1915 Çanakkale Köprüsü'nün Tabliye Montajlari Tamamlanma Asamasina Geldi

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasinda yapimi devam eden "1915 Çanakkale Köprüsü"nü olusturacak 87 tabliyeden 81'i yerlerine monte edildi.

"Çanakkale Bogazi'nin gerdanligi" olarak nitelendirilen proje için Asya yakasinda bulunan Lapseki Sekerkaya ile Avrupa yakasinda yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki santiyelerde Karayollari Genel Müdürlügü görevlilerinin yani sira 649'u mühendis 5 bin 95 kisiyle yogun çalisma yürütülüyor.

ÇIMTAS firmasi tarafindan Bursa'nin Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki fabrikalarda üretilen her biri yaklasik 700 ton agirligindaki tabliye bloklari belirlenen noktalara sirayla yerlestiriliyor.

Proje kapsaminda iki kule arasindaki 81 tabliyenin montaji tamamlandi. Avrupa ve Asya yakalarinda bulunan kule ayaklarina getirilen üçer tabliye de monte edilerek iki kita birbirine baglanacak.

Her biri 45 metre genisliginde, 48 metre uzunlugundaki mega tabliye bloklarinin yerlestirilmesinin ardindan, araçlarin geçecegi yoldaki çalismalara baslanacak.

Bu süreçte kara yolu baglantilari, otoyol çalismalari, köprünün diger islemleri ve teknik çalismalar gibi diger unsurlar tamamlanacak.

Gece ve gündüz çift vardiya yapilan araliksiz montaj islemi süresince bazi günlerde Çanakkale Bogazi transit gemi geçislerine kapali tutuluyor. Diger günlerde ise belirlenen bölgelerde gemi trafigi tek yönlü isletiliyor.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu'nun yarin kente gerçeklestirecegi ziyarette köprü insaatinda devam eden çalismalari inceleyerek, Lapseki Ankraj Sahasi'nda köprünün deniz üzerindeki çalisabilmesi için olusturulan ve isçiler tarafindan kullanilan "kedi yolu"ndan beraberindekilerle 4 bin 608 metre yürüyerek Avrupa kitasina geçmesi planlaniyor.

- "Simgelerin köprüsü"

Özellikleri itibariyla "simgelerin köprüsü" olarak anilan, mühendisligindeki ince detaylarla öne çikan, "dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak araligi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100'üncü yilina atifla 2023 metre olarak tasarlandi.

Köprünün kule baglantilari ve unsurlari, Türk bayragina atfen kirmizi ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kismi, Seyit Onbasi'nin Çanakkale Savasi'nda namluya sürdügü top mermisini temsil edecek sekilde yapilacak.

Iki ayak araligina ilaveten 770'er metre yan açikliklar, 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleriyle Çanakkale Bogazi'nin ilk asma köprüsünün uzunlugu 4 bin 608 metreyi bulacak.

"2x3" seritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yükseklige sahip. Tabliyenin her iki tarafinda insa edilecek yürüme yollari, bakim onarim amaciyla kullanilacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107'nci yil dönümüne rastlayan 18 Mart 2022'de hizmete alinmasi planlaniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile