2. Çalışan Sağlığı Ve Meslek Hastalıkları Sempozyumu

Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği işbirliğiyle "Mesleki akciğer hastalıkları" temalı "2. Çalışan Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Sempozyumu" başladı.

Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyumda mesleki akciğer hastalığı sadece tıbbi değil, yasal ve sosyal boyutlarıyla da ele alınıyor.

Meslek Hastalıkları Uzmanları Derneği (İMUD), Türk Toraks Derneği (TTD) ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nin (TÜSAD) sempozyumun açılışında yaptıkları ortak basın açıklamasında, mesleğe bağlı hastalık ve ölüm yükü açısından ilk sırada yer alması ve çalışanların akciğer sağlığının korunması için "Mesleki akciğer hastalıkları"nın tema olarak belirlendiği bildirildi.

Meslek hastalıklarının tüm dünyada iş kazalarından 6,5 kat daha fazla hastalık ve ölüm yükü oluşturduğu kaydedilen açıklamada, erişkinlerde görülen bütün akciğer hastalıklarının yüzde 10 ile 25'inin, KOAH ve astımın yüzde 15'inin, erkeklerde görülen akciğer kanserinin yüzde 20'den fazlasının mesleklere bağlı olduğu bildirildi.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de her yıl 900 binin üzerinde işle ilgili sağlık sorunu yaşandığının aktarıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü 2020'de mesleki akciğer hastalıklarının dünyada üçüncü en sık ölüm nedeni olacağını tahmin etmektedir. İş yerlerinde hava kalitesini bozan her türlü gaz, toz, duman, buhar, mesleki akciğer hastalıklarının davetçisidir. Oluşturdukları sonuçlar bu kadar ağır olmasına rağmen meslek hastalıkları tamamen önlenebilir durumdadır. Bunun için öncelikle iş yerlerimizde çalışanların sağlığı ve güvenliği konusunu önemseyen, benimseyen, uygulayan, izleyen ve düzelterek geliştiren bir yönetim anlayışına ve güvenlik kültürüne ihtiyaç vardır."

"İşyerinde astım", "tanı basamakları", "tedavi ve korunma", "KOAH, meslek ve sigara", "çalışanların sağlık gözetimi", "iş yerinde solunum zararlıları", "solunum sağlığı açısından iş yerinde risk analizi", "mesleksel hastalıkların yasal boyutları", "mesleksel akciğer hastalığı tanı ve bildirim sürecindeki sorunlar" gibi başlıkların tartışılacağı sempozyum, 14 Haziran'da sona erecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile