Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, Türkiye ekonomisini büyüten lokomotif sektörlerden birinin tarim oldugunu belirterek, "Bir yilda yaklasik 2,5 milyon üreticimize 24 milyar liralik bir kaynagi degisik alanlarda destek olarak veriyoruz." dedi.
Bakan Yardimcisi Tunç, çesitli temaslarda bulunmak üzere geldigi Tunceli'de Il Tarim ve Orman Müdürlügünün yeni hizmet binasinin açilisina katildi.
Tunç, açilis töreninde yaptigi konusmada, hizmet binasinin yapim çalismalarina 2017 yilinda baslandigini ve 13 milyon liralik kaynakla tamamlandigini söyledi.
Binanin güvenli, saglikli ve hijyenik ortama sahip oldugunu dile getiren Tunç, binada 110 personelin görev yaparak Tunceli'ye en kaliteli hizmeti verecegini belirtti.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin halen dünya gündeminde ilk siralarda yer aldigini ifade eden Tunç, dünyada geçen yil tarim ve gida sektörünün bu süreçten en fazla etkilenen sektörlerden olduguna isaret etti.
Salginin yani sira kurakligin da tarim sektörünü etkiledigini, ülkedeki su kaynaklarinin verimli kullanilmasiyla ilgili Tarim ve Orman Bakanliginin ülke çapinda egitim ve çiftçi bilinçlendirmesine büyük önem verdigini anlatan Tunç, bu hususta mevcut sulama alanlarinda basinçli ve kontrollü sulama sistemlerinin hayata geçirilmesini önemsediklerini dile getirdi.
- Kirsal kalkinma destekleri son 3 yilda yüzde 65 artti
Geçen yilin desteklerini 2021 yilinda üreticiye ödemeye basladiklarini aktaran Tunç, söyle konustu:
"Çok güçlü bir destegi üreticilerimize su an da ödüyoruz. Bir yilda yaklasik 2,5 milyon üreticimize 24 milyar liralik bir kaynagi degisik alanlarda destek olarak veriyoruz. Bu bitkisel üretim, hayvansal üretim, balikçilik üretimi, aricilik üretimi, kirsal kalkinma destekleri adi altinda 65 farkli kalemde üreticilerimizi destekliyoruz. Bu program ilk basladiginda 350 milyon liralik destekle baslandi ama geldigimiz noktada bilhassa Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi döneminde bu destekler yüzde 65 arttirilarak çok daha etkili bir hale dönüstürüldü."
Tunç, Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügünce ülkede yapilan devasa yatirimlarin bulundugunu ve 19 yilda yaklasik 276 milyar liralik yatirimla 600 baraj insaatini hizmete aldiklarini bildirdi.
- Türkiye, tarimsal hasilada Avrupa birincisi
Bu yatirimlar sayesinde meteorolojik kurakliga ragmen toplam bitkisel üretim miktarinin 2020 yilinda 9 milyon ton arttigini vurgulayan Tunç, sunlari kaydetti:
"Tarimda hasilamiz büyüyor. Aslinda ülke ekonomisini de büyüten lokomotif sektörlerden biri tarim. Tarimsal hasilamiz bir önceki yila göre yüzde 20 artti ve 333,3 milyar liraya yükseldi, ciddi bir rakam bu. Tarimsal hasilada Avrupa'da birinciyiz. Bu birinciligimiz yaklasik 15 yildir sürüyor ve bu bize övünç veriyor. Dünyada da ilk 10 içerisindeyiz. Amacimiz ilk 7'nin içerisinde olmak ve insallah onu da saglayacagiz. Bizim üreticimiz, çiftçimiz çok gayretle çalisiyor."
Tunç, Türkiye'nin tarimsal ürünlerde net ihracatçi ülke oldugunu belirterek, "2020 yilinda 20,7 milyar lira tarimsal ürün ihracatimiz oldu ve dis ticaret fazlamiz tarimda yüzde 10 civarinda. Insallah tarima dayali gida sektörümüz ve sanayimiz büyüdükçe bu oranimiz, net ihracatçiligimizi daha da büyüyecektir." ifadelerini kullandi.
Konusmalarin ardindan açilis kurdelesini kesen Tunç, Vali Mehmet Ali Özkan ve protokol üyeleriyle hizmet binasini gezdi.
2,5 Milyon Üreticiye 24 Milyar Liralik Destek Veriliyor
Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, 'Tarimsal hasilada Avrupa'da birinciyiz. Bu birinciligimiz yaklasik 15 yildir sürüyor ve bu bize övünç veriyor. Dünyada da ilk 10 içerisindeyiz. Amacimiz ilk 7'nin içerisinde olmak ve insallah onu da saglayacagiz'