2 Bin Yillik Kandira Bezi, Dokuma Tezgahlarinda Yeniden Canlaniyor

2 Bin Yillik Kandira Bezi, Dokuma Tezgahlarinda Yeniden Canlaniyor

Romalilar döneminde dokunmaya baslanan 2 bin yillik unutulmaya yüz tutan Kandira bezi, kadinlarin dokuma tezgahlarinda tekrar hayat buluyor.

Dayanikliligi sayesinde "Çali yirtmaz" diye adlandirilan Kandira bezinin, Romalilar döneminde çift kat dokunarak yelkenlerde kullanilirken, bir rivayete göre de nem çekici özelligi dolayisiyla Misir’da mumyalama islemlerinde kullanildigi belirtiliyor. Kocaeli’nin Kandira ilçesine özgü tezgahlarda keten bitkisinden elde edilen iple dokunan Kandira bezi, yillardir çeyizliklerden kiyafetlere, kundak bezinden çarsafa kadar birçok farkli yerde kullanildi. 2 bin yillik geçmise sahip olan ancak unutulmaya yüz tutan Kandira bezi, baslatilan dokumacilik egitimleri sayesinde tekrar deger kazaniyor.

"Biz de bir Sile bezi kadar ünlenmek isteriz"

Kandira bezini aksesuar ürünleri ve abiye kiyafetlerde bile kullandiklarini söyleyen Kocaeli Büyüksehir Belediyesi Meslek ve Sanat Egitimi Kurslari (KO-MEK) Kandira Kurs Merkezi usta ögreticisi Zülbiye Soylu, "Su anda KO-MEK’de 5, halk egitimde 4 olmak üzere toplamda 9 tezgahimiz var. Burada 12 tane bayanla devam ediyoruz ama tezgahlarimiz kisitli sayida oldugu için yarim gün seklinde kursiyerlerimizin oturma sanslari var. Kurslarimiz 3 buçuk, 4 ay sürüyor. Kandira bezimizin degerini canlandiriyoruz onlarla birlikte hayata sunuyoruz. Kandira bezi yillardik dokunmayan, unutulmaya yüz tutmus sanat oldugu için biz 3 yildir bunu canlandirmaya çalistik. Bayanlarda bu konuda gerçekten çok istikrarlilar. Biz de bir Sile bezi kadar ünlenmek isteriz. Biz yeni asamalardayiz daha yeni asamalarda oldugumuz için bunun ilerisinde bize destek olacak insanlarin tabiî ki desteklerini bekliyoruz. Ben inaniyorum ki Kandira bez ide Sile bezi kadar ünlenecek" dedi.



"Bu kültüre sahip çikmaliyiz"

Kiyafetlerin çogunun sentetik ve pek çok cilt hastaligi yaptigini ancak Kandira bezinin cilde iyi geldigini, yazin terletmedigini, kisin da vücudumuzu korudugunu anlatan KO-MEK kursiyeri Nesrin Yildiz Özer, "Biz de elimizden gelen her seyi yapiyoruz çünkü bu bir deger biz bu degere sahip çikmazsak kimse sahip çikmaz. Su an bu isi bilen, ilk üretimini bilen çok az kisi var ve çogu kisi de artik yaslarindan dolayi ya hastalar, ya da dünyadan göçmüsler. Biz bunu ögrenmeliyiz ki gelecek nesillere aktarabilelim. Daha iyi yerlere gelebilir biz bunu yapmaliyiz. Neden yapmiyoruz her ülkenin her ilin, ilçenin bir degeri var biz burada Kandirali ya da Kandira’da yasayan insanlar olarak buranin kültürüne sahip çikmaliyiz" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile