarindan olusan 3 dosyanin takibinin yapildigini söyledi.

- "Yaklasik bir aylik detayli çalismanin ardindan sergilenecek"

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü Yurtdisi Kaçakçilikla Mücadele Daire Baskani Zeynep Boz ise eserlerin restorasyon çalismalarina gelecek hafta baslanacagini bildirdi. Boz, yaklasik bir aylik detayli çalismanin ardindan çinilerin sergilenecegini söyledi.

Boz, kültür varliklarinin bir ülkenin geçmisi, prestiji ve gelecegi oldugu vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Yasa disi yollarla yurt disina giden ve iadesini sagladigimiz her eser için çok seviniyoruz. Ama bu sevinç biraz da buruk bir sevinç oluyor. Asil mesele bunlarin ülkemizden hiç gitmemesi. Türkiye'de bulunan tarihi bir caminin çinisinin Hollanda, Ingiltere ya da Amerika'da isinin olmadigini düsünüyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile