Irak, Suriye, İran ve yurt dışında yaşayan Kürt yönetmen ve yapımcılarının katıldığı festivalde 35 kısa film gösterime girecek. Bu yıl Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Bağdat hükümeti arasında yaşanan gerilim ve Devlet Başkanı Celal Talabani'nin sağlık sorunları nedeniyle yerel hükümetin festivale ilgisi beklenenin altında oldu.
Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Kültür Bakanı Kawa Mahmut'un, açılışta yaptığı kısa konuşmanın ardından festivalden ayrılması yapımcı ve yönetmenleri üzdü.
Bakan Mahmut yaptığı konuşmada, 2010 yılından bu yana yaklaşık 90 kısa film yapımı içim sinema sanatçılarına destek verdiklerini belirterek "Bugün Süleymaniye kentini kültür başkenti yapmak için burada bulunuyoruz. Amacımız tüm Kürt sanatçı yazar ve sinema oyuncularını bir araya getirip kültür ve sanatın gelişimini sağlamaktır. Özellikle yapılan tüm filmler, bakanlığımız tarafından halka medya aracılığıyla ulaştırılmaktadır. Bundan sonra her yıl 11 ayın 25'nci günü kısa film festival günleri olarak anılacaktır. Süleymaniye kentinde kültür, sanat ve medya sendikaları çalışanları ve Süleymaniye Valiliği ile beraber yaptığımız toplantıda, Süleymaniye şehrini kültür başkentimiz olarak ilan ettik. Süleymaniye Valiliği bundan sonra kültür ve sanat adına yapılacak her çalşmaya destek verecek. Tiyatro ve sinema sanatçılarının rahat çalışabilmesi için tüm kolaylığın sağlanacağı hükümetimiz tarafından da teyit edilmiştir" Suriyeli yönetmen Kemal Seydo ise bir Kürt film yönetmeni olarak yaklaşık 53 filme imza attığını belirterek şunları söyledi: "Ama ne yazık ki bütün bu filmleri kendi ülkemde değil hep yabancı ülkelerde gösterebildik. Son iki yıldır Kuzey Irak'ta sinema yapımcıları olarak artık kendi halkıma hizmet ediyorum. Kürt sineması yeniden filizleniyor. Irak'ın tamamında Türkiye dizileri Kürtçe dublaj edilerek Kürt televizyonlarında yayınlanıyor. Türk sineması Kürt halkının yaşam tarzı ile hemen hemen aynıdır. Bu nedenle Irak hükümeti, Türkiye'den aldığı dizilere yılda sadece 4 milyon dolar ödüyor" Seydo ayrıca, Türk sinema yapımcı ve yönetmenlerinin Iraklı Kürt meslektaşlarına Kürt sinemasının gelişimine katkıda bulunmaları çağrısında da bulundu.
Kürt sinema oyuncusu Mesud Arif de, "Bir kürt sinema oyuncusu olarak artık kendi toprağımızda, kendi tabiatımızda, kendi dilimizde, tarihimizle, kültürümüzle kendi örf ve adetlerimize göre film çekecek duruma geldik" dedi.
Bu nedenle Kültür Bakanının İran, Suriye ve Kuzey Irak'taki tüm sinema yapımcı ve yönetmenlerine desteğini artırması gerektiğini anlatan Arif, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya sineması çok ileride, filmler için büyük bütçeler ayrılıyor, çok başarılı oyuncular çıkıyor. Uluslararası alanda Kürt sinemasının bu anlamda bir deneyimi bile yok. Sinemada hep dışarıya bağımlıyız. Film ve dizileri yurtdışından yüksek para ödeyerek alıyoruz. Hükümetimiz ve Kürt medyamız bu paraları kendi sinema yapımcılarına verse hem Kürt sineması, hem de Kürt tiyatro ve sinema oyuncuları kendilerini geliştirmiş olurlar" Bu arada festivalin ilk gününde, Irak'ta son yıllarda yaşanan olayların anlatıldığı ve Suriyeli Kürtler'in dramını yansıtan film büyük ilgi topladı. Festival sonunda dereceye giren yönetmenlere ödül verileceği belirtildi .
2'nci İrak Kısa Film Festivali Süleymaniye'de Başladı
Bu yıl 2'ncisi düzenlenen Irak Kısa Film Festivali, Süleymaniye şehrinde başladı.