Otomotiv sektörünün yaşadığı sıkıntılar ve çözüm yollarını konuşmak üzere Zaman ' da düzenlenen ' Sektör Buluşmaları Otomotiv 2010 ' toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün , sektör için hazırladıkları strateji belgesinin son durumu ve içeriği hakkında bilgi verdi . Krizden sonra dünyada ekonomik dengelerin değiştiğini , bu arada Türkiye ' nin güçlü makroekonomik yapısı ile öne çıkmaya başladığını anlatan Ergün , aynı zamanda otomotiv sektöründe de önemli değişimler yaşandığını kaydetti .
Dünyadaki ekonomi parametrelerindeki değişim sonucu 2015 yılında küresel otomobil üretiminin yarısının Asya ' da yapılacağına işaret eden Nihat Ergün , Türkiye olarak bu durumun fırsata çevirmenin mümkün olduğunu belirtti . Ergün , " 2015 yılında dünya otomobil üretiminin yarısı Asya ' da olacak . Neden Detroit ' in yerini alacak şehirler arasında Bursa , Kocaeli , Adapazarı olabilir . " ifadelerini kullandı .
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün , diğer yandan Türkiye ' deki makroekonomik gelişimin yanında genç nüfus ve pazar potansiyelinin önemli fırsatlar barındırdığını dile getirirken , şunları söyledi :
" Bin kişiye düşen otomobil sayısı , Bulgaristan ' da 300 , Almanya ' da 600 , Türkiye ' de 130 . Türkiye ' de 2001 krizinin ardından 2002 ' de 91 bin otomobil satıldı , ama 2009 ' da krize rağmen teşvikler , finansman kanallarının açık olması ve firmaların gayreti ile 370 bin otomobil sattık . Yani 2001 ' de yaşadığımız yaşamadık . Bir önceki yıla göre de fazla otomobil sattık . Bu Türkiye ' deki değişimin göstergesi . Bu yılın ilk 4 ayında da geçen yılın rakamlarını yakalamış durumdayız . Orta vadede yıllık otomobil satışının 500 bin olması gerektiğine inanıyorum . Sektörün 2010 hedefi de bu . "
" TÜRKİYE ' DE ÜRETİM KADAR TÜRKİYE ' NİN ÜRETİMİNİ DE ÖNEMSİYORUZ "
Fransız otomotiv üreticisi Renault ' un 2011 yılında Türkiye ' de elektrikli araba üreteceğini kaydeden Nihat Ergün , ancak kendilerinin ' Türkiye ' de üretimi ' önemsemekle birlikte ' Türkiye ' nin üretimi ' otomobiller olmasını arzu ettiklerini belirtti . Sanayi bakanı , " Bizim endişemiz elektrikli araçların Türkiye ' de üretilip üretilmeyeceği değil , firmalarımızın kendi tasarımları olan elektrikli araçları üretip üretmeyeceğidir . Ülkemiz insanı tarafından üretilmesi , ülkemizde üretilmesinden daha da büyük önem taşımaktadır . " diye konuştu .
Sanayi Bakanı Ergün , bu çerçevede hazırladıkları ' strateji belgesi ' çalışmasında son aşamaya geldiklerini beliterek . " Belgenin böyle önemli bu üç değişimle çakışması belgenin önemini daha da artırıyor . " dedi .
Türkiye ' de otomobilin hala özel tüketim sayıldığını ve ÖTV ' ye tabi olduğunu dile getiren Ergün , bu durumun orta vadede ' normalleşeceğini ' söyledi . " Bugün için erken ama orta vadede Avrupa ' daki vergiler ile Türkiye ' dekiler uyumlu hale gelecek . " diyen sanayi bakanı , Hükümet olarak otomobile ' özel tüketim aracı ' olarak bakmadıklarını vurguladı . Bununla birlikte ÖTV alınmasının Türkiye ' nin vergi potansiyeli ve bütçe kaynaklarının oluşumu itibarıyla zorunlu olduğunu anlattı . Ergün , " ÖTV ' nin orta vadede vergi dilimi içinde önemli yer tuttuğunu görüyoruz . Yeni yapı oluşturulana kadar bu azaltılarak , sürdürmek icap edecek ama orta vadede en azından Avrupa ' da vergilendirme sistemiyle aynı noktaya ulaşacağını düşünüyorum . Artık otomobil özel tüketim vasıtası değildir . Vergilendirilmesinin de o esaslara göre düzenlenmesi gerekir , bunu görmeliyiz . " değerlendirmesinde bulundu .
" TİCARİDE HURDA İNDİRİMİNDEN İSTEDİĞİMİZİ ALAMADIK "
Sanayi Bakanı Ergün , hükümet olarak otomotiv sektörünün önünü açıcı tedbirler aldıklarını ancak bazılarında istedikleri sonuçları alamadıklarını söyledi . Ticari araçlarla ilgili Ulaştırma Bakanlığı ' nda başlatılan çalışmada arzu ettikleri başarıyı yakalayamadıklarını dile getiren Nihat Ergün , hurda indirimi konusunda isteksiz konuştu : " Borcu var , tamamen siliyoruz . Aracı teslim edene 5 bin lira veriyoruz . Ama buna rağmen arzu edilen noktaya ulaşmadı . Yüzde 25 ' lerde kaldı . Gerisi ortada duruyor . Dikkat ederseniz buradaki eylemlerin bir kısmını biz bazılarını da özel sektör yapmalı . Sektörün yoluna sürekli kamu desteği ile devam etmesini değil , süreklilik arz eden bir kimliğe erişmesini istiyoruz . İndirimler uzasın , faydalı mı zararlı mı hesabını iyi yapmak lazım . "
Kısa çalışma ödeneğine de değinen Ergün , bu sayede 200 bin kişinin işinde kaldığını vurguladı . Tekstil ve otomotiv sektörünün birlikte kısa çalışma ödeneğinin yüzde 50 ' sini aldığını aktardı . Sanayi bakanı , tekstilde 50 bin , otomotivde 45 bin işçi bu sayede sektörde kalmıştır . " bilgisini verdi .
OTOMOTİV SEKTÖRÜ STRATEJİ BELGESİ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ' ün , " Otomobil sektörünün fotoğrafı en ince ayrıntısına kadar tespit ediliyor . Tehditler ve fırsatlar ortaya konuyor . Temel hedef , öncelik ve tedbirler sıralanıyor . " diye tanıttığı Otomotiv Strateji Belgesi ' nden aktardığı bazı satır başları şöyle :
* Öngörülen hedefe ulaşmak için şirketlerin beceri ve kapasitelerinin artırılması , iki temel stratejik hedef olarak konuluyor : Ar-Ge fiziki altyapı . Öncelikle Ar-Ge desteklerini artırıp çeşitlendirecek çalışmalar yapacağız . Birisi meclise sevk edildi . Teknoparklardaki otomotiv Ar-Ge çalışmalarında süreler 2023 ' e uzuyor . Ayrıca bazı harcamalar Ar-Ge kapsamına alınacak .
* Teknopark dışındaki bazı çalışmaların da bir fabrikada , sanayi sitesindeki çalışma da kanun tasarısında . Bu desteğin artıp çeşitlendiğini görmüş olacağız .
* Teknoloji ve tasarıma dayalı teşvik vereceğiz .
* Özgün tasarım üretim , elektrikli ve batarya üzerine çalışmaları ayrıca teşvik edeceğiz .
* Tasarım doğrulama , yol tüneli , rüzgar tüneli için test merkezi kuracağız .
* Elektrikli araçlara yönelik özel vergilendirme , şarj istasyonlarına yönelik altyapı katkısı sağlayacağız .