2001 yılında çıkan yasa sonrası üretim alanı azalan ve üretici sayısı yüzde 80 düşen tütün; Samsun'da yeni nesle Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan 'Kent Müzesi'nde anlatılacak. Sigaranın sönmemesini sağlayan tütünü nedeniyle dünyanın önemli sigara markalarının gözdesi olan Samsun tütünü, 11 yıl önce çıkan yasa nedeniyle ekonomik olarak cazibesini kaybettiği için üreticiden gereken ilgiyi görmüyor.Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen İlkadım ilçesindeki Devlet Demir Yolları (DDY)'nın tarihi binası, bundan sonra kültüre hizmet edecek. Yaklaşık bir yıldır süren çalışmaların ardından son aşamaya gelinen kent müzesinde sanattan kültüre, ticaretten sanayiye kadar, kentin tarihi, maketler halinde ve farklı interaktif uygulamalarla müzede ziyaretçilere anlatılacak. Müzede en dikkat çekici köşe ise elinde kazığıyla toprağa tütün fidesi diken kadın maketi ile ipe dizilmiş yaş ve kurutulmuş tütünler oldu. Yaklaşık 2 asır, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük tütün üreticisi olan Samsun tütünü, dünyanın en kaliteli ürünü olarak literatürde yer almıştı.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Türkiye'nin diğer büyük şehirlerinde olup da bizde olmayan, sosyokültürel amaçlı ve turizm altyapısına da büyük oranda katkı sağlayacağını düşündüğüm kent müzesi bir eksiğimizdi. DDY ait eski Demirspor Lokali'ni bu amaçla bir protokol ile devraldık. Buraya modern bir kent müzesi yapıyoruz. İnsanlar bu müzede, Samsun'un küçük bir balıkçı kasabasından büyük bir kente nasıl dönüştüğünü görecekler. Sanattan kültüre, ticaretten sanayiye kadar kentin 2 bin yıllık tarihini maketler halinde seyredecekler. Müzede en dikkat çekici köşe ise hiç şüphe yok ki, tütünün hikâyesinin anlatıldığı bölüm olacak." dedi.
TÜTÜNÜN HİKAYESİTütünün, Samsun ve bölge insanının yaşantısında önemli bir yeri mevcut. Düğünler, nişanlar, törenler hep tütün parasına endeksli. Tütün başfiyatı; davullarla, zurnalarla yörenin milletvekillerinin ve bakanlarının katılımıyla açıklanırdı. Samsun’da tarım demek yıllarca tütün üretimi anlamına gelirdi. Samsun’da tütün işinde doğrudan ya da dolaylı olarak istihdam edilenlerin sayısı nerede ise nüfusun yüzde 25’iydi. Tütün yasasında 2001 yılında yapılan değişikliklerle yabancı firmaların ülkede üretim ve satış yapmasıyla 'çok zahmetli, az kazançlı' hale gelen tütün dikimi yapan çiftçi sayısı 400 binlerden 70 binlere, üretim ise 160 bin tondan 77 bin tona düştü.
2 Asır Tütünle Anılan Samsun'da, Yeni Nesil Tütün Üretimini Artık Müzede Görecek
1800’lü yıllardan 2000'li yıllara kadar Samsun’un en önemli ekonomik gelir kaynağı olan tütün, sonunda müzeyelik oldu.