2010'da ilaç sektörü küçülecek

2010'da ilaç sektörü küçülecek

Ömer Dinçer, 2010 yılında ilaç sektöründe yüzde 6,3 oranında küçülme beklendiğini açıkladı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesini yanıtlayan Dinçer, 1 Ocak 2009 ile 31 Kasım 2009 arasında 12 milyar 380 milyon liralık ilaç harcaması gerçekleştiğini belirterek, bir aylık tahmini gerçekleşmeye göre 2009 yılında toplam ilaç harcamasının 13 milyar 71 milyon lira olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

''2009 yılı SGK artı Konsolide Bütçe artı Yeşil Kart toplam ilaç harcamasının 2009 Yılı Orta Vadeli Plan bütçesine göre 15 milyar 586 milyon olması beklenmektedir'' diyen Dinçer, son iki yılda ilaç pazarının yüzde 40 büyüdüğüne işaret etti.

Eczanelere yönelik olarak, ''düşük cirolu eczanelerin lehine iyileştirme yapmak'' amacıyla 2008 Temmuz ayından itibaren kamu ile anlaşmalı eczanelere uygulanan ıskonto oranlarının revize edildiğini ve 2009 yılının başında ilaç fiyat kararnamesi ile eczanelerin karlılık oranlarının yükseldiğini belirten Dinçer, ''Bu sayede eczanelere toplam 495 milyon lira ek kaynak sağlanmıştır. Ekonomimiz 2009 yılında yüzde 6 oranında küçülmüştür. Bu dönemde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle yaklaşık 1 milyon çalışanımız işsiz kalmış, önemli ve büyük sektörlerde ve firmalarda yüzde 15'lere varan daralmalar gerçekleşmiştir'' dedi.

Mali açıdan sürdürülebilirliğin sağlanması adına bir takım tedbirlere gidilmesinin zorunlu olduğuna dikkati çeken Dinçer, ilaç fiyatlarındaki indirimlerin hem vatandaşın ilaç teminindeki giderlerini hem de kamu sağlık harcamalarını azaltacağını belirtti. ''Bu durum, eczanelerin karlarında ilaç fiyatlarındaki düşme sebebiyle küçük bir azalmaya sebep olacaktır'' diyen Dinçer, ilaç fiyatlarında meydana gelecek düşüşler nedeniyle eczanelerin stoklarından kaynaklanan zararların ilaç sanayi tarafından karşılanması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti. Eczanelerin stoklarında bulunan ilaçları satabilmeleri amacıyla önce 45 gün, daha sonra 30 gün süre tanındığını hatırlatan Dinçer, tanınan bu sürenin kamuya maliyetinin 217 milyon lira olduğunu bildirdi.

Meydana gelecek indirimler sonucunda eczanelerin kapanacağı iddialarının ortaya atıldığını belirten Dinçer, şunları kaydetti:

''Oysa ki kamuyla anlaşmalı eczanelerin reçete sayısı ve fatura potansiyeli incelendiğinde, kar düşüşü olabilecek eczanelerin daha büyük şehir merkezlerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Ülkemizde sadece bir eczane bulunan ilçe sayısı 118'dir. Bu ilçelerdeki eczanelerin yıllık cirosu 400 bin liradan az olan eczane sayısı 41'dir. Bu eczanelerden ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısı ise sadece 9'dur. Ayrıca, ilaç firmaları da eczanelerin uğrayacağı zararı karşılayacağını, eczanelerin kapatılmasına ilişkin durumun bulunmadığını kamuoyuna beyan etmişlerdir. Bu tedbirler sonucunda 2010 yılında ilaç sektöründe yüzde 6,3 oranında küçülme beklenmektedir. Bu küçülmeden eczanelere düşen pay ise sadece yüzde 1,52'dir. Uygulanacak olan bu indirimle, kamunun ilaç temininde yapılacak olan yüzde 25-30 civarında ıskontoyla, 2010 yılında ilaç harcamalarında 2,5 milyar lira tasarruf sağlanması öngörülmektedir.''

Dinçer, sanayi iskontosunun eczaneler tarafından yüklenilmemesini sağlamak amacıyla eczacıların ilaçları kamu ıskontoları oranında düşük fiyatlarla aldığını ifade ederek, ''İlave ıskontosu, referans fiyatı olmayan 20 yıllık ve jeneriği olmayan orijinal ilaçlarda yüzde 24 olarak uygulanacaktır. İlaçlar, eczacılara bu iskontolarla satılacak'' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile