Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç Dr. Hasan Murat Mercan’ın eşlik ettiği Nijer Bakan Tchiana’ya ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz tarafından işletme çalışmaları hakkında bilgi aktarıldı. Daha son Bakan Yardımcısı Mercan ve Nijer Bakan Tchiana, Genel Müdür Yılmaz öncülüğünde tesis gezerek çeşitli incelemelerde bulundu.
Gezi sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Nijer Devlet Bakanı, Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıana, Türkiye’nin ekonomik olarak çok büyük başarılara imza attığını ve bu durumun Afrika ülkelerine de örnek olması gerektiğini söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Nijer ziyaretini değerlendiren Tchiana, “Sayın Başbakanın yaptığı ziyaret tarihi bir ziyaretti. Nijer’e bildiğiniz gibi ilk gelişleriydi. Sizinde bildiğiniz gibi ülkemizin kuzeyinde yaşayan halk İstanbul kökenli, Türk kökenliler. Bu bir siyasi ziyaret değil, bir aile ziyaretiydi aynı zamanda. Şunu da söylemek gerekir ki, Türkiye ekonomik açıdan büyük bir başarı hikayesi. Bu başarı hikayesini de Afrika ülkeleri taklit etmelidirler, takdir etmelidirler. Bugün şunu görmekten açıkçası çok şaşırdım. Burada bulunduğumuz şirket ETİ Maden, son 10 yılda büyük bir karlılık göstermiş, karını 26 kat arttırmış, cirosunu 3 kat arttırmış, buna çok şaşırdım. Bizim için Nijer-Türk işbirliği için büyük bir umut ışığı, çok büyük bir umut olacak. Şunu da belirtmek gerekir ki, bizim sahip olduğumuz bu pazar madene karşın bu pazar madenin ülkemizde katkısı sadece yüzde 5 oranında” dedi.
“2. NÜKLEER SANTRAL SİNOP’A YAPILACAK”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mercan ise, nükleer santralin Türkiye’de mutlaka olması gerektiğini ve ikinci nükleer santralin Sinop’a kurulacağını duyurdu. Dünyadaki büyük ülkelerin nükleer enerjiyi kullandığını anlatan Mercan, “Türkiye ekonominsin büyük bir kısmını ithalatla karşılıyor. Baktığınız zaman ortalama olarak bütün enerjiyi bir kenara koyarsanız, yüzde 75’i Türkiye’de üretilen enerjinin bunun içinde elektrik, benzin, doğal gaz, ısınma, yakıt bunların hepsini göz önüne aldığında yüzde 75’i yurt dışından kaynaklanıyor. Sadece yakıt ve ısınmayı düşündüğünüzde yüzde 90’ın üzerinde. Bu nedenle biz elektrik enerjisi üretimi konusunda hem yerli kaynaklarımızı sonuna kadar kullanmalıyız. Hem de aynı zamanda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin yıllar önce kurmuş olduklarını nükleer santrallerini kurmamız gerekiyor. Bu anlamda bildiğiniz gibi birinci nükleer santrali İçel Akkuyu’da yapacağız. İkincisinin de yeri belli oldu Sinop’ta yapılacak. İkincisinin nasıl bir modelle yapılacağı konusundaki açıklamayı 3-4 gün içerisinde sayın Başbakanımızın ve Bakanımızın yapacağını da buradan söyleyebilirim. Nükleer santral olmazsa olmaz. Dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri Fransa mesela, toplam enerjisinin yüzde 75’inin nükleer enerji ile sağlıyor. İngiltere, Almanya gibi tüm dünya ülkelerinde var. Olmayan ülkeler ise Türkiye gibi ülkeler. Türkiye’de de mutlaka olması lazım” diye konuştu.
Mercan, ziyarette Nijer ile işbirliği anlaşmasının paraflanacağını ve haziran ayında Nijer Cumhurbaşkanının Türkiye’ye gelmesiyle de işbirliği anlaşmasının imzalanacağını kaydetti.
Ziyaretin anısına ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, Nijer Bakan Tchiana'ya çeşitli hediyeler takdim etti. Öte yandan ilçe girişinde halk oyunları ekibiyle karşılanan Nijer heyeti şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Daha sonra heyet, bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için Alpu ilçesine doğru yola çıktı.
2. Nükleer Santralin Adresi Sinop
Eskişehir’e bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için gelen Nijer Devlet Bakanı, Madenler ve Sınai Kalkınma Bakanı Omar Hamidou Tchıana, Kırka ilçesinde bulunan ETİ Maden İşletmeleri’nin tesisini gezdi.