İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen '2. Uluslararası Su Birliği (IWA) Su, Atıksu ve Çevre Bölgesel Sempozyumu' başladı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün (İYTE) ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen sempozyuma, çeşitli ülkelerden yaklaşık 250 bilim adamı katılıyor.
Sempozyum Başkanı, İYTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Baba, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada 2,5 milyarı aşkın kişinin sağlıklı su içemediğini, bu sorunun gittikçe büyüdüğünü söyledi.
Gelecek nesillerin daha kaliteli, daha güvenli suya sahip olmasını sağlamak amacıyla toplandıklarını belirten Baba, şöyle konuştu:
'Azalan su kaynakları dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de ciddi bir risk. Yeni su kaynaklarımızı nasıl geliştirebiliriz, yer altı su kaynaklarımızı nasıl koruyabiliriz, bu kaynaklarımızı geleceğe nasıl taşıyabiliriz, bunun için yeni teknolojilerle neler yapabiliriz gibi konular ana gündem maddemiz. Çünkü yer üstü kaynakları kirleniyor, insan sağlığı etkileniyor. Bunları yer altında depolayabilir miyiz, nasıl depolamalıyız, hidrolojik sistemler nasıl olmalı, bunu nasıl jeopolitik sistemlerle destekleyebiliriz konularında araştırmalar yapılıyor.'
Türkiye'de yer altı sularının öneminin çok iyi bilinmediğini anlatan Baba, 'Türkiye'de kırsal kesimin yüzde 95'i yer altı sularına bağlı. Biz kentlerimizi yer altı sularının, ana su sistemlerinin üzerine kurduk. Büyük kentlerin bile yüzde 60'a yakını yer altı sularına bağımlı. Tarım sektörünün yüzde 70'i, sanayi sektörünün yüzde 90'ı ciddi anlamda yer altı sularına bağlı.' dedi.
Baba, yer altı suları konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini sözlerine ekledi.
'2. IWA Su, Atıksu Ve Çevre Bölgesel Sempozyumu'
Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Baba: 'Azalan su kaynakları dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de ciddi bir risk. Yeni su kaynaklarımızı nasıl geliştirebiliriz, yer altı su kaynaklarımızı nasıl koruyabiliriz, bu kaynaklarımızı geleceğe nasıl taşıyabiliriz, bunun için yeni teknolojilerle neler yapabiliriz gibi konular ana gündem maddemiz'