National Geographic öncülüğünde, Medeniyet Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde, Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumu katkısıyla düzenlenen sempozyum, çeşitli etkinliklerle devam ediyor.
Gaziantep'teki temaslarını sürdüren heyet, İslahiye ilçesindeki Yesemek Açık Hava Müzesi'ni gezdikten sonra Zeugma Mozaik Müzesi konferans salonunda düzenlenen programa katıldı.
Prof. Dr. Karlığa, burada yaptığı konuşmada, medeniyetin bütün insanların ve kültürlerin katılımıyla ortaya çıkan bir olgu olduğunu söyledi.
Medeniyetin, 19'uncu yüzyılda sadece Batı'ya has bir sonuç gibi algılandığını belirten Karlığa, bugün bu anlayışın geçerli olmadığını savundu.
Bilinen medeniyet yolculuğunun başlangıç esaslarından birisini Mezopotamya'nın teşkil ettiğini anlatan Karlı, şöyle konuştu:
"Bereketli hilalin en üst ucunu Şanlıurfa ve Gaziantep yani bu bölge oluşturuyor. Medeniyetin en önemli göstergelerinden birisi çoğulculuk ve birlikte yaşama tecrübesidir. Kendinden olmayan, ötekini kabul etmeyen ve tek bir yapı oluşturmak isteyen kültürler tarihte çok görülmüştür. Bu kültürler medeniyet düzeyine yükselememişlerdir. Medeniyet düzeyine yükselebilmek için farklı kültürlerin, ırkların, dillerin, dinlerin, toplumların bir araya gelerek ortak ve yeni bir çaba oluşturmaları gerekir ki işte bu birlikte yaşama tecrübesiyle tezahür eder."
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep'in diyalog ve medeniyet meselesinin konuşulacağı en önemli mekanlardan biri olduğunu vurguladı.
Gaziantep'in medeniyet, kültür ve tarih şehri olduğunu anlatan Şahin, şunları kaydetti:
"Aynı zamanda kardeşlik, barış ve huzur şehriyiz. Bugün yaşanan her krizin temel sorunu diyalogsuzluk ve iletişimsizliktir. Ayrıca bir araya gelememek, kutuplaşma ve ayrışmadan kaynaklı yanlış anlaşılmalar da buna etken olmuştur. Oysa atalarımız dili, dini, inancı, mezhebi, cinsiyeti, yaşı ne olursa olsun bir arada yaşama kültürünü bize geçmişten taşımışlar. Bu topraklar bunun çok önemli örnekleriyle dolu."
Konuşmaların ardından akademisyenler Maya, Mısır ve Çin yazılarının kökeni ve Helenistik kültürün ortaya çıkışıyla ilgili sunum yaptı.
2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu
Başbakan Başmüşaviri ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, medeniyetin en önemli göstergelerinden birinin çoğulculuk ve birlikte yaşama tecrübesi olduğunu söyledi.