2017/18 Sezonu Pamuk Rekoltesi Açıklandı

2017/18 Sezonu Pamuk Rekoltesi Açıklandı

Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden olan pamukta, Ege bölgesinde 2017-18 sezonunda pamuk rekoltesinde bir önceki sezona göre yüzde 12,5 oranında artış öngörüldüğü açıklandı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde yapılan rekolte tahmin çalışmaları, borsa binasının meclis salonunda düzenlenen toplantıyla açıklandı. Toplantıya, İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bolca, öğretim üyeleri, üreticiler ve sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin toplam ihracatın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan tekstil ve konfeksiyon sektörünün ham maddesi olan pamuk için canla başla çalıştıklarını dile getiren İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, “Son yıllarda pamuk ve özellikle mısır gibi pamuğa ikame diğer tarım ürünleri fiyatlarındaki gelişmeler ve devletimizin pamuk üretimine verdiği destek, pamuk üretiminde önemli değişimlere yol açmıştır. Katma değeri yüksek olan bir tarımsal ürünün üretiminin teşvik edilmesi ülkemizin ve sektörümüzün geleceği için atılacak en hayırlı iştir. Sürdürülebilir pamuk üretimi için uzun vadeli pamuk politikalarına ihtiyacımız olduğunu buradan tekrar belirtmek isterim. 2016/17 sezonunda 801 bin ton pamuk ithal ettik. Bu ithalatın karşılığı olarak ise 1,4 milyar dolar ödedik. Bu döviz kaybımızı uzun vadeli pamuk politikalarıyla geri kazanacağımıza inanıyorum” diye konuştu.



Tohum çeşitliliği ve kirlilik sorunu

Zorlu bir pamuk sezonunun beklediğini belirten Uçak, “Pamuk üretiminde karşılaştığımız iki temel sorun var. Bunlardan ilki tohum çeşitliliği, ikincisi ise kirlilik. Bu sorunlar üstesinden kolaylıkla gelinebilir sorunlardır. Bunların yanında doğru ve yeterli gübre ve ilaç kullanımı da önemli bir faktör. Kıt kaynak olan toprak ve suyumuzu bilinçli kullanmak zorundayız. Ne var ki gelecekte beklenen tarımla ilgili en önemli gıda sorunlarının başında bu iki faktör gelmektedir. Verimde bildiğiniz gibi dünyada 2. sıradayız. Ancak verim miktarı kadar elyaf kalitesi de önemlidir. Çiğli pamuk hasadı pamuk kalitesini çok olumsuz etkiliyor. Bu nedenle, gece yapılan pamuk toplamalarına artık son vermemiz gerektiğini buradan üreticilerimize tekrar hatırlatmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

2017/18 rekolte tahmini

Pamuk rekolte tahminlerinin sezon sonunda toplanan istatistiklere göre başarılı ve oldukça düşük farklarla gerçekleştiğini belirten Bülent Uçak, 2017/18 sezonu Ege bölgesi rekolte tahmin sonuçlarını açıklayarak, “Bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 20,4 oranında artarak 110 bin 228 hektara yükseleceği tahmin edilmiştir. Ortalama kütlü veriminin 447 dekar/kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 492 bin 393 ton olması bekleniyor. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıc pamuk üretiminin 187 bin ton olacağı tahmin edilmektedir” dedi.



Pamukta kontaminasyon sorunu

EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise pamukta kontaminasyonun büyük bir sorun olduğunu bu nedenle sektörün kontaminasyon garantisi olan Amerikan pamuğuna yöneldiğini, tekstil ve hazırgiyim sanayicilerinin kontaminasyonsuz pamuk beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Ünlütürk, uzun elyaflı pamuk üretimi için tohum seçimine önem verilmesini beklediklerini de dile getirerek, özellikle beyaz renk ürün üretiminde kontaminasyonsuz pamuk arayışında olduklarını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile