2 bin akademik kadroya, rekor başvuru

2 bin akademik kadroya, rekor başvuru

Yeni açılan üniversiteler için ayrılan 2 bin akademik kadroya, rekor başvuru yapıldı. 60 kişilik kadro açılan Muş Üniversitesi'ne 3 bin kişi talip. Batman Üniversitesi'nde açılan 40 kadro için başvuranların sayısı 2 bin 250.

YÖK’ün Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 41 yeni üniversitede açtığı 2 bin araştırma görevlisi kadrosuna yapılan rekor başvuru, işsizlik sorunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Talepte yaşanan yoğunluk, üniversite yönetimlerinin değerlendirme yapmakta güçlük çekmesine neden oldu. Bazı üniversiteler, binlerce aday arasından seçecekleri öğretim üyelerini belirlemek için ÖYP’de şart koşulmamasına rağmen, master yapmış olma, bilimsel çalışma, İngilizce gibi nitelikleri de dikkate almak zorunda kaldı. 60 kişilik kadro açılan Muş Alparslan Üniversitesi’ne 3 bin, 40 kadro ayrılan Batman Üniversitesi’ne 2 bin 250, 60 kadro verilen Kilis 7 Aralık Üniversitesi’neyse 2 bine yakın başvuru yapıldı. Doğu bölgelerindeki bu yoğun başvuru Batı’daki üniversitelerde daha da arttı. Karabük, Bartın, Yalova gibi üniversitelere 10’ar bine yakın başvuru olduğu öğrenildi.

41 üniversite için 2 bin kadro

YÖK tarafından başlatılan ÖYP kapsamında, 41 yeni üniversite için ilan edilen 2 bin araştırma görevlisi kadrosuna binlerce adayın başvurması, üniversite mezunları arasındaki işsizlik sorununu su yüzüne çıkardı.

35 kişilik kadrolara bin ila 4 bin arası başvuru geldi. Bazı üniversiteler yoğun talep karşısında sınırlı sayıdaki kadroları nasıl dolduracaklarını şaşırdılar. ÖYP’nin üniversite mezunu olma, ALES puanı gibi ağır olmayan koşullarına karşılık, üniversiteler adayların başvurularını değerlendirmek için yüksek lisans, bilimsel yayın, ingilizce gibi niteliklere de bakmak zorunda kaldılar.

Fen Edebiyat, Eğitim Fakültesi gibi işsizlik sıkıntısı yaşayan fakülteleri bünyesinde barındıran üniversitelere talep daha fazla olurken, üniversitenin bulunduğu bölge, büyükşehirlere yakınlığı da talep artışında etkili oldu. Ancak, Hakkari’ye bin 200, Batman’a 2 bin 250, Muş’a 3 bin adayın başvurması, üniversite mezunlarının doğu-batı demeden, işsizlikten kurtulmak için her yolu denediği ortaya çıktı.

Rektörlerin konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş: 70 kadro için 5 bini üzerinde başvuru geldi. Arkadaşlarımız tercihleri almak için gece-gündüz çalışıyorlar. Buraya başvuranlar tercihlerini akademik anlamda koyan insanlar. Piyasada üniversite mezunu çok. Ortaöğretimde sıkıntı var. Çocukları mesleklere göre yönlendirme diye bir şey yok. Ankara’ya da yakınız talep bu yüzden kabardı. Talep yoğun olunca bilgisayar sistemine giremedik.

‘Çok üzülüyorum’

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu: Yüreğimiz burkuluyor, çok üzülüyorum. İşsizlik fazla... 35 kadro ilan ettik. Bu kadrolara 4 binden fazla başvuru oldu. Çok şaşırdık. 5 bilgisayardan bu başvuruları aldık ve son başvuru tarihini 10 Ağustos’a kadar uzattık. En yüksek puan alanları aşağıya doğru sıralayacağız.

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ: Üniversitemize 50 kadro verildi buna karşılık 2 bine yakın başvuru oldu. Son yıllarda Türkiye’de mezun sayısı arttı. İlgi bu nedenle yüksek olmuş olabilir.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç: Son derece memnuniyet verici bir tablo ile karşılaştık. 60 kişilik kadroya, Türkiye’nin hemen hemen her yerinden yaklaşık 3 bin başvuru oldu.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın: Bizim üniversite için 70 kadro ayrıldı. Bu 70 kadroya başvuran sayısı 1096 oldu. Ancak bizim üniversitemizde eğitim fakültesi ve fen edebiyat fakültesi yok. Bu fakültelerin bulunduğu üniversitelere başvurular çok daha fazla. Çünkü hem eğitim hem de fen edebiyat fakültesinden mezun çok fazla işsiz var, öğretmen olamayanlar çareyi ÖYP’de arıyor.

Biz de mühendislik, iletişim ve iktisadi ve idari bilimler fakülteleri var. Bir harita mühendisi mezun olduğunda 3 bin TL maaşla işe başlıyor, ama demek ki iş bulamıyorlar ki gelip 1500 TL’ye razı olup öğretim üyesi olmak istiyorlar. Bir de bu programın ÖYP’nin, aslında İngilizce şartı yok, yurtiçi ve yurtdışında dil eğitimi imkanı da verdiği için bu kadar yoğun ilgi var.

Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç: Bizim için ayrılan 70 kadroya 2 binin üzerinde başvuru yapıldı. Bu kadar çok başvurunun olması olumludur, bizi memnun ediyor. Bu kadar çok insanın akademiye ilgi göstermesi olumlu bir gelişme. Bizim açımızdan da çok fazla talep olması, seçme şansımızı, en iyilerini bulma şansımızı artırıyor, bizi mutlu ediyor.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Prof. Dr. İsmail Güvenç: 60 kadar kadro ayrıldı bize, 2 bine yakın başvuru yapıldı. Özellikle bazı bölümlere yapılan başvurular rekor kırdı.

Mesela Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü için 415 kişi başvurdu. Okul öncesi öğretmenliği, engellilere yönelik öğretmenliklere ilişkin bölümlere çok fazla talep beklemiyorduk, öyle de oldu. Bazı bölümlere başvuru sayısında gerçekten rekor kırıldı.

Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu: Bizim üniversitemiz için 70 kadro ayrıldı, 1650 kişi başvurdu. Açıkçası bu kadar yoğun bir başvuruyu beklemiyorduk. ÖYP’nin sadece ALES puanı, varsa dil sınavı ve tabii ki mezuniyet koşullarının sağlanmasını istemesi, talebi artırdı.

Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli: 35 kadro ayrılmıştı, 1200 başvuru aldık. Çok talep var. Hakkâri 35 ile en az kadro ayrılan üniversitelerden birisi.

Burada kadro alanlar doktora için gelişen üniversitelere gidiyorlar ve bir yolunu bulup gelmemeye çalışıyorlar. Ya istifa ediyorlar ya da mecburi hizmetini başka ilde yapmaya çalışıyorlar. ÖYP kapsamında kazanan öğrenciler iyi öğrenciler. Ben Hakkâri’ye gelen her araştırma görevlisi ile görüşüyorum. Hakkâri’de kalacaksanız gelin diyorum.

Radikal
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile