2. Ordu Komutanı Orgeneral Özel, görevini Orgeneral Yörük'e devretti

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, görevini Korgeneral Servet Yörük'e dev

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, görevini Korgeneral Servet Yörük'e devretti.

Devir işlemi için 2. Ordu karargâhında bir tören düzenlendi. Törene, ay sonunda itibaren Genelkurmay Başkanlığı'nı üstlenecek Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner de katıldı.

Orgeneral Özel, törende yaptığı konuşmada, görevi süresince bölücü terörle mücadeleyi tamamen hukuk kuralları içinde yürüttüklerini söyledi.

2 yıl önce sorumluluk ve görevinin ağırlığının bilincinde olarak görevi devraldığını anlatan Özel, "Görevimiz süresince tamamen hukuk içerisinde kalarak terörle mücadele ettik. Hukuk dışı hiç bir faaliyete izin vermedik. Basında yer alan her iddiayı büyük bir ciddiyet ve duyarlılıkla inceledik, soruşturduk ve ilgili makamları bilgilendirdik. Bir başka ifadeyle hiçbir şeyin üzerini örtmedik. Bunun huzuru içindeyim. Birkaç talihsiz kaza dışında, yurt içi ve dışında sivil vatandaşlara yönelik olumsuz hiçbir faaliyetimiz olmadı. Onların zarar görmemesi için çok ama çok dikkat ve gayret gösterdik. Tahsis edilen devlet imkan ve kaynaklarını en rasyonel şekilde kullanmaya çalıştık. Kaçakçılıkla mücadele çok önemli mesafeler aldık. Toplumsal gelişime destek faaliyetlerine hız vererek bölge insanıyla bütünleşmeye büyük çaba harcadık." diye konuştu.

Güvenlik ihtiyaçları ile insan hakları arasında dengenin iyi kurulması gerektiğini vurgulayan Özel, "Vatandaşların güvenliği, huzuru ve refahı için bölücü terörün ülke gündemimden düşürülmesi önem taşıyor. Bu nedenle, devletimizin bütün kademeleri aynı anlayış ve kararlılıkla hareket etmeli, vatandaşlarımızı birbirine düşürme çabalarına fırsat verilmemeli, sağduyu hâkim kılınmalı, yasaların uygulanmasına özen gösterilmeli. Güvenlik ihtiyaçları ile insan hakları arasındaki denge iyi kurulmalı, insan hakları savunulurken terörden zarar görenlerin veya görebilecek olanların da insan hakları unutulmamalı. Medyanın bu mücadelede önemli bir yeri var. Onların da ülke menfaatlerini göz önünde bulundurması gerekir."

Özel, görev süresince bölge halkının huzur ve güvenliğine ilişkin bölgedeki 17 il valisi ile işbirliği içinde olduklarını dile getirdi.

Orgeneralliğe terfi ettirilen ve 2'nci Ordu Komutanlığı'na atanan Korgeneral Servet Yörük ise imalarla dolu bir konuşma yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, anayasal yapısına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine yönelik saldırılara karşı karşıya kaldığını savunan Orgeneral Yörük, "Bu saldırıların ortak hedefi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, üniter yapısı ve ulus bilincini ortadan kaldırmaktır. Yayılmacı emperyal düşünce yüzyıllardır bu hedefi gerçekleştirmek için yoğun çaba içerisindedir. Onların bu insanlık dışı saldırılarını boşa çıkarmayı başaran Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, geleceği görerek bu hayasız akınların devam edebileceğini işaret etmiş ve bu mücadele görevini Türk Silahlı Kuvvetleri'ne vermiştir. Bu büyük ve kutsal vazifemi icra ederken, bundan önce olduğu gibi bundan sonrada Atatürk ilke ve inkılâplarına gönülden bağlı ve bunu yaşam tarzı haline getirmiş, milli çıkarlarımızı her türlü değerin üstünde tutan, bedenen ve fikren verilecek her türlü görevi yapmaya hazır, bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde eğitilmiş, zaman tanımaz yüksek vazife şuuru ve karşılıklı sevgi saygıya dayalı sarsılmaz disiplin anlayışına sahip modern silah, araç ve techizatla donatılmış personeli ile Türk yurdunun bölünmez bütünlüğüne, Anayasa tarafından tayin edilmiş layık ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik her türlü tehdidi önlemek başlıca hedefimiz olacaktır." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Orgeneral Necdet Özel'in komutanlık forsu indirilerek Korgeneral Servet Yörük'ün komutanlık forsu göndere çekildi. Daha sonra iki komutan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in önünde tekmil vererek devir-teslimi gerçekleştirdi. 2'nci Ordu'daki devir-teslim törenine 6 ve 7'nci Kolordu Komutanları ile Van Asayiş Bölge Komutanı, Malatya Valisi Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve çok sayıda davetli katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile