1948 Filistin İslami Hareketi'nin Faaliyetlerinin Yasaklanması

İsrail'deki Filistinliler, yaşadıkları bölgelerde gösteri düzenledi

İsrail'in 1948 Filistin İslami Hareketi'nin faaliyetlerinin yasaklanması, İsrail'deki Filistinlilerin yaşadığı bölgelerde protesto edildi.

İsrail'deki Arap vatandaşlarını Yüksek İzleme Komitesi'nin çağrısı üzerine toplanan İsrail vatandaşı Filistinliler, ülkenin kuzeyinde bulunan Kalansiva ve Temra kentleri ile Kefr Kenna, Tur'an ve Buina Nuceydat köylerinde ve güneyde yer alan Rahat köyünde İslami Hareket'in yasaklanması ve onunla bağlantılı olduğu belirtilen 17 kurumun kapatılmasına karşı gösteri düzenledi.

Rahat köyünde düzenlenen eylemde, "Rahat köyü yasaklamaya hayır diyor", "İslami Hareket İsrail'in kanunlarından üstündür" yazılı pankartlar ile hareketin lideri Şeyh Raid Salah'ın fotoğraflarını taşıdı.

Kalansiva kentindeki gösterilerde ise "İslami Hareket Mescid-i Aksa'yı savunmasının bedelini ödüyor", "Zalim ve haksız karar", "İslami Hareketi yasaklamak, tarihi Filistin topraklarında savaş çıkarmaktır" yazılı pankartlar görüldü.

1948 Filistin İslami Hareketi'nin yasaklanmasına yönelik ilk protesto, perşembe günü Filistinlilerin yaşadığı kentler ve köylerde genel greve gidilmesi oldu. Ardından da cuma günü gösteriler düzenledi.

İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket olma özelliğini koruyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile