Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Niğde OSB Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza Erdoğan, Rektör Yardımcıları, Akademisyenler, Daire Müdürleri ve Öğrenciler katıldı.
Çalıştayda açılış konuşmasını yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürü Ethem Boz, “Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 8 Kasım 2012 yılında Niğde ziyaretinde yapılan koordinasyon toplantısında gündem maddelerinden biri de Akkaya barajının korunan alan statüsüne kavuşturulmuş olmasıdır. Akkaya barajının tabiat parkı statüsüne kavuşturulması için çalışmalarının başlanmasını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla 2013 yılı Mart ayı içerisinde ilgili kurumların katılımıyla “Akkaya 2” çalıştayının yapılmasına karar verilmiştir. Bunu da şu anda yapmaktayız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müdürlüğümüzce Akkaya Barajının geçmiş yıllarda olduğu gibi göçmen kuşların uğrak yeri olması, halkın deklarasyon ihtiyacını karşılayabileceği tabiat parkı statüsünde bir alan olması için çalışmalara başlamış durumdayız” dedi.
Araştırmacılar ve doğaseverlerden yoğun ilgi gören kuş cenneti Niğde Akkaya Barajı Türkiye'de bulunan kuş türlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapması açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, ‘bölgemizin nadir sulak alanlarından bir tanesi Akkaya Barajıdır. Kirlilik nedeniyle Akkaya Baraj Gölü yıllardır gündemimizde oldu ve toplumsal hayatı da önemli derecede etkiledi. Buradaki kirlilik tabi ki ileri derecede Niğde Üniversitesi ve Bor ilçemizi etkilemekteydi. Ciddi bir koku, ciddi bir sinek ve bunun sonucundan buradaki ortamı yaşanmaz hale getiren bir takı faktörler ortaya çıktı. 10 Şubat 2010 yılında birinci çalıştayı düzenlemiştik. Buradaki amaç toplumsal duyarlılığı artırmak için bir kamuoyu oluşturmaktı. Bundan bir yıl öncesinde başlayarak ciddi bir çalışma başlatıldı. Barajda yapılan çalışma inşallah sona erdiğinde sorunları ortadan kalkmasını ümit ediyoruz. Buradaki canlı popülasyonu ümit ederiz ki bu temizleme çalışmaları sonrasında canlıların orada olmasını ve güzel bir tabiat parkıyla canlıların aynı şekilde barajda bulunmasını ümit ediyoruz. Tabiat parkı hem üniversitemiz ve hem de şehrimiz için önemli sonuç doğuracaktır’ dedi.
Çalıştayda bir konuşma da Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan yaptı. Akdoğan konuşmasında Akkaya barajından, ‘2010 yılında başlayan süreçte sanırım Akkaya Barajının sorunu çözüm aşamasına geldi. DSİ ve Çevre Bakanlığının barajı temizleme çalışmasında uzun yol aldı. Bu süreçten sonra hepimize önemli görevler düşüyor. Burada en büyük sorumluk ise Niğde Belediyesine düşüyor. 120 binlik bir nüfusu olan şehrimizde evsel atıkların arıtılmadan Akkaya Barajına akıtılırsa yine eski haline dönmüş olur. Dolayısıyla Niğde Belediyesine ait arıtma tesisimiz maksimum debisi 992 litre saniyedir. Debimiz şuan nüfus itibariyle 350-400 saniye arasında değişmektedir. Bu çerçevede olayı ele aldığımız zaman arıtma tesisimizin kapasitesinin yarısı kadar debisi olduğu söyleyebiliriz. Bahar aylarında debi yükseliyor. Niğde’mizin jeolojik yapısı nedeniyle temiz sularda arıtma tesisine yükselerek debiyi yükseltiyor. DSİ ile bir proje çalışması yürütüyoruz. Niğde’nin ortasından geçen Kızılca deresinin ıslahı. Bu proje çalışması altıncı ayda sona erecek. Derenin dışına bir hat alarak diğer yerlerden gelen atıkları biz arıtma tesisine götürerek kesin çözüme ulaşmış olacağız’ diye konuştu.
Çalıştayda bir konuşma da Niğde Valisi Alim Barut yaptı. Barut konuşmasında, ‘bir çevre olayı ile karşı karşıyayız. Çevre bir defa bozulduktan sonra tamiri genelde imkansız oluyor. Ama bizim bir şansımız zamanında müdahale edildiğiniz düşünüyorum. Ve bundan sonraki özellikle tabiat parkı kurulduktan sonra tabiat dengesinin yeniden oluşacağını ve oluşan bu dengede de insanların buradan faydalanacağını düşünüyorum. Özellikle üniversitemiz bu çalıştaylarla kamu oyununun gündeminden düşmedi. Orman ve Su Bakanlığı konuya yakından vaziyet ettiler ve herkesin kabul edeceği bir durum ki eğer arıtma tesislerinden tekrar kirlenmezse Akkaya baraj gölü temizlendi ve eski haline döndü. Bu hale gelmesinde destek veren tüm kurum ve kuruluşlara Niğde Valiliği olarak teşekkür ediyorum. Bundan sonra yine göçmen kuşlar gelsin, canlı popülasyonu olsun istiyorum ve böylece burası nefretle hatırlanan bir göl değil, kıyısında zevkle gezilen yeşillikler içerisinde güzel bir yer olması temennisiyle başarılar diliyorum’ şeklinde konuştu Konuşmalardan sonra Niğde Üniversitesi Akademisyenleri tarafından sunumlar yapılarak çalıştay sona erdi .
2. Akkaya Çalıştayı Düzenlendi
Niğde Üniversitesi sınırları içerisinde bulunan ve uzun yıllardır kötü koku ve kirlilik yayan Akkaya barajı için Niğde Üniversitesi Akkaya barajının kurtarılması için 2. Akkaya Çalıştayı düzenlendi.