Cevdet Civelek, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığın daha önce 1979 model ve öncesi kamyon, çekici, tanker ve otobüsleri kapsayan tebliğinde yaş sınırının 1985'e (1985 dahil) yükseltildiğini söyledi. Aracını hurdaya ayıran araç sahiplerinin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)'nin faiziyle birlikte, varsa trafik cezalarının da silineceğini ifade eden Civelek, hurda araç alımlarının 15 Kasım'da başlayacağını ve 30 Haziran 2011'de sona ereceğini kaydetti.
Hurda araç kapsamına, yük ve eşya taşımak için imal edilmiş kamyon, tanker ve çekici cinsi motorlu taşıtlar ile sürücüsü dahil 16 adet ve üzeri oturma yolcu otobüslerinin girdiğine değinen Civelek, "Bakanlık, ekonomik ömrünü tamamlamış 1985 (dahil) ve öncesi araçları piyasadan çekerek, büyük oranda yolcu ve yayalarla yüklerin de güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Hurda araçların yollardan çekilmesiyle enerji tasarrufunun yanı sıra çevre kirliliğine de katkıda bulunacak. Böylece, daha az hava ve gürültü kirliliği yaşanacak." dedi.
Aracını hurdaya ayırmak isteyenlerin yapması gereken işlemlerle ilgili olarak da bilgi veren Civelek, hurdaya ayrılan araçların Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından Ulaştırma Bakanlığı'na bildirilmesinin ardından, ücretinin 1 ay içinde ilgilisinin banka hesabına yatırılacağını dile getirdi.
Civelek şunları kaydetti: "Aracını hurdaya ayırmak isteyen araç sahipleri, önce aracının taşıt olma özelliğini koruduğuna dair 'hurdaya ayrılmıştır' kaşeli, trafik tescil belgesinin aslı ile birlikte, MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü'nün Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen Hurda Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Teslimden sonra birkaç evrak daha isteniyor. Araç sahipleri için tanzim edilen evraklar, Araç Durum Raporu, Kantar Tartı Fişi, Hurda Malzeme Teslim ve Tesellüm Tutanağı, ilgilinin dilekçesi ve 'hurdaya ayrılmıştır' kaşeli Trafik Tescil Belgesi'nin aslı olarak sıralanıyor. Eğer araç sahibinin Trafik Tescil Belgesi zayi ise trafik tescil bürolarından temin edilebilen 'zayidir' ibareli onaylı evrak tanzim edilebilecek."