Bakan Yılmaz, Göktürk-2 uydusunun TUSAŞ tesislerinde düzenlenen fırlatma öncesi uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, uzayı en çok kullanan ülkenin en gelişmiş ülke olduğunu belirterek, ''Bu ülkeler arasında giderek artan bir rekabet, bir uzay liginin oluşması sonucunu doğurmuştur. Türkiye'de inşallah bu ve bundan sonraki çalışmalarıyla bu ligde yer almıştır'' dedi.
Yılmaz, gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki en büyük farkın uzayı ne kadar kullandıkları olduğunu belirterek, uzayı en çok kullanan ülkenin en gelişmiş ülke olduğunu söyledi.
Bu ülkelerin başında ABD, Hindistan ve Çin'in geldiğini ifade eden Yılmaz, söz konusu ülkeler arasında giderek artan rekabetin bir uzay ligi oluşması sonucunu doğurduğunu ifade etti.
Günümüzde milli uzay sistemi ve teknolojilerine sahip olunmasının ulusal güvenlik için olmazsa olmaz, hayati öneme sahip bir konu olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
''Uzay teknolojilerinin kullanılmasıyla afet zararlarının azaltılması, riskin değerlendirilmesi ve yönetilmesi, doğal afet sonrası kriz yönetiminde görsel bilgi desteğinin sağlanması, tarım faaliyetlerinin desteklenmesi, ürün rekolte tespiti, biokütle tespit çalışmaları, orman alanlarının ve su havzalarının kontrol edilmesi, altyapı planlaması, şehir gelişim planlaması, topografik harita üretimi, ulaşım ağlarının haritalanması ve planlanması, deniz ve kıyı araştırmaları, çevrenin izlenmesi ve kirlilik analizi, jeolojik araştırmalar, su ve doğal kaynakların tespitine ilişkin faaliyetlerin desteklenmesi, yenilenemez kaynakların tespiti ve toprak araştırmalarının yapılması gibi birçok alanda çalışma yapabilinmesi mümkün hale gelecek.''
Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 2004'te yapılan toplantısında öncelikle alanlardan biri olarak uzay alanının belirlendiğini hatırlatan Yılmaz, bu gelişmeye dayanarak Türkiye'nin ilk ulusal uzay araştırmaları programı hazırlandığını kaydetti.
Ulusal uzay araştırmaları programı kapsamında öncelikle 2,5 metre çözünürlükte, devamında ise 1 metre, hatta 1 metrenin altında santimlerle ölçülen çözünürlükte yer gözlem araştırma uydusu geliştirilmesi kararı alındığını ifade eden Yılmaz, ''Yol haritasına uygun olarak GÖKTÜRK-2 projesi ve uydu başarıyla fırlatılmaya hazır hale getirilmiştir'' ifadesini kullandı.
-''GÖKTÜRK-1, 2014'te fırlatılacak''
Bakan Yılmaz, bunun yanı sıra üretimi devam eden Göktürk-1 projesi kapsamında TUSAŞ tesislerinde bir uydu entegrasyon ve test merkezi kurulması hedefinde sona yaklaşıldığını belirterek, gelecek yıllarda faaliyete geçecek olan bu merkez ile birlikte gerek haberleşme uydularının, gerekse istihbarat uydularının Türkiye'de tasarlanmasının ve üretilmesinin mümkün olacağını söyledi.
Bu kapsamda GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve test faaliyetlerinin TUSAŞ'ta yapılacağını ifade eden Yılmaz, uydunun 2014 yılı sonunda uzaya fırlatılacağını kaydetti.
GÖKTÜRK ailesinin yeni üyeleri olacak GÖKTÜRK-3 ve 4 uydularının tasarım süreçlerinin, millilik oranlarının arttırılacak şekilde başlandığını bildiren Yılmaz, ''İnşallah yerlilik oranını yüzde 100'lere çıkarmamız mümkün olur diye düşünüyorum'' dedi.
Yılmaz, Türkiye'nin kendi ihtiyaçları ve ticari olarak başka kullanıcılar için de üreteceği uyduları kendi topraklarından fırlatmaya yönelik uydu fırlatma sistemi projesinin planlandığını ve uzaya barışçıl amaçlarla çıkış için Türkiye'den de bir kapının aralanacağını kaydetti.
Bu çalışmaların Türkiye'nin uzayda söz sahibi ülkeler arasına girmesini sağlayacağını belirten Yılmaz, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
-''Türkiye artık yer gözlem uydusu problemini çözmüştür''-
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da, uzay teknolojileri alanında yeni bir dönem açıldığını herşey yolunda giderse GÖKTÜRK-2 uydusunun Aralık ayında uzaya fırlatılacağını kaydetti.
Türkiye'nin uzay serüvenine 2001 yılında TÜBİTAK'ın çalışmalarıyla başladığını belirten Altunbaşak, çoğu kimsenin işin başında bu işin yapılacağına inanmadığını, ancak 2 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin ilk uydusunu fırlattığını söyledi.
Türkiye'nin bu uydudan 3 yıl boyunca hizmet aldığını ve çok önemli deneyimler kazandığını ifade eden Altunbaşak, bu süreçte öğrendikleriyle yerli uydu üretiminin başladığını ve 2011 Ağustos'unda fırlatılan RASAT ile çalışmalarının meyvesini aldıklarını ifade etti.
Bugün RASAT'tan 7,5 metre çözünürlükle görüntü alındığını beliren Altınbaşak, bu görüntülerle Türkiye'nin iki boyutlu görüntü haritasının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Altunbaşak, Aralık ayında bu görüntülerin kamu kurumları, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımı için ücretsiz olarak paylaşıma açılacağını söyledi.
Göktürk-2 uydusunun TÜBİTAK Uzay ile TUSAŞ'ın iş ortaklığıyla planlanan sürede tamamladığını dile getiren Altunbaşak, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin uzay teknolojilerinde yaklaşık on yıllık serüveni düşünüldüğünde bu ciddi bir başarıdır. Çünkü uzay gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlarda yetişmiş insan kaynağına da, altyapıya da erişim zordur. Ayrıca uzun bir zaman ve yüksek bütçeler gerektirir. Hızlı ilerlemek zor ama Türkiye bunu başardı.
Türkiye artık yer gözlem uydusu problemini çözmüştür. Türkiye kendi imkanlarıyla yer gözlem uydusu yapma konusunda çok rahat. Ancak iki alanda daha kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yer gözlem uydusu üzerinde geliştirdiğimiz yetenekleri haberleşme uydusu, radar uydusu gibi diğer uydu niteliklerine de süratle taşıyacağız. Bu alanlardaki diğer hedefimiz ise fırlatma yeteneğine sahip olmak. Bunun için de çalışmalarımı başlattık.''
Altunbaşak, GÖKTÜRK-2'nin 140 milyon liralık bütçesinin tamamının TÜBİTAK tarafından karşılandığını belirtti.
Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Avcı'nın da katılımıyla GÖktürk-2 uydusunun Çin'e seyahat öncesi kapama sertifikası imzalandı.
Bakan Ergün ve Bakan Yılmaz daha sonra projede emeği geçenlere plaket vererek, ''Temiz odada'' bulunan uydunun yanına geçip incelemelerde bulundu.
Muhabir: Tamer Toğanaş - Bülent Karaaslan
Yayıncı: Hamdi Ateş
2 Uydusu Çin'e Uğurlanıyor
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında yaptığı çalışmalarla ''uzay ligi''nde yer almaya başladığını söyledi.