2 Asirlik Seccade 41 Farkli Kalipla Yeniden Hayat Buldu

2 Asirlik Seccade 41 Farkli Kalipla Yeniden Hayat Buldu

Tokat’ta 200 yillik geçmise sahip seccade, orijinal yapim tekniklerine sadik kalarak 41 farkli kalipla yeniden üretiliyor.

Tokat Olgunlasma Enstitüsü, 200 yillik geçmise sahip olan seccadeyi aslina uygun olarak yeniden üretiyor. Enstitü, 41 farkli kalipla olusturulan seccadeyi, orijinal yapim tekniklerine sadik kalarak, birebir ölçülerinde yeniden hayata geçiriyor. Seccadenin zemin renklendirmesi kazan boyama yöntemi ile kumas üzerine söktürme teknigi uygulanarak tamamlaniyor. Son asamada ise, karakalem teknigi ile oyulan kaliplar zemin ile bulusturularak elvan baskisi yapiliyor. Yaklasik 15 gün süren bu titiz çalisma sonucunda üretilen seccade, Istanbul’daki olgunlasma enstitüsü bohça magazasinda satisa sunuluyor.

“Seccadeyi aslina sadik kalarak ürettik”

Tokat Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Asli Gül, “Seccademizi bir koleksiyonerimizden aldik. Orijinali kendisine aitti ve 200 yillik oldugunu ifade etti.

Biz bu seccadeyi 41 farkli kaliptan olusan motiflerle yeniden birebir, aslina sadik kalarak ürettik. Seccade içerisinde manevi mesajlarla ilgili bir kompozisyon oldugunu da fark ettik. Seccademizin üzerinde nar meyvesi, selvi agaci ve bir de Hz. Musa’nin asasini görüyoruz. Bu motiflerin verdigi mesajlara gelecek olursak selvi agaci insan ömrünün sinirli oldugunu temsil ediyor. Ayni zamanda insan ömrünün buradan öbür dünyaya götürdügü ve yaptigi ibadetleri temsil eden Hz. Musa’nin asasiyla bagdastiriyor. Nar meyvesiyle de bolluk, bereket ve cenneti hatirlatiyor. Toplamina baktigimizda aslinda ustanin verdigi mesaj insan ömrü sinirli, bu dünyada yaptigin ibadetler kadar sonsuzluga ulasirsin ve sonsuz olursun diyor. Burada da tabi biz o dönemin ustalarinin hayata bakistaki derinligini ve bu derinligin sanata yansitma becerisini görüyoruz” dedi.



“Firça kullanmadan her bir renk için kalip üretiyoruz”

Tahta baski ustasi Hanife Nur Çetin ise, “Seccademiz yapim asamasi 15 günü bulmaktadir. Bu seccade için 41 kalip kullanilmaktadir. Kesinlikle firça kullanmiyoruz. Her bir renk için ayri ayri kaliplar üretilmektedir. Karakalem için bir kalip olusturuluyor ve o karakalemin her bir rengi için yeniden kalip olusturularak seccademizi hazirlamaktayiz,” seklinde konustu.

Bu özel seccade, Beyoglu Galataport’taki olgunlasma enstitülerinin bohça magazasinda da satisa sunulmakta olup, meraklilarini bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile