2 Metre Çapındaki İstiklal Madalyası Ankara’ya Damgasını Vurdu

2 Metre Çapındaki İstiklal Madalyası Ankara’ya Damgasını Vurdu

Kastamonu Dernekler Federasyonu (KASDER) tarafından “Size En Yakın Dört Mevsim” sloganıyla bu yıl 8’incisi düzenlenen “Başkentte Kastamonu Günleri” etkinliği büyük ilgiye sahne oldu.

Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde İnebolu Belediyesi “Heyamola”, Cide Kaymakamlığı ve Tosya Belediyesi halk oyunları ekiplerinin gösterileri beğeni topladı.

İNEBOLU, HEYKELLERİ İLE ANKARA’YA ÇIKARMA YAPTI Kastamonu gezisi sırasında İnebolu’ya yaptığı ziyarette İnebolu Türk Ocağı Müzesinde başına şapka giyip, “Bu Serpuşun ismine Şapka denir” diye halka hitap ettiği heykel ve savaşta balık yerine mermi taşınan denk kayığı İnebolu’daki kaidelerinden sökülerek Ankara’ya getirildi. Kağnılarla birlikte Şehit Şerife Bacı Heykeli, Atatürk Heykeli, Denk kayığı, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) fuar alanının girişinde sergilendi ve ziyaretçilerin dikkatini çekerek yoğun ilgiye maruz kaldı.

Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından olan ve sırtındaki çocuğu ile kağnıyla İnebolu’dan Ankara’ya cephane taşırken çocuğunun üzerindeki örtüyü alıp merminin üstüne örterek 1921 yılında donarak ölen Şerife Bacı’nın anıtı ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşattı. 23 Ağustos 1925’te Kastamonu’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk bir gün için geldiği İnebolu’da üç gün kalarak İnebolu Türk Ocağı Müzesinde gerçekleştirdiği Şapka ve Kıyafet İnkılabı’nın sembolü Atatürk heykeli de Ankara’da AKM önünde sergilendi.

Ayrıca İnebolu Belediyesi bununla da yetinmeyerek İstiklal Savaşının başından sonuna kadar büyük gayret, özveri ve cesurca binlerce ton cephane ve askeri malzemeyi hiçbir ücret almadan karaya çıkararak Kurtuluş Savaşının kazanılmasında büyük rol oynayan İnebolu kayıkçılarına bu üstün başarıdan dolayı da İnebolu Kayıkçılar Loncasına verilen beyaz şeritli İstiklal Madalyasının sembolü İstiklal Madalyası Rölyefi ve Denk Kayıkları da Ankara’ya getirildi. Denk kayığında balık yerine mermi taşındığını öğrenen çok sayıda Ankaralılar gözyaşlarını tutamadı. 2 metre çapındaki İstiklal Madalyası ise görenleri şaşırtırken hikayesi hüzünlendirdi.

AKM içindeki standa İnebolu Belediyesinin yaptığı aşı boyalı İnebolu evi ziyaretçilerin ilgisini çekti. Maket olarak yapılan çatısı marla taşından yapılan 3 katlı aşı boyalı İnebolu evi ziyaretçilere tanıtıldı.

İNEBOLU BELEDİYESİ’NDEN BAŞKENT’E ÇIKARMA İnebolu Belediyesi, son yıllarda yaptığı atılımlarla adından sıkça söz ettirirken “Başkentte Kastamonu Günleri” etkinliğinde de ilçede tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan her şeyi araçlara yükleyerek Ankara’ya getirdi. Vali Erdoğan Bektaş’ın gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyerek, çok beğendiğini dile getirdi.

2 METRE ÇAPINDA İSTİKLAL MADALYASI VE AŞI BOYALI EVİ İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, 2012 yılının İnebolu için tanıtım yılı olacağını belirtmesi üzerine zaman geçmeden harekete geçti. Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan Başkentte Kastamonu Günleri-8 etkinliğinde tanıtım için İnebolu’dan her şeyi araçlara yükleyerek getirdiklerini açıklayan Başkan Uzuner, “Adeta İnebolu’yu Ankara’ya taşıdık” dedi. 3 metre Boyunda Atatürk Heykeli 2 metre çapında İstiklal Madalyası Rölyefi, Aşı Boyalı İnebolu Evi, Denk Kayığı, Kağnı Arabası, İnebolu 4 Mevsim Fotoğraflar, İnebolu Kilimi Dokumacılığı, Çul Kilim Dokumacılığı, Sepetçi, Semerci, , İnebolu Tanıtım Kitapçığı, Heyemola Ekibi, Davul Zurna Ekibi gibi İnebolu ile özdeşleşmiş her şeyi Ankara’ya getirdiklerini ifade eden Uzuner, “Dillere destan olacak bir şekilde ziyaretçilere ilçemizin İstiklal Madalyası tanıtmak için 2 metre çapında rölyef yaptırdık. Görenler şaşkınlıklarını gizleyemezken, hikayesini dinleyenler gözyaşlarını tutamadı” diye konuştu.

İnebolu Belediyesi olarak İnebolu’nun haklı gururu olan ve 80 yıldır ilk defa kendilerinin tam olarak gün yüzüne çıkardıkları İstiklal Madalyasının tüm Türkiye’ye tanıttıklarını kaydeden Uzuner, “Madalya alma şerefini, 2 metre çapı büyüklüğünde İstiklal Madalyası rölyefi yaptırarak başkentli ziyaretçilere bir kez daha İnebolu’nun şanını duyurduk. Tarihsel değerlerimizden aşı boyalı marla taşlı İnebolu Evi maketini 2x2 metre büyüklüğünde ve yüksekliğinde yaptırarak Ankaralılara geçmişten günümüze İnebolu Halkının nasıl evlerde yaşadıklarını ispatlayarak İnebolu’nun gelip görülmesi gerektiğini anlatmaya çalıştık. İstiklal Madalyası, Aşı Boyalı İnebolu Evi ile mermi yüklü kağnı arabasını stantların ortasına ziyaretçilerin görebileceği şekilde sergiledik. İlçemizin doğal güzelliklerinin bulunduğu fotoğrafları yaklaşık 20 metre uzunluğundaki stant duvarına asarak renkli bir görünüm sağladık. Tanıtım kitapçığı, İnebolu tanıtım CD’si aşı boyalı İnebolu Evleri, denk kayığı, İstiklal Madalyası ve heyemolanın anlamını tanıtan broşürleri ziyaretçilere İnebolu temalı İnebolu Belediyesi karton çantaları ile hediye ettik” şeklinde konuştu.

Ankaralılar ilk defa tarihi kilim tezgahını, çul kilimi tezgahını, sepet işlemeciliğini gösterdiklerini vurgulayan Başkan Uzuner, şöyle konuştu: “Doğal renklerden oluşan İnebolu Kilim tezgahları ile çul kilim dokuma tezgahı ziyaretçilere açıldı. Kilim ve çul kilimi dokunarak bu işlerin geçmişten bu güne ilçemizde yapıldığını ispatladık. Sepet ve bıçak yapımına ilgi beklenenin üzerinde oldu. Heyemola ekibinin gösterisi yine büyük alkış aldı. Etkinliğin başından sonuna kadar defalarca yapılan gösterilerin genelinde izleyiciler coşkulu bir şekilde alkışladı. Kemaneci Murat’ın davul zurna ve kemane köçek ekibinin gösterisinde birçok kişi kameraya çekti. Standa duran semerler dahi ziyaretçilerin ilgisini çekti. İnebolu Belediyesi çalışanları ziyaretçilere gösterdikleri nezaket içindeki tavır ve hareketleri ile ilçemiz insanlarına örnek oldular. Sahil insanının özelliğini bir kez daha ziyaretçilere göstermiş olduk”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile