2010 Kobi Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı

2010 Kobi Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı

Van Valisi Münir Karaloğlu, DAKA'nın harcadığı her kuruşun devlet bütçesinden karşılandığını belirterek, "Bazen arkadaşlar bunu AB fonlarından geldiğini zannediyorlar

Van Valisi Münir Karaloğlu, DAKA'nın harcadığı her kuruşun devlet bütçesinden karşılandığını belirterek, "Bazen arkadaşlar bunu AB fonlarından geldiğini zannediyorlar. Kalkınma ajanslarının harcadığı bütün bütçeler, devlet bütçesine konan kaynaklardan harcanıyor. Bunların tamamı kamu parasıdır, kamu kaynağıdır" dedi.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlenen '2010 KOBİ Mali Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı' Van Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci'den sonra kürsüye çıkan Vali Münir Karaloğlu, 2009 KOBİ Destek Programı'ndan istifade edemeyenler, projesi geçmeyenlerin heveslerini ve heyecanlarını kaybetmemesini istedi. Neredeyse 9 ay içerisinde ikinci destek programını açıkladıklarını ifade eden Vali Karaloğlu, "Önemli bir başarı ve ben emeklerinden dolayı bütün ajans çalışanlarımızı kutluyorum. Çünkü gecikseydik 2010 yılında harcayacağımız bu 18,5 milyonluk kaynağı kaybetme riskimiz vardı. O süre iyi değerlendirildi ve şu anda 2010 çağrısına çıkmış durumdayız. Ben her konuşmamda şunu söylüyorum. Eğer iyi bir projeniz varsa ve iyi niyetliyseniz, 'ben kaynak bulamıyorum' demek artık mümkün değil. Mutlaka kaynak vardır. Bugün 2009 destekli olmadı, 2010'da olur. Olmadı kırsal kalkınmada olur. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kırsal kalkınma programları olur. Mutlaka sizin iyi projeniz ve iyi niyetiniz bir yerden devletin destek programına takılır diye söylemek istiyoruz. Bakın biz geçen sene 14 milyon 700 bin liralık bir hibe dağıttık. İlk başka 74 proje olarak açıklamıştık. Sonra bazı projeler kazanmış olmasına rağmen gelip sözleşme imzalayamadılar. Onların yerine yedekler geldi. En son sözleşme imzalayan proje sayısı 71 idi. Ama kullandırdığımız kaynak aynı. Bütün kaynağı kullandırdık. 14 milyon biz hibe ediyorsak, 14 milyon da proje sahipleri kendi öz kaynaklarını koyma mecburiyetleri vardı. Bu yaklaşık 31 milyonluk TRB 2 Bölgesi'nde doğrudan yatırım demekti. Bu gerçekleşiyor ve ajansın isteğini yerine getirenlere para aktarımı yapılmaya başlandı. Şimdi 2010 yılı destek programında iki türlü destek veriyoruz. Bir yine KOBİ'ler için destek var. 11 milyonluk KOBİ desteği var ve ilk defa hayvancılığa 7 milyon 500 bin lira destek vereceğiz bu sene. Buradaki amaç da, artık hayvancılığımızı geleneksel işletme modelinden, aile işletmeciliğinden biraz daha belli ölçeklere çekebilme gayreti konusudur. Yine hayvancılıkla ilgili kırsal kalkınmanın bir teklif çağrısı var. Bunları hayvancılık yapan dostlarımız iyice takip etsinler. Burada da aynı şey geçerli olacak. Yine belki bizim 7,5 milyonluk kaynağımıza karşılık çok sayıda proje gelecek. Yine belki bunların içerisinden seçerek en iyilerine vermeye çalışacağız. Aynı şeyi yine söylüyoruz. Kimse ümidini, heyecanını kaybetmeyecek.
Artık bölgede bir kıpırdama var. Bunu devlet güçlendirmek istiyor. Bir de şunu hatırlatmak istiyoruz. Bu DAKA'nın harcadığı her kuruş, devlet bütçesinden karşılanıyor. Bazen arkadaşlar bunu AB fonlarından geldiğini zannediyorlar. Kalkınma ajanslarının harcadığı bütün bütçeler, devlet bütçesine konan kaynaklardan harcanıyor. Bunların tamamı kamu parasıdır, kamu kaynağıdır. Onun için harcarken de aynı hassasiyetle sizin ve bizim de dikkat etmemiz lazım. Bu milletin parasıdır, milletin parasını yine millete emanet ediyoruz. Niye emanet ediyoruz? Bölgede kalkınma olsun, iş aş olsun, bölge insanı üretsin istihdam yaratsın diye. Bu anlayışla olaya yaklaşırsak daha iyi sonuçlar alabiliriz. Geçmişte bölgede yaşanan kötü örnekler olabilir. Onların tamamını unutun ve beyninizden silin atın. Artık gerçekten üretme niyeti olan, gerçekten 'istihdam yaratmak istiyorum, değer üretmek istiyorum' diyen insanlara bunu vermeye çalışıyoruz. Bütün gayretimiz bunun üzerine, bütün arkadaş ve uzmanlarımız bunun için çalışıyor. Sizler projelerinizi hazırlarken buna dikkat edin. Sizin kazanmanız, sizin üretmeniz bizi mutlu eder. Sizin kazanmanız devletin kazanması, sizin üretmeniz devletin üretmesidir ve devlet artık böyle yaklaşıyor bu işe. Artık devlet üretimden tamamen çekilip, üretimini vatandaşına devretmek istiyor. Onun için devlet bu mekanizmaları çalıştırıyor. DAKA, kırsal kalkınma gibi destek mekanizmaları çalışıyor. Şu anda sadece müteşebbisimizin önünü açıp, onun önündeki engelleri kaldırıp, bir miktarda finans desteği sağlayarak vatandaşımızı üretici hale getirme durumundayız. Devlet bunu yapıyor. Kalkınma ajansları yoluyla bunu tabana yaymaya çalışıyor. Bunu iyi değerlendirir ve iyi kullanırsak inanıyorum ki bölgemiz 5-10 sene içerisinde bir üretim merkezi olacaktır" dedi.
Daha sonra DAKA görevlisi tarafından toplantı ile ilgili slayt gösterisi eşliğinde bilgiler verildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile