WWF-Türkiye İletişim Sorumlusu Sezen Gülşen , yaptığı yazılı açıklamada , deniz kaplumbağalarının ( caretta caretta ) Akdeniz ' deki en önemli üreme alanlarından bir bölümünün Türkiye kıyılarında olduğunu ifade etti .
İri başlı deniz kaplumbağalarının ortalama 100-120 yıl yaşadıklarını belirten Gülşen , caretta carettaların yaşamlarının büyük bölümünü denizlerde dolaşarak geçirdiklerini söyledi . Gülşen , bu kaplumbağaların yetişkin hale geldikten sonra , yumurtalarını bırakmak için denizle buluştukları kıyılara geri döndüklerini ifade etti .
WWF Türkiye ' nin , nesilleri tehlike altında olan caretta carettaları korumak için , Adana-Akyatan ve Antalya-Çıralı ' da yürütülen deniz kaplumbağaları araştırma , izleme ve koruma çalışmalarına destek sağlamak amacıyla 4 yıl önce ' Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin Kampanyası ' başlattıklarını hatırlatan Gülşen , kampanya çerçevesinde 2 bin deniz kaplumbağasının evlat edinildiğini söyledi .
Kampanyaya yapılan 10 TL ' lik bağışla , bir deniz kaplumbağasının evlat edinildiğini bilgisini veren Gülşen , evlat edinmenin bir caretta carettanın yumurtadan çıkmadan önceki dönemden , denize vardıkları süreye kadar korunmasını sağlamak anlamına geldiğini ifade etti . Gülşen , " Kampanyaya katılanlara evlat edindikleri veya sevdiklerine armağan ettikleri deniz kaplumbağaları için bağış sertifikası hazırlıyoruz . Bağış sertifikalarını , yeni yıl mesajı , doğum günü kutlaması , nişan tebriği gibi özel günler için farklı olarak da düzenleyebiliyoruz . Bu şekilde yapılan bağış karşılığında , bir deniz kaplumbağası koruyarak hediye verme fikri çok cazip " dedi .
Öte yandan , Antalya ' nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılot Belediyesi , aktif turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Kızılot ' ta havai fişek atımını yasakladı . 7 kilometrelik Kızılot Sahili ' nde 536 caretta caretta deniz kaplumbağası yumurta bırakma alanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Mustafa Keçer , her bir yuvada ortalama 50 yumurtanın bulunduğunu söyledi .
Keçer , caretta carettaların korunmasıyla ilgili Çevre Koruma İl Müdürlüğü , Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Kızılot Belediyesi işbirliğiyle her yıl bölgede düzenli çalışma yaptıklarını belirtti . Keçer , " Sezon süresince bölgemizde havai fişek atımına asla izin vermeyeceğiz . Havai fişeğin çıkardığı sesten deniz kaplumbağları çok korkuyor . " dedi .