2. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Şuanda dünyada teknoloji geliştirme bölgelerine ve AR-GE merkezlerine en cömert, en agresif destek veren ülkelerden bir tanesiyiz” dedi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 2’ncisi gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi’ni açıkladı.

ATO Congresium’da düzenlenen “2. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi” toplantısında konuşan Bakan Işık, “AR-GE ve inovasyonun Türkiye’de artık ne kadar önemli olduğu konusunda kimsenin şüphesi, tereddüdü yok. Artık herkes Türkiye için tek çıkış yolunun AR-GE ve inovasyon olduğunu biliyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu çağ rekabet çağı. Küresel pazarlardan pay almanın artık en önemli yolu AR-GE ve inovasyona dayalı teknolojik ürün. Şuanda teknolojik düzeyimizin ağırlık ortalaması tam olarak orta teknolojidir. Eğer nitelikli insan unsurumuz yeterli olsaydı, bugün burada da daha iyi rakamlardan bahsetme imkanımız olacaktı. Türkiye’nin artık ertelenemez bir yüksek öğretim reformuna ihtiyacı olduğu açık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bunu havanın oksijeni kadar gerekli görüyoruz. AR-GE ve inovasyon diyorsanız burada önemli unsur nitelikli insan unsudur. Bunun değişmesi içinde en önemli zemin üniversitelerimizdir. Bizim mutlaka eğitimde mantalite değişikliğine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Teknoloji geliştirme bölgelerini önemsediğini ifade eden Bakan Işık, “Olgunluğa erişmiş teknoloji bölgeleri, gelişmekte olan ve yeni olarak üç kategoride değerlendiriliyor. Türkiye maalesef bu işlere çok geç başladı.

AR-GE ve inovasyonun Türkiye gündemine girmesi çok eski değil. Bakanlık olarak teknoloji geliştirme ve AR-GE merkezlerine çok ciddi önemsiyoruz ve destekliyoruz. Şuanda dünyada teknoloji geliştirme bölgelerine ve AR-GE merkezlerine en cömert, en agresif destek veren ülkelerden bir tanesiyiz. Türkiye’nin artık kaynak sorunu yok. Hükümet olarak biz Türkiye’de yüksek teknolojiye geçmekten başka bir çıkış yolu olmadığını çok net biliyoruz. Tüm politikalarımızı da ona göre geliştiriyoruz. Burada önemli argümanımız kamu alımlarının Türkiye’de teknoloji geliştirmek için bir kaldıraç olarak kullanılması. Türkiye’de teknoloji transferinde en güzel, en öneli zemin teknoloji geliştirme bölgeleri. 2023’de hedefimiz şuanda yüzde 4’lerde olan ileri teknoloji ürünlerinin ihracat içerisindeki payını yüzde 15’ler seviyesine çıkarmak. Türkiye’nin AR-GE ve inovasyon bütçesi yeteri kadar kullanılamadığından ben bakan olarak şikayetçiyim” dedi.

Bakan Işık, konuşmasının ardından teknoloji geliştirme bölgelerinin performans endekslerini açıklayarak, TGB'ye ödüllerini takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile