‘2012 Uluslar arası Kooperatifler Yılı Kapanış Toplantısı’ ATO Congresium’da yapıldı. Törene, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı ve çok sayıda kooperatifçi katıldı.
Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız, Birleşmiş Milletlerin 2012 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” ilan etmesiyle, kuruluşların sosyo-ekonomik gelişmedeki rolünün tüm dünyada vurgulandığını belirtti.
Kooperatifçilik sisteminin, rasyonel ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınıp uygulandığında; üreticilere, tüketicilere, küçük işletmelere ve diğer menfaat sahiplerine çok büyük faydalar getirdiğini ifade eden Altunyaldız, “Kooperatifler, atıl kaynakların harekete geçirilmesine, girişimcilik ve ortak iş yapma kültürünün geliştirilmesine, yeni istihdam alanları oluşturulmasına, tarımın ve küçük çaplı üretimlerin sanayiye entegrasyonuna, piyasaların olumlu yönde regülasyonuna, yoksulluğun azaltılmasına katkı sağlayan kuruluşlardır” dedi.
Yaklaşık olarak 7 milyar insanla paylaşılan dünyada, 2,5 milyar insanın yoksulluk sınırının altında, 1,2 milyar insanın açlık sınırının altında yaşadığını dile getiren Altunyaldız, bu durumun kooperatiflerin, varlığını ve gelişimini daha da önemli kıldığını söyledi.
Sağlık alanında faaliyet gösteren kooperatiflerin ABD’de yaklaşık 1,4 milyon aileye, Brezilya’da nüfusun yüzde 10’una yakın bir kesim olan yaklaşık 18 milyon kişiye sağlık hizmeti sunduğuna vurgu yapan Altunyaldız, ”İtalya’da sağlık hizmetlerinin yüzde 90’ının sunulmasından sosyal kooperatifler sorumludur. Bunun yanında bu kooperatifler halkın sosyal hizmet, hasta, çocuk, yaşlı ve engelli bakımı gibi sosyal ihtiyaçlarını karşılamaktadır” diye konuştu.
“İKİ YILDA 2 BİN 600’E YAKIN YENİ KOOPERATİF KURULDU, 3 BİNİN ÜZERİNDE DE KOOPERATİF KAPANDI” Türkiye’de bulunan kooperatiflerin sayısal açıdan dünyadaki tüm kooperatiflerin neredeyse yüzde 10’unu oluşturduğunu kaydeden Altunyaldız, ancak kooperatiflere halkın katılım oranının, kooperatiflerin mali büyüklükleri, pazar payları ve piyasa derinlikleri açısından bakıldığında bu oranın çok gerisinde olduğunu ifade etti.
Türkiye’de 2010 yılında bin 547, 2011 yılında bin 33 olmak üzere iki yılda 2 bin 600’e yakın yeni kooperatif kuruluşunun gerçekleştiğini bildiren Altunyaldız, ancak bu iki yılda 3 binin üzerinde kooperatifin de kapandığına dikkat çekti.
2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca yapılan ve devam eden çalışmalardan da bahseden Altunyaldız, şunları kaydetti: “Stratejik eylem planı kapsamında çalışmalarımızı yürüttük. Bunlar, Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi (Koop-Des), Kooperatif Bilgi ve Denetim Sistemi Projesi (Koop-Bis), Kredi Ve Kefalet Kooperatifleri İle Esnaf ve Sanatkârlara Finansman Kolaylığı.” “30 AYRI TÜRDE 84 BİN CİVARINDA KOOPERATİF 8 MİLYONDAN FAZLA İNSANIMIZA HİZMET SUNUYOR” Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Altunyaldız’ın ardından konuşmasını yapan Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, kooperatiflerin, etkinliklerinin merkezine insanı koyduklarını belirterek, kooperatifçiliğin temelinde dayanışma ve topluma hizmet anlayışının olduğunu dile getirdi.
Adını bugünkü modelden alan, ancak ilhamı kendi medeniyet tarihimizde var olan kooperatif işletmelerin, 2023 yılında dünyanın en iyi ilk 10 ekonomisi içerisinde yer alma ve 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmada önemli dayanaklardan birisi olacağının altını çizen Metin, “Bugün dünyada kooperatifler, çok küçük işletmelerden yer yer küresel oyuncu olarak, milyar Euro’luk satışlar yapan büyük işletmelere kadar geniş bir alanda faaliyet göstermekteler. Birleşmiş Milletlerin tahminine göre dünya genelinde 750 binden fazla kooperatif bulunmakta, 1 milyardan fazla kişi bu kooperatiflere ortak ve 100 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır” şeklinde konuştu.
Gelişmiş ülkelerde kooperatiflere halkın katılım düzeyine bakıldığında bu oranın oldukça yüksek olduğunu söyleyen Metin, “Örneğin, Japonya’da her 3 aileden 1’i, Kanada’da her 10 kişiden 4’ü, Almanya’da her 4 kişiden 1’i en az bir kooperatifin ortağı. Ülkemizde ise; Bakanlığımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev ve sorumluluk alanında faaliyet gösteren 30 ayrı türde 84 bin civarında kooperatif 8 milyondan fazla insanımıza hizmet sunuyor” dedi.
Türkiye’nin artık her alanda hedefleri olan bir ülke olduğunu ifade eden Metin, “Ülkemiz için orta ve uzun vadeli hedefler koyabilecek bir altyapıyı oluşturmuş durumdayız. Bugün 2023 vizyonundan söz edebiliyorsak, bu ülkemizin ne kadar sağlam bir ekonomik ve siyasi istikrara ulaştığını göstermektedir. İstikrarsızlık süreçlerinde eğer Türkiye, bu hedeflerden söz etseydi, herkes dudak bükerdi, gülebilirdi. Ama şimdi herkes bu hedefleri Türkiye'nin gerçekleştirebileceğine inanıyor. Çünkü böylesine sağlam bir zemin oluştu. İşte bu nedenle Türkiye 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmayı hedefleyebiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Kooperatiflerin ürettikleri mal ve hizmetlerin, insanlığın hizmetine sunulabilmesi ve ilgilileri ile buluşturulabilmesi için fuarların büyük önem arz ettiğini bildiren Metin, “Bu önemden hareketle bu fuar sayesinde kooperatifler ile kooperatifçilikle ilgili kamu kurum ve kuruluşları halkımızla buluşma fırsatı yakalayacaktır” dedi.
Metin, “Bugün burada Uluslararası Kooperatifler Yılı Etkinliklerimize destek veren kuruluşlar ile Milli Eğitim Bakanlığımızın düzenlediği resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerimize 'marifet iltifata tabidir' kuralı gereği ödüllerini takdim edeceğiz” açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kooperatifçilik alanında, kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara ödülleri takdim edildi.
Ardından kooperatifçilik alanında yapılan kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Ödül töreninin ardından Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Metin, Müsteşar Altunyaldız ve katılımcılar, ‘Türkiye Kooperatifler Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi
‘2012 Uluslararası Kooperatifler Yılı Kapanış Toplantısı’
Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, “Bakanlığımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev ve sorumluluk alanında faaliyet gösteren 30 ayrı türde 84 bin civarında kooperatif 8 milyondan fazla insanımıza hizmet sunuyor” dedi.