'2. Ulusal Üniversiteler Arası Ambulans Rallisi' Başladı

İSTANBUL - İstanbul Sağlık Müdürlüğü organizasyonu, Paramedik Derneği ve Aydın Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "2. Ulusal Üniversiteler Arası Ambulans Rallisi" (Uniralli) başladı.

Paramedik öğrencilerinin mesleki kabiliyetlerini artırmaya yönelik düzenlenen yarışma, İstanbul 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği yerleşkesine kurulan 5 farklı etaptan oluşuyor.

Ekiplerin sırayla her etaba girdiği ve profesyonel gözetmenler tarafından değerlendirildiği Üniralli'de 23 farklı üniversiteden 23 ekip yarışıyor.

Triyaj, travma, medikal, çevresel aciller ve taşıma etaplarından oluşacak etkinlikle, acil tıp alanında hizmet verecek sağlık personeli olan paramedik adaylarının bilgilerini güncel tutması, hasta ve yaralılara maksimum katkı sağlaması hedefleniyor.

İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. İhsan Özdemir, etkinliğe ilişkin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, amaçlarının son sınıfta öğrenim gören paramedik adaylarına, meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri sorunları uygulamalı olarak gösterebilmek olduğunu söyledi.

Amaçlarının, paramedik adaylarına sınıflarda gördükleri derslerin sahadaki yansımasının nasıl olduğunu, hastaya nasıl müdahale edip, nasıl hayat kurtarmaları gerektiğine ilişkin bilgi verip, bahsi geçen durumları uygulamaya dökmek olduğunu belirten Özdemir, "Bunu profesyonel gözetmenler eşliğinde yapıyoruz. Onlara gelecek yaşamlarında, tüm meslek hayatlarında hayat kurtarmanın nasıl olacağını göstermek istiyoruz" dedi.

Yarışmanın 5 farklı etaptan oluştuğunu aktaran Özdemir, etaplara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bunlardan birinde, hastanın sınıflandırılması ve ayrımı için planlanan triaj etabını gerçekleştirdik. Bu etapta bir otobüsün kaza yapması sonucu olay yerinde bulunan yaralıların sağlık durumlarının tespit edilmesini, aciliyet sıralamasının oluşturulmasını ve hayatını kaybetmiş vatandaşların belirlenmesini talep ettik. İkinci etapta ise adaylardan 4. kattan aşağı düşen ve yaralanan bir kişiye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini göstermelerini istedik. Taşıma etabında da bir hastanın nasıl hassasiyetle taşınması gerektiğine dair ölçmelerde bulunduk. Bunun yanında medikal ve çevresel zararların yer aldığı etaplar oluşturduk."

- "İstanbul ve benzeri büyük şehirlerde yaşadığımız en büyük sıkıntı, yol, trafik sorunudur"

Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Özgür Yaşar da 112 personelinin hastaya yardım edebilmesi için öncelikle olay yerine ulaşabilmeleri gerektiğini söyledi.

Bu aşamadan sonra hastayı ilgili hastaneye ulaştırmaları gerektiğini aktaran Yaşar, "Ancak bizlerin bunu yapabilmesi için sürücülerimizin duyarlı davranması gerekiyor. Çünkü maalesef İstanbul ve benzeri büyük şehirlerde yaşadığımız en büyük sıkıntı, yol, trafik sorunudur" diye konuştu.

İstanbul'da trafikle ilgili ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren Yaşar, şunları anlattı:

"Bakanlığımız da bu konuda yeni bir çalışma başlattı. Bunun yansımalarını yakında görebileceğiz. Bu çalışma 'Yaşama Yol Ver' kampanyasıdır. 112 olarak feryat ederek, cidden tüm insani duygularımla dile getiriyorum, lütfen yaşama yol verin. Çünkü bizim tek amacımız oradaki yaralıyı, hastayı yaşatmaktır. Onun için de bizim o hastaya ulaşmamız lazım. Ulaşabilmemiz için de bize yol vermeniz lazım. Çünkü bizim donanım, personel ve ekipman olarak hiçbir eksiğimiz yoktur. Tek sorunumuz yaşama ulaşırken yollarda karşılaştığımız sıkıntılardır. Ambulans gördüğünüzde yolları açın, mümkünse sağa çekip bir dakika bekleyin. Bunu yapmanız trafiği rahatlatacaktır. Biz bütün sürücülerimizden bunu özellikle rica ediyoruz. Çünkü ulaşmak istediğimiz hasta belki de o anda bize yol vermeyen sürücünün yakını olabilir. Her zaman bu hassasiyetle davranılmalı. Kaldı ki tüm insanlarımız bizim yakınımızdır. Bize sadece yol verin."

Paramedik Derneği İstanbul İl Başkanı Tarık Balcı da yarın yapılacak etapların ardından sona erecek yarışmada, üniversitelerden mezun olan paramedik bölümü öğrencilerinin saha deneyimi elde etmesini sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

Çalışma sırasında yaşayabilecekleri olayların önceden organize edilmesinin öğrencileri deneyimli, becerikli ve yeterli hale getirdiğine işaret eden Balcı, şunları kaydetti:

"Bugün bu arkadaşlarımız dört ciddi konu üzerinde önemli, detaylı ve uluslararası güncel kılavuzlara uygun şekilde iyi bir eğitim organizasyonuna dahil oldular. Yarışmaya İstanbul ve il dışından gelen öğrencimiz var. Ayrıca etkinlikle akademisyenler ile profesyoneller de gözlemci olarak bulunuyor. Etkinlikteki senaryolar vakalarla birebir aynı olarak hazırlanıyor. Bunlar doğrultusunda gelen arkadaşlar gerçek bir vakaya nasıl müdahale ettiklerini, tıpkı mezun olduklarında yaşarmışcasına gözleme fırsatı buluyorlar."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile