Bölüklü Yaylası'ndaki Acı Bal Festivali'ne AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Alaplı Kaymakam'ı Aydın Memük, Gülüç Belediye Başkan'ı Aydın Güngör, Siyasi partilerin temsilcileri, İl Genel Meclisi üyeleri, Alaplı Belediye Meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, dernek yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Hüseyin Tosun, yaptığı konuşmada etkinlikler hakkında bilgi verdi. Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Sayda sie yayla turizminin canlanması için tanıtıma büyük önem verdiklerini, bu kapsamda bu festivali düzenlediklerini belirtti.
Alaplı Kaymakamı Aydın Memük de "Gümeli'nin tanıtımında önemli bir yere sahip olan acı bal Türkiye'de haklı bir üne sahiptir. Gümeli'nin gelecekte yaylaları ile turizmde hak ettiği yere geleceğini görmek inşallah nasip olacaktır." dedi.
Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, Gümeli bölgesinde arıcılık konusunda kooperatifleşen ve tescil markası alan ilk belde olduğunu belirterek, "Gümeli acı balı tüm Türkiye bilmektedir. Gümeli arıcılık ve doğa harikası yaylaları ile kısa bir zaman içinde bölgenin turizm alanı olacağından hiç şüphemiz yoktur." diye konuştu. Festival sonunda katılımcılara acı bal hediye edildi.
BÖLÜKLÜ YAYLASI GÖRENLERİ BÜYÜLÜYOR
Türkiye'nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Gümeli Ormanı'nın yakınında yer alan 1637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yaylası, doğal güzellikleriyle büyülüyor.
Gümeli belde merkezinden araçlarla ya da sık ormanlarının arasından akan derelerin sesini dinleyerek uzun yürüyüş sonrası varılabilecek yaylalar, çeşitli sporlara elverişli yamaçları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle turistleri cezbediyor. İğne ve yayvan yapraklı ağaçlar ile çok çeşitli orman altı bitki örtüsüyle yaylaların doğa yürüyüşü, foto safari, olta balıkçılığı, avcılık gibi aktivitelere yanıt veren yapısıyla bölge turizmine katkısının artırılması hedefleniyor.
Kentin en yüksek tepesindeki Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü Yaylası'nın sık çam ormanları arasındaki evleri, yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle turizmden daha fazla pay alabilmesi için yol sorununun giderilmesi bekleniyor.
Yayla çevresindeki, kayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçları ile karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanlar yörenin cazibesini artırıyor.