21. Ulusal Üroloji Kongresi, 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapıldı. Kongrede Doç. Dr. Coşkun Şahin, geç yaşlarda yapılan sünnetlerin nedenleri ve sonuçları konusunda iki bildiri sundu. Bildirilerde iki önemli tespitte bulunan Şahin, Türkiye'de çocukluk çağında sünnet olamayan erkeklerin psikolojik, çevresel ve dini inancı nedeniyle ileri yaşlarda sünnet talebiyle kendilerine başvurabildiklerini ve bu bireylerin benlik saygısında olumsuz değişiklikler
olabildiğini belirtti. 20 yaşına kadar sünnet olmamış erkeklerin genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden olduklarını söyleyen Şahin, geç sünnet olmanın nedenleri arasında ekonomik nedenlerin başta geldiğini, kalabalık aile ferdi olma durumunun ise ikinci sıklıkta olduğunu aktardı. Dr. Şahin, sonuç bildirisini kısaca şöyle özetledi:
"Sünnetsiz erişkinlerin yüzde 80,2'inde pişmanlık, eziklik, eksiklik duyguları mevcut. Bu kişiler sünnet olmak için asker ocağını çare olarak görüyor. Çünkü belli bir yaşı geçtiklerinde artık kendi çevrelerinde sünnet olamıyorlar. Sünnet olma isteklerinin altında sıklıkla Müslüman oldukları için dini nedenler ağır basıyor. Sağlık ve çevresel faktörler ise ikinci sıklıkta sünnet olma talebi doğuruyor."
Üroloji Kongresi'nde yayınlanan bildiri bilimsel veri niteliği taşıyor. Tespitler, 100 sünnetli, 100 de erişkin yaşta sünnet olmuş erkekle yüz yüze yapılan çalışma sonucunda oluşturuldu.
20 Yaşına Kadar Sünnet Olmayan Erkek Benlik Saygısını Yitiriyor
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Coşkun Şahin, geç yaşta sünnet olan erkeklerin benlik saygısında olumsuz yönde değişiklikler oluşabildiğini söyledi.