Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Ardahan Valiliği tarafından düzenlenen 2. Dünya Arı Günü, Halk Eğitim Merkezi‘nde kutlandı.
Arı Günü kutlamaları ilk olarak Posof ilçesinde Türkgözü köyünde düzenlenen etkinlikle başladı. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinin katıldığı etkinlikte Ardahan balının önemi anlatılarak, vatandaşlara bal şerbeti ikramında bulunuldu.
Etkinlik daha sonra Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde devam etti. Anaokulu Folklor gösterisiyle başlayan etkinlik, yapılan konuşmalarla devam etti. Konuşmasında Ardahan balının önemine işaret eden Vali Mustafa Tekmen, Ardahan balının hak ettiği noktaya gelmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Ardahan balının ilaç niyetine tüketilebileceğini söyleyen Vali Tekmen, “Kafkas arı ırkı diğer arı ırklarından farklı bir özelliğe sahip. Normal arıların dili 4 milimetredir. Ama Kafkas arı ırkının dili 7,14 milimetredir. Aradaki fark neredeyse iki kat. Bu da şu demektir, her türlü çiçek, bitki ve ağaçtan rahatlıkla yararlanabiliyor. İşte arı bu özelliğiyle, çiçeğin, bitkinin en derinliklerinden bal alabiliyor. Ayrıca diğerleri gibi yağmacı değil. Yani başka kovanlara gidip buradaki arıya veya kovana zarar vermiyor. Sıcak ve soğuğa karşı diğer arılara göre çok dayanıklı. Bizim buranın iklimine çok rahatlıkla uyum sağlıyor. İşte bu özelliklerle diğer arılara göre çok çalışkanlığıyla dikkat çekiyor. Çalışkan olduğu için de ilimizde yaklaşık bin 500 bitki örtüsünden yararlanarak bal üretiyor. Aynı zamanda uysal olması nedeniyle diğer arılara göre insana zararı çok daha azdır. Çok kez arılıklara girerken şapka kullanmıyoruz. Sanki o bize, biz ona alıştık gibi. “ diye konuştu.
Ardahan balının patent alması için çaba verdiklerini kaydeden Vali Tekmen, 2. Dünya Arı Günü’nü Ardahan’da gerçekleştirerek, Kafkas balının önemine dikkat çektiklerini dile getirdi.
İki oturumun yapıldığı etkinlikte 1. sunumda Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz ve Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ferat genç Ardahan Kafkas balının önemine değindi. Arıcılığa, ülkelerin, insanların ilgisini çekmek istediklerini ifade eden Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, "Arının insan yaşamında ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Arı, insan yaşamında, doğanın devamında ve sürdürülebilir bir tarımda oldukça önemlidir. Bundan dolayı Ardahan’da 2. Dünya Arı Günü düzenledik.“ dedi.
Ardahan’ın Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğunu anımsatan Yılmaz, bunu dikkate alarak etkinliği Ardahan’da düzenlediklerini kaydederek, arıcılık konusunda vatandaşın bilinçlenmesi, konuya sahip çıkması için her yıl başka bir ilde arıcılık günü etkinliği düzenleyeceklerini dile getirdi.
Gerçekleştirilen 2. sunumda Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri, arı ürünleri ve önemi, arı sağlığı, Ardahan’da yapılan bal ve polen çalışmaları ile ilgili katılımcılara bilgiler verildi.
Plaket töreniyle son bulan etkinliğe, Vali Mustafa Tekmen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Ardahan Cumhuriyet Başsavcısı Zafer Yılmaz, Vali Yardımcıları Ahmet Karatepe ve Sedat Yıldırım, Ardahan İl Genel Meclis Başkanı Bedrettin Çakıcı, Posof Belediye Başkanı Şükrü Bozyiğit, İl Emniyet Müdürü Abdurrahman Yılmaz, Posof Kaymakamı Taner Şahin, Tarım İl Müdürü Fevzi Karakoç, Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Ardahanlı işadamı Nuri Vatan, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
2. Dünya Arı Günü Ardahan’Da Kutlandı
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Ardahan Valiliği tarafından düzenlenen 2. Dünya Arı Günü, Halk Eğitim Merkezi‘nde kutlandı.