2 Asirdir Ayni Usulle Döner Kesen Ustalardan Büyük Iddia Açiklamasi 'Döner Kastamonu'nun'

2 Asirdir Ayni Usulle Döner Kesen Ustalardan Büyük Iddia Açiklamasi 'Döner Kastamonu'nun'

Sosyal medyadaki ‘döner nerede bulundu’ sorularina cevap veren Kastamonu’daki döner ustalari, dönerin ilk olarak Kastamonu’da yapilmaya baslandigini iddia etti. 1855 yilinda fotografi çekilen dönerci ustasinin Kastamonulu Hamdi usta oldugunu söyleyen döner ustalari, o tarihten itibaren dönerin tüm Türkiye’ye yayildigini söyledi.

1855 yilinda Istanbul’da çekilen Kastamonulu dönerci Hamdi Usta’nin fotografi, sosyal medyada ‘döner nerenin’ tartismasini beraberinde getirdi. Birçok sosyal medya kullanicisi döner kebabin Bursa’ya ait oldugunu söylerken, Kastamonu’daki döner ustalari tartismaya tarihi bilgilerle cevap vererek, dönerin Kastamonu’ya ait bir yemek oldugunu söyledi.

1800’lü yillardan beri süren gelenekle, kuzu, dana eti ve kuyruk yagini karistirarak hazirladiklari döneri tirpan ile kesen Kastamonu’daki döner ustalari, dönerin ilk Kastamonu’da yapildigini ve daha sonra tüm Türkiye’ye yayildigini söyledi.



Birçok tarihi dönercinin bulundugu Kastamonu’da, eski usullerle yapilan et döner lezzetiyle de meydan okuyor.

“Döner ilk olarak Kastamonu’da yapiliyor”

12 yasindan beri dönercilik yaptigini söyleyen Necati Topçuoglu, “Bu döner dana eti ve kuzu eti karisik, yüzde 5 de kuyruk yagi var. Çok eskiden beri bu sekilde yapilir. Tarihine bakarsak da sadece kuzu eti kullanilir. Kuzu eti agir oldugu için kirmizi et ile karistiriyoruz. Büyükbas hayvanin sadece 4 bölgesindeki eti kullaniyoruz. Döneri de tirpan ile keseriz. Yaprak döner oldugu için esnememesi gerekiyor. Biçaga göre daha keskin oluyor. Döner ilk olarak Kastamonu’da yapiliyor. Kastamonulu bir usta yapiyor. Kastamonu döneri o dönem nasil yapiliyorsa ayni sekilde yapilmaya devam ediyor” dedi.



“Bizim dönerimiz eski dönemden beri kullanilan döner”

Kastamonu dönerinin özelliklerinden bahseden Abdullah Tasmanci ise “Eski ustalarin verdigi tarif ile dananin sirt eti, koyun etinin her tarafini kullaniyoruz ve aralara kuyruk eti kullaniyoruz. Bizim dönerimizde kesinlikle kiyma yok. Bursalilar, Bursa dönerinin meshur oldugunu, ilk döner oldugunu söylüyor. Onlar döneri, kiyma döneri, iskender usulü yapiyorlar. Bizim dönerimiz eski dönemden beri kullanilan döner” diye konustu.



“Dededen toruna 3’üncü kusak olarak dönercilik yapiyoruz”

3 nesildir dönercilik yapan Nail Altinöz ise, “Dededen toruna 3’üncü kusak olarak dönercilik yapiyoruz. Benden önce babam 1944’de isletmeye baslamis. Ondan önce dedem baslamis. Ilk dükkanimiz, Kastamonu Nasrullah Meydani’ndaydi. Çadir usulü bir dükkanda baslamislar. Kis mevsiminde çalismazlarmis” seklinde konustu.



“Iskenderin çikisi da Kastamonu’da yapilan tirit yemeginden dogmustur”

Bursa’da yapilan iskender dönerin, Kastamonu’da yapilan tirit yemeginden dogdugunu ifade eden Altinöz, “Kastamonu’ya orta Asya’dan gelmis ve ismi lüle kebap olarak geçerken ilk olarak yatay olarak pisirilirmis. Kastamonu önemli bir sehir oldugu için Candarogullari tarafindan burasi tercih ediliyor. Burada da ustalarimiz ‘nasil yapalim’ derken, döneri dikey sekle dönüstürmüsler, çam kömürü atesi ile pisirmisler. Simdi Bursalilar, ‘kuzu etinden dönerimizi yapariz, iskender bize ait’ derler. Iskenderin çikisi da Kastamonu’da yapilan tirit yemeginden dogmustur. Kastamonu tiridi meshurdur. Kastamonu simidi ile yapilir. Bu sekilde sunum yapilir. Onlarda da simit olmadigi için ‘pide üzerinde yapalim’ demisler. Bizimkiler farkli bir döner” ifadelerini kullandi.

‘Vedat Milor çok begendi’

Vedat Milor’un yillar önce restoranlarini ziyaret ettigini ve Kastamonu dönerini çok begendigini kadeden Altinöz, “Vedat Milor ziyaret etti. Dönerini kesip ikram ettik. Genellikle ben orta yagli döner sunarim, onun yagli yedigini de bilmiyorum. Yediginde ‘bu bambaska bir sey. Bana biraz daha kes’ dedi.

Çok begendi. Gittigi yerlerden bir çatal alir birakirdi, o gün 4-5 porsiyona yakin ikram ettim. ‘Ben bir daha gelecegim’ dedi.

Daha sonra televizyon programlarindan da bizden bahsetti” dedi.



“Bu lezzeti baska hiçbir yerde görmedim”

Çocuklugundan beri yedigi Kastamonu dönerinin tadindan vaz geçemedigini belirten Fatih Kaya isimli vatandas ise “Dedelerimizden miras kalan bir döner. Çocuklugumuzdan beri yemeye devam ediyoruz. Bu lezzeti baska hiçbir yerde görmedim. Kesinlikle Kastamonu dönerini tercih ederim. Bursa’nin iskenderi meshur olabilir ama et dönerde Kastamonu. Bunun içinde hem kirmizi et hem de koyun eti var. Biz Kastamonulular olarak bundan vaz geçemiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile