2000‘Den Fazla Tunuslu Libya‘dan Kaçtı

Libya‘da yaşayan 2000‘den fazla Tunuslunun ülkeden kaçtığı bildirildi.

Tunus‘un resmi haber ajansı TAP, Libya‘da yaşayan 2300 Tunuslunun bu ülkeden kaçtığını duyurdu.

Ajansın haberinde, 2000 Tunuslunun dün, 300‘ünün bu sabah ülkesine döndüğü belirtildi.

Güvenliğin sağlanamadığı Bingazi ve başka bölgelerde yaşayan Tunusluların sınıra gelmekte güçlük yaşadığı da bildirildi.

-"KADDAFİ‘NİN TEHDİDİ GÜLÜNÇ"

Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vanackere, Libya lideri Muammer Kaddafi‘nin AB‘yi, "göstericilere destek açıklamalarını sürdürmesi halinde yasa dışı göçle mücadelede işbirliğini durdurmakla" tehdit etmesini "gülünç" buldu.

Vanackere, Flamanca yayın yapan Belçika devlet radyosu VRT‘ye yaptığı açıklamada, Libya‘da kalabalığa ateş açılarak yüzlere göstericinin katledilmesinin son derece endişe verici olduğunu belirtti.

"Libya‘daki durum Tunus ve Mısır‘da yaşananlarla karşılaştırılamaz. Ortalama gelir daha yüksek ve gelir dağılımı o kadar bozuk değil. Bence insanları caddelere iten siyasi ve bireysel özgürlüklerin yetersizliği" diyen Vanackere, Libya‘nın AB açısından çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

Vanackere, "Avrupa yoluna düşen birçok Afrikalı Libya‘da durduruluyor. Kaddafi‘nin göçmenlere Avrupa kapısını açma tehdidi biraz kızgınlık yaratsa da gülünç" dedi.

Finlandiya‘nın başını çektiği, AB‘nin Kaddafi‘ye yaptırım uygulaması yönündeki çağrıların "iyi bir fikir olmadığını" belirten Vanackere, "Bu sayede ona karşı uluslararası bir komplo kurulduğu düşüncesi doğar ve tam ters yönde etki doğurur. (Devrilirse bile) Ona benzer biri yerine geçecekse iyi bir çözüm olmaz" şeklinde konuştu.

-ESKİ HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BAAYU‘DAN YÖNETİME ELEŞTİRİ

Libya‘nın eski hükümet sözcüsü Muhammed Baayu, liderliğin muhaliflerle diyalog başlatması ve ülkede bir anayasanın kaleme alınması konusunu görüşmesi gerektiğini söyledi.

Bir ay öncesine kadar hükümet sözcülüğü görevini yürütün Baayu, Libya‘yı yöneten elit kesim içinde itilaf olduğunu ortaya koyan açıklamasında, yönetimin, muhaliflere şiddetle gözdağı vermesinin yanlış olduğunu belirtti. 

Libya lideri Muammer Kaddafi‘nin oğlu Seyfülislam Kaddafi‘yi muhaliflerle müzakere sürecini başlatmaya çağıran Baayu, "Umarım konuşmasını, yurt içinde bir halk muhalefetinin var olduğunu kabul edecek ve onlarla Libya sistemindeki değişiklikler konusunda diyaloğa girecek şekilde değiştirir" dedi.

Seyfülislam Kaddafi, televizyondan yayımlanan konuşmasında, ülkesinin dış güçlerin komplosunun hedefi olduğunu ve iç savaşın eşiğine geldiğini söylemişti.

Kaddafi, olaylardaki can kaybının yabancı medya tarafından abartıldığını da savunmuştu.

-ARAP BİRLİĞİ‘NDEN ŞİDDET SON ÇAĞRISI

Arap Birliği, Libya‘da şiddete son verilmesi çağrısında bulundu. 

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Mısır‘ın resmi MENA ajansında yayımlanan açıklamasında, Arap halkının değişim taleplerinin meşru olduğunu ifade ederek, kargaşanın başkent Trablus‘a sıçradığı Libya‘daki şiddetin durması gerektiğini söyledi. 

Musa, "Arap halklarının reform, kalkınma ve değişim talepleri meşrudur ve tüm (Arap) ülkelerinin duyguları, tarihteki bu dönüm noktasında kaynaşmıştır" diye konuştu. 

-BÜYÜK PETROL ŞİRKETLERİ PERSONEL ÇEKİYOR

Avrupalı petrol ve doğalgaz şirketleri, şiddet olaylarının ülke geneline yayıldığı Libya‘daki personelini tahliye ediyor, sondaj hazırlıklarını askıya alıyor.

Norveç‘in Statoil, Avusturya‘nın OMV ve Royal Dutch Shell şirketlerinin Libya‘nın Bingazi kentinde yüzlerce kişinin öldüğü hükümet karşıtı protestoların başkent Trablus‘a sıçradığı bir dönemde personelinin bir bölümünü tahliye ettiği belirtiliyor.

İspanya‘nın Repsol firması tarafından işletilen Murzak petrol üretim alanının şimdiye kadar olaylardan etkilenmeden üretimini sürdürdüğü, Fransız Eni şirketinin de operasyonlarını sürdürdüğü bildiriliyor.

Libya‘da petrol ya da doğalgaz üretmeyen İngiliz petrol devi BP‘nin ise şiddet olaylarının artması nedeniyle, ülkenin batı kıyılarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine başlama hazırlıklarını askıya aldığını duyurdu.

El Cezire televizyonu da bugünkü haberinde Arap Körfez petrol şirketi Nafoora‘nın, işçilerin grevi yüzünden üretim yapamadığını duyurdu.

-İSVEÇ, VATANDAŞLARINDAN ÜLKEDEN AYRILMALARINI İSTEDİ

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Libya‘da şiddet olaylarının artmasından endişe duyduğunu belirtti.

Bildt, AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel‘e giderken bu sabah yaptığı açıklamada, Libya‘da devam eden protesto gösterilerinin ve rejim taraftarları ile güvenlik güçlerinin bunlara müdahalesinin artabileceğini belirtti. 

Libya‘nın, benzer gelişmelerin yaşandığı Mısır ve Tunus‘a göre çok daha zor bir ülke olduğunu ifade eden Bildt, uluslararası kamuoyunun tepkilerinin Libya yönetimi üzerinde etkili olamayacağını kaydetti.

Bu arada İsveç Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Libya‘daki gelişmeler nedeniyle vatandaşlarından bu ülkeden ayrılmasını istedi.

Öte yandan Libya‘nın Stockholm Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup Libyalı, ülkelerindeki protestoculara destek gösterisi yaptı.

İsveç‘te üniversite eğitimi alan Libyalı öğrencilerin başını çektiği göstericiler, ‘‘Bize demokrasi lazım. (Libya lideri Muammer) Kaddafi demokrasi hakkında konuşuyor ancak bunu uygulamıyor‘‘ diye konuştu.

"Özgürlük ve Libya‘daki rejimin yıkılmasını istediklerini" ifade eden göstericiler arasında Trablus‘taki olaylarda yakınlarını kaybedenlerin de bulunduğu kaydedildi.

Göstericiler daha sonra olaysız dağıldı.

-ÇİN, İŞADAMLARINA LİBYA SEYAHATLERİNİ ERTELEMELERİNİ ÖNERDİ

Çin Ticaret Bakanlığı, Libya‘da meydana gelen olaylar üzerine Çinli işadamlarına güvenliklerine daha fazla dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Bakanlığın açıklamasında, Libya‘ya gitmeyi planlayan işadamlarına seyahatlerini ertelemeleri önerildi.

Açıklamada, olayların meydana geldiği yerlerde bulunan işadamlarından Çin Büyükelçiliği ile temasa geçmeleri ve gerekiyorsa güvenli bir yere gitmeleri istendi.

-LİBYA‘YA 2 FERİBOT GÖNDERİLECEK

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile