20 Yasindan Sonra Kendi Kendine Meme Muayenesi Hayat Kurtarabilir

20 Yasindan Sonra Kendi Kendine Meme Muayenesi Hayat Kurtarabilir

Her bilinçli kadinin kendi kendine meme muayenesi yapmayi ögrenmesi ve düzenli sekilde yapmasi gerektigini vurgulayan Op. Dr. Nazli Yavuzer Türe, “Memedeki kitlelerin yüzde 80’i kadinlarin kendisi tarafindan ya tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde kesfedilmektedir” dedi.

Kendi kendine meme muayenesi, meme kanserinin erken dönemde tespit edilmesinde önemli rol oynuyor. 20 yasindan itibaren ayda bir kez kisinin her iki memesini de kontrol etmesi, memelerin görünümünde ve hissinde herhangi bir degisiklik olup olmadigini belirlemek için yapiliyor. Memelerde anormal görünen bir degisiklik fark edildiginde veya bir memenin digerinden farkli oldugu anlasildiginda bir uzmana basvurulmasi gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Nazli Yavuzer Türe, kendi kendine meme muayenesi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti.

“Kitlelerin yüzde 80’i kendi kendine meme muayenesinde fark ediliyor”

Her bilinçli kadinin kendi kendine meme muayenesi yapmayi ögrenmesi ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayi aliskanlik haline getirmesi gerektigini belirten Op. Dr. Nazli Yavuzer Türe, ”Memedeki kitlelerin yüzde 80’i, bu kitleler iyi veya kötü huylu olsun, kadinlarin kendisi tarafindan ya tesadüfen ya da kendi kendine meme muayenesinde kesfedilmektedir. Tesadüfen kesfedilen kitleler genellikle çok büyük kitleler olmaktadir. Usulüne uygun olarak yapilan bir kendi kendine meme muayenesinde daha ufak çaptaki kitleleri ve ek olarak meme kanserine isaret edebilecek bazi belirtileri kesfetme imkani dogmaktadir. Bu muayene adet baslangicindan 5-7 gün sonra yani hormon etkisinin en az oldugu dönemde yapilmalidir. Ömür boyu devam edilmelidir” dedi.



Üç sekilde yapiliyor

Kendi kendine meme muayenesi sayesinde erken taninin mümkün oldugunu vurgulayan Op. Dr. Türe, “Erken tani daha etkili tedavi ve çogu durumda tam iyilesme anlamina gelir. Kendi kendine meme muayenesi ayna karsisinda, yatarken ve dusta-ayakta olmak üzere üç sekilde yapilmaktadir. Yeterli isik olan bir ortamda belden üst bölüm tamamen soyunuk olarak ayna karsisina geçilmeli, gözle inceleme ve elle muayene olarak iki bölümde gerçeklestirilmelidir” diye konustu.



“Gözle incelemeyi ayna karsisinda yapin”

Memenin kendisi, meme baslari, koltuk altlari ve meme alti bölgelerinin muayene edildigini aktaran Türe, bu muayenelerin evde nasil yapilacagini su sözlerle anlatti:

“Her iki kolunuz serbestçe yanlarda, omuzlar dik olacak sekilde ayna karsisina geçin. Önden ve her iki yana dönerek memelerin büyüklügüne, simetrisine, derinin rengine, sekline, meme baslarina, meme alti bölgelere, koltuk altlarina bakin. Iki meme ayni büyüklükte olmayabilir. Bu normal bir görüntüdür. Ayni gözlemi kollarinizi yukariya kaldirdiktan sonra veya her iki kolunuz basinizin arkasindayken tekrarlayin. Bu sirada memeler, meme baslari ve koltuk alti bölgelerine bakin. Koltuk altlarinda kabariklik olup olmadigina dikkat edin. Ellerinizi belinize, legen kemiklerinin üzerine kuvvetle bastirin. Omuzlarinizi hafifçe çikararak öne dogru egilin. Önden ve her iki yandan gögüslerinize bakin. Deride çekinti, çökme olup olmadigina dikkat edin.”

“Kanserin erken belirtisi elle muayenede çikabilir”

Meme derisinde çekinti, deride portakal kabugu görünümü, kizariklik, memelerden birinde büyüme, meme baslarinda çökme ve kepekli lezyonlar olup olmadigina dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen Türe, “Herhangi bir farkli belirtide doktorunuzla baglanti kurun. Meme baslarinda tekrarlayan inatçi deri degisiklikleriyle birlikte olan yanma ve acimalar kanserin yani paget hastaliginin çok erken habercisi olabilir” diye konustu.



“Elle muayene yatarken, dusta ve ayna karsisinda yapilabilir”

Ilk muayenelerin memenin yapisini tanimaya yardimci oldugunu kaydeden Türe, “Daha sonraki muayenelerde farkli, devam eden bir dolgunluk, kitle fark edilmesi durumunda hemen bir uzmana basvurulabilir. Elin üç orta parmaginin yastik bölümleriyle, küçük dairesel hareketler çizerek baski siddetini hafiften kuvvetliye dogru artirarak muayeneye baslanir. Sag meme için sol, sol meme için sag el kullanilir. Memenin tümü yoklanmalidir. Ayni kontrol diger memeye de tekrarlanir. Köprücük kemiginin altindan baslayarak tüm meme bölgesi muayene edilir. El kaldirilmadan kaydirarak birbirine paralel dikey çizgiler çizilebilir veya köprücük kemiginin altindan baslayarak saat ibresi yönünde giderek iç içe geçen daireler yapilabilir. Meme basinda sonlanan oklar seklinde tüm meme muayene edin. Elin basparmak ve isaret parmaklari arasinda meme basini hafifçe sikarak akinti olup olmadigi kontrol edilmelidir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile