BURAK AKAY - Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasinda yapimi devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü insaati kapsaminda, Yülüce köyü mevkisindeki baglanti yoluna çevreci ses bariyeri yapildi.
Asya yakasinda bulunan Lapseki Sekerkaya ile Avrupa yakasinda yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki santiyelerde 649'u mühendis 5 bin kisiyle çalisma yürütülüyor.
Her iki yakadaki kuleler arasina mega bloklarin montaji için mesai harcayan ekipler, karada kalan yol ve ulasim baglanti aksi çalismalarini sürdürüyor.
"Kinali, Tekirdag, Çanakkale ve Savastepe Otoyol Projesi"nin Malkara ile Çanakkale arasinda bulunan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün de yer aldigi güzergahta da ekipler yogun sekilde çalisiyor.
Köprü projesinde bulunan çevre koruma faaliyetleri için yüzde 100 çevreci yatirimlar seçildi. Bu kapsamda, köprünün güzergahinda en yakin yerlesim birimi olan Yülüce köyü mevkisinden geçen bölüme, bölgede yasayanlarin araçlarin gürültüsünden rahatsiz olmamasi için 1 kilometre uzunluk ve 3 metre yüksekliginde bariyer monte edildi.
Çalismayi yapan sirketin Genel Yönetim Direktörü Nejan Hatko, AA muhabirine, bariyerle kara yolu gürültüsünün yasam alanlarina ulasmasinin önüne geçildigini söyledi.
Operasyonu 45 günde tamamlayip hedeflenen gürültü düsüsünü yakaladiklarini vurgulayan Hatko, söyle konustu:
"Daha önce birkaç ilimizde uygulamasi yapilan kauçuk gürültü bariyerleri, kisa zaman içinde birkaç projede daha görülecektir. Ürünümüz yüzde 100 çevreci olup geri dönüsümlü malzemeden elde edilmistir ve tüm Avrupa standartlarindaki basarili test sonuçlarina ve sertifikalara sahiptir. Tamamen yerli olan üretimimiz, üzeri sentetik çim kapli dekoratif görünüme sahip olup dogal görünüm barindirmaktadir. Akustik ömrü tamamlandiktan sonra tekrar geri dönüsüm için uygun bir malzemedir. Hiçbir zaman çevreye karismayacak, her zaman yeniden kullanilabilir döngü içinde kalacaktir."
Hatko, bu projeyle çevreye duyarli bir yatirima daha imza attiklarini sözlerine ekledi.
- "Dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü" olacak
Tamamlandiginda "dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü" unvanini alacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tasarimi inceliklerle örüldü. Köprünün iki ayak araligi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100'üncü yilina atifla 2023 metre olarak tasarlandi.
Köprünün kule baglantilari ve unsurlari, Türk bayragina atfen kirmizi ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kismi, Seyit Onbasi'nin Çanakkale Savasi'nda namluya sürdügü top mermisini temsil edecek sekilde yapilacak.
2023 metre orta açiklik, 770'er metre yan açikliklar, 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleriyle Çanakkale Bogazi'nin ilk asma köprüsünün toplam uzunlugu, 4 bin 608 metreyi bulacak.
"2x3" seritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 45,06 metre genislik ve 3,5 metre yükseklikte olacak. Tabliyenin her iki tarafinda insa edilecek yürüme yollari, bakim onarim amaciyla kullanilacak.
Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yil dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alinmasi planlaniyor.
1915 Çanakkale Köprüsü Baglanti Yoluna 'Çevreci' Ses Bariyeri Insa Edildi
18 Mart 2022'de açilacak köprüye ulasimin saglanacagi yolun yakininda yer alan köyde yasayanlarin araçlarin gürültüsünden rahatsiz olmamasi için 1 kilometre uzunluk ve 3 metre yüksekliginde bariyer olusturuldu Çalismayi gerçeklestiren firmanin Genel Yönetim Direktörü Nejan Hatko: 'Tamamen yerli olan üretimimiz, üzeri sentetik çim kapli dekoratif görünüme sahip. Akustik ömrü tamamlandiktan sonra tekrar geri dönüsüm için uygun bir malzemedir'