'1915 Çanakkale Köprüsü'nde Çalismalar Tüm Hiziyla Sürüyor

5 binden fazla kisinin görev aldigi çalismalarda 87 tabliyeden 67'sinin monte edilmesiyle köprünün geçis yolunun büyük bölümü tamamlandi AA ekibi, çalismalarin tüm hiziyla sürdügü köprünün yaklasik 100 metre yüksekliginde bulunan tabliye bölgesini görüntüledi.

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasinda yapimi devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 87 tabliyeden 67'sinin montaji tamamlandi.

"Çanakkale Bogazi'nin gerdanligi" olarak nitelendirilen proje için Asya yakasinda bulunan Lapseki Sekerkaya ile Avrupa yakasinda yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki santiyelerde Karayollari Genel Müdürlügü personellerinin yani sira 649'u mühendis 5 bin 95 kisiyle yogun çalisma yürütülüyor.

ÇIMTAS firmasi tarafindan Bursa'nin Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki fabrikalarda üretilen her biri yaklasik 700 ton agirligindaki tabliye bloklari belirlenen noktalara sirayla yerlestiriliyor.

Çalisma kapsaminda iki kule arasinda 67 tabliyenin montaji sona erdi. Kalan 20 tabliye için çalismalar hizla devam ediyor.

Her biri 45 metre genisliginde, 48 metre uzunlugundaki mega tabliye bloklarinin yerlerine monte edilmesiyle köprüde araçlarin geçecegi yol büyük ölçüde tamamlandi.

Anadolu Ajansi ekibi, toplam uzunlugu 2023 metre olacak tabliye yolunu yaklasik 100 metre yükseklikten görüntüledi.

Çalismalarin tamamlanmasiyla Avrupa ve Asya kitasi, Çanakkale Bogazi'nda ilk kez birbirine baglanmis olacak.

Gece ve gündüz çift vardiya yapilan montaj islemi süresince bazi günlerde Çanakkale Bogazi transit gemi geçislerine kapali tutuluyor. Diger günlerde ise belirlenen bölgelerde gemi trafigi tek yönlü isletiliyor.

- Otoyol çalismalari

Otoyol çalismalari kapsaminda proje baslangici olan Malkara Kavsagi ile Umurbey beldesindeki Çanakkale Kavsagi arasindaki 83,4 kilometrelik kesimde toprak isleri, sanat yapilari ve üst yapi çalismalari sürüyor.

Bölgedeki 2 betonarme yaklasim viyadügü, 2 betonarme viyadük, 6 hidrolik köprüsü, 5 alt geçit köprüsü, 39 üst geçit, 40 alt geçit ve 227 menfez, 4 kavsak insa edildi. Ayrica, bir köprü, 4 üst geçit, bir kutu menfez, 8 kavsak, 4 otoyol hizmet tesisi, 5 ücret toplama istasyonu, 2 bakim isletme merkezi için çalisma yapiliyor.

- Köprünün açilisi 18 Mart 2022'de

Özellikleri itibariyla "simgelerin köprüsü" olarak anilan, mühendisligindeki ince detaylarla öne çikan, "dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak araligi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100'üncü yilina atifla 2023 metre olarak tasarlandi.

Köprünün kule baglantilari ve unsurlari, Türk bayragina atfen kirmizi ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kismi, Seyit Onbasi'nin Çanakkale Savasi'nda namluya sürdügü top mermisini temsil edecek sekilde yapilacak.

Iki ayak araligina ilaveten 770'er metre yan açikliklar, 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleriyle Çanakkale Bogazi'nin ilk asma köprüsünün uzunlugu 4 bin 608 metreyi bulacak.

"2x3" seritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yükseklige sahip. Tabliyenin her iki tarafinda insa edilecek yürüme yollari, bakim onarim amaciyla kullanilacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yil dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alinmasi planlaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile