2. Ulusal İsrail Sazanı Yakalama Yarışması Yoğun İlgi Gördü

2. Ulusal İsrail Sazanı Yakalama Yarışması Yoğun İlgi Gördü

Olta Balıkçılığı Federasyonu, iç sulardaki istilacı tür İsrail Sazanı (Carrasius) ile mücadele çalışmaları kapsamında Üçpınarlar göletinde “2. Ulusal İsrail Sazanı Yakalama Yarışması” düzenledi.

Türkiye’nin değişik illerinden 100 takımın katıldığı ve 24 saat süren yarışmada 387 kilogram İsrail Sazanı yakalandı. Olta Balıkçılığı Federasyonu, İl Özel İdaresi ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin desteğiyle Eşme Üçpınarlar göletinde 24 saat süren “2. Ulusal İsrail Sazanı Yakalama Yarışması” düzenledi.

Yarışmaya Türkiye’nin değişik illerinden 100 takım birincilik için yarıştı. İç sulardaki istilacı tür İsrail Sazanı ile mücadele çalışmaları kapsamında düzenlenen yarışmaya ilginin yoğun olduğunu ifade eden Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, yarışmayı geleneksel hale getirmeyi planladıklarını ifade etti.

24 saat süren yarışmada toplam 387 kilogram İsrail Sazanı yakalanırken birinciliği 32 kilo 500 gramla Serkan Erbil ve Erhan Dumrul’dan oluşan takım kazandı. Temel Kolay ve Adnan Çanakçıoğlu’dan oluşan takım 22 kilo 880 gramla ikinci olurken 20 kilo 370 gram İsrail Sazanı yakalayan Yasin Sarıgül ve Ömer Cengiz de üçüncü oldular. Yarışmada ilk üçe giren yarışmacılara Olta Federasyonu ödül olarak 3 günlük Bodrum tatili hediye etti. Yarışmada ayrıca ilk 502ye girenlere av malzemesi hediye edildi.

İkinci İsrail Sazanı Yakalama Yarışması’nın ödül törenine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, Bölge Müdürü Mehmet Sucu, Uşak Şube Müdürü Uğur Ulaşoğlu’da katıldı.

Yarışmanın önem,ne değinen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, orman içi sularda sportif balıkçılığın geliştirilmesini arzu ettiklerini söyledi.

İstilacı türle mücadelenin de büyük önem taşıdığını ifade eden Akıncıoğlu düzenlenen yarışmanın bu açıdan büyük önem taşıdığını istilacı türle mücadelede üniversitelerle işbirliğine hazır olduklarını da söyledi.

Olta Balıkçığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay da yaklaşık 5 yıldır istilacı türle mücadele çalışması yaptıklarını ve Türkiye’ye örnek olacak bir proje yürüttükleri ifade etti.

İstilacı tür İsrail Sazanı’nın (carrasius) iç sularda giderek yayılmaya devam ettiğini de belirten Atalay, “ 5 yıl önce Ege Üniversitesi ve Uşak İl Özel İdaresi’nin desteği ile mücadele çalışması başlattık. Proje kapsamında ilk olarak göletlerde stok tespit çalışması yapıldı. Ardından istilacı türle mücadele yöntemleri ortaya kondu. Geçen yıl aynı gölette düzenlediğimiz ilk yarışmada yarışmacılar 24 saatte yaklaşık 3 ton İsrail Sazanı yakalamıştı. Yöre halkı da yıl boyu burada istilacı tür avlamaya devam cetti. Biz de buna teşvik ettik. Bu yıl ki yarışmada 387 kilogram İsrail Sazanı yakalandı. Bu da göletteki istilacı türün azaldığını gösteriyor. Mücadele çalışmasına aynı kararlılıkla devam edersek göletlerimizdeki istilacı türü yok edebiliriz” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile