20 Güreşçiye Verilen 15'er Ay Men Cezası

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Taşçı, yağlı güreşte 20 sporcuya 15'er ay men cezası verilmesi kararına ilişkin, "2 yıl sporcular için uzun bir süre olurdu. Verilen cezanın uygun olduğunu değerlendiriyorum" dedi.

Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verilen ceza nedeniyle güreşçilerin en fazla bir yıl er meydanından uzak kalacağını söyledi.

Dopingle ilgili olarak güreşçilerin çok bilgilendirilmediğini, vitamin hapı olarak alınan bir ilaçtan bile doping çıkabildiğini belirten Taşçı, şöyle konuştu:
"Doping eğitimi vermeden sonradan doping bulunduğunda da en ağır kullanım cezalarını vermeleri doğru olmuyordu. Bu konuda iyi bir indirim yapılmış cezada. En azından güreşçilerin bir yıl er meydanına giremeyeceği sonucu çıktı. Öbür türlü olsa 2 yıl giremiyor olacaklardı. O da sporcuyu koparabilir. 2 yıl sporcular için uzun bir süre olurdu. Verilen cezanın uygun olduğunu değerlendiriyorum. Zaten ata sporunu yapmak meşakkatli. Yağlı güreşe yönelen gençlerimizin sayısı azalıyor. Elimizdekilere sahip çıkmalıyız."

- "Bu yıl Kırkpınar yıldızsız geçecek"

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 2 kez altın kemerin ebedi sahibi olma unvanını da taşıyan Taşçı, ceza alan güreşçiler nedeniyle bu yılki Kırkpınar'ın yıldızsız geçeceğini belirterek, "Yıldız eksikliğiyle geçebilir ama alttan gelen sporcularda bayağı iyi. Malum Balaban ortada yoktu. Bir anda Kırkpınar'ın gündemine oturdu. Yeni isimler çıkabilir. Yeni isimlere de şans doğmasına neden olur" dedi.

652. Tarihi Güreşleri'nin başpehlivanı olarak altın kemerin sahibi olan Ali Gürbüz'de dopingli maddeye rastlanılmasının ardından 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin başpehlivanı olan İsmail Balaban ise ata sporu güreşte doping çıkmasının kendilerini üzdüğünü söyledi.

"Sporda, özellikle ata sporumuz Kırkpınar'da dopingin olması hepimizi üzdü. İnşallah önümüzdeki sezonlarda bu tarz olaylarla karşılaşmayız. 15 ay da federasyonumuzun aldığı bir karar. Ne karar verilirse verilsin saygı duyarım" diyen Balaban, ceza alan güreşçilerin bir yıl çayırlardan uzak kalacağını ancak bunun sporculara çok fazla etkisi olacağını düşünmediğini vurguladı.

- Antrenör değerlendirmesi

Balaban'ın antrenörü ve eski pehlivanlardan Hasan Aydın ise ceza süresini "makul" olarak değerlendirdi.
Cezanın pehlivanların performansını etkileyeceğini düşündüğünü ifade eden Aydın, şunları kaydetti:
"Ceza alanların hepsi arkadaşımız. Güreşten ekmeklerini kazanıyorlar. 2 yıl diyorlardı 15 ay makul. Bence ceza performanslarını düşürür. Bir maça hazırlanmak var, bir de antrenmanda güreşmek var. Diğerlerini etkiler belki de Ali Gürbüz'ün çok etkileneceğini düşünmüyorum. Ali, yetenekli bir sporcu."

- Verilen cezalar

Alınan numunelerinde yasaklı maddeye rastlanan 18 sporcu ile numune vermekten kaçtıkları için Disiplin Kurulu'na sevk edilen iki sporcu 2 yıl men cezası almıştı. Daha önce sporcuların daha önce bu tür bir olaya karışmadıkları için cezaları 15 aya indirilmişti.
Bu arada 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başaltı kategorisinde başarıları nedeniyle başpehlivanlığa yükselen Abdullah Kaçmazoğlu ve Sinan Kaya da aldıkları ceza nedeniyle bu yıl meydana çıkamayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile