2018 Yılı Bütçe Tasarısı Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Başkanı Kahraman: (2) 'Bizim, 'Kampüs' diye bir lisanımız yok. Bizim 'Yerleşke' diye bir uydurma kelimeye ihtiyacımız yok. Külliye, bütün bir bina topluluğunun bir araya gelmesi demek. Külliye kimsenin kulağını tırmalamamalıdır. Bizim içinde bulunduğumuz yer külliyedir. Cumhurbaşkanlığı da külliyedir' '(Tutuklu milletvekilleri) Eğer orada bir iddia ileri sürülmüş, savcı ona bağlı olarak mahkemeye gitmiş, mahkeme tevkif etmiş, itiraz edilen mahkeme kabul etmişse ben adliyeye karışmam' 'Bendeniz, Meclis Başkanı olarak, benim orduma, polisime 'faşist, istila güçleri' der de bir beyanda bulunursa, ben onu aşağı indirmem, onu belge haline getirmem. Türkiyem'de Kürdistan diye bölgecilik yapılırsa, bölmek istenirse böldürtmem. Bu benim yetkim'

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bizim, 'Kampüs' diye bir lisanımız yok. Bizim 'Yerleşke' diye bir uydurma kelimeye ihtiyacımız yok. Külliye, bütün bir bina topluluğunun bir araya gelmesi demek. Külliye kimsenin kulağını tırmalamamalıdır. Bizim içinde bulunduğumuz yer külliyedir. Cumhurbaşkanlığı da külliyedir." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Meclis bütçesinin görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Kahraman, kuvvetler ayrılığının demokrasinin gereği olduğunu belirterek, yeni sistemde kuvvetler ayrılığının olacağını ve çok faydasının görüleceğini ifade etti.

Milletvekillerine "silah arkadaşlarım." şeklinde hitap ettiğini anımsatan Kahraman, "Hep beraberdik, topyekun bir yumruktuk. Yine öyleyiz. Dışarıdan bekliyorlar. Yok insan hakları bilmem ne geliyorlar. Bana ziyarete gelenler şöyle bir laf söylüyorlar, 'Bir darbe atlattınız, çok üzgünüz'. Bu çok üzgünüzü söylemiyorlar. 'Bir darbe atlattınız, çok üzgünüz, 35-40 senelik emeğimizi boşa çıkardınız'. Evet boşa çıktı. FETÖ ya da bir başkası asla Türkiye'mizde bir başka darbe yapamayacaktır, yapmayacaktır." diye konuştu.

- "Ben kalkıp da yargıya müdahale etmem"

Komisyondaki bazı milletvekillerinin, "Meclis Başkanı olarak tutuklu milletvekilleriyle neden ilgilenmediği" eleştirilerine de yanıt veren Kahraman, şunları söyledi:

"Ben kuvvetler ayrılığına inanan bir insanım. Ben yasamanın başındayım. Milletvekili bu kişiler. Eğer orada bir iddia ileri sürülmüş, savcı ona bağlı olarak mahkemeye gitmiş, mahkeme tevkif etmiş, itiraz edilen mahkeme kabul etmişse ben adliyeye karışmam. 'Daha önceki başkanlar öyle yapmadı'. Ben öyle yapmam. Onlar yaptılar, kendilerini ilgilendirir. Ben yasamanın başındayım, kalkıp da yargıya müdahale etmem, edilmesini de istemem, etmeyeceğim de."

Kahraman, "Türkiye hepimizindir, geleceğimiz parlaktır. Çetin Altan'ın her zaman o sözünü söylüyorum, 'Enseyi karartmaya gerek yok'. Çok öteye gideceğiz inşallah. Türkiye güçleniyor, daha da güçleneceğiz inşallah. Daha iyiye gideceğiz, hep ileri gideceğiz. 'Perdenin ardı perde her siper aşıldıkça hedef daha ileride'. Bu da Necip Fazıl'dan." ifadesini kullandı.

- "Külliye kelimesi çok doğru bir kelime"

TBMM'de herhangi bir taşıt almadıklarını belirten Kahraman, "5 milyonluk, 3 milyonluk taşıt" gibi bir şeyin söz konusu olmadığını aktardı.

Kahraman, "Başbakanlığın verdiği makam aracı var. O araç tamirdeyken bir başka araç verdiler. Tamir bitti, motor indirilmişti, geldi. 19 hizmet aracı alınması planlanmıştı. Biz, bunun 9'unu çıkardık. 900 bin lira ediyordu. 19'dan 10'a düşürdük. O da ömrünü tüketmiş pikaplara ve diğer arabalara aitti. Bazıları köpürtmek istiyor, bunu mevzu yapmak istiyor, gündemde olmak istiyor veya partide bir yere gelmek istiyor. O, onların eksikliğidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Külliye" kelimesinin çok doğru bir kelime olduğunu vurgulayan Kahraman, "Bize ait bir kelimedir. Kökü bizimdir. Bizim kendi lisanımızdır. Bizim, 'Kampüs' diye bir lisanımız yok. Bizim 'Yerleşke' diye bir uydurma kelimeye ihtiyacımız yok. Külliye, bütün bir bina topluluğunun bir araya gelmesi demek. Külliye kimsenin kulağını tırmalamamalıdır. Bizim içinde bulunduğumuz yer külliyedir. Cumhurbaşkanlığı da külliyedir." ifadesini kullandı.

Kavasların kıyafetleriyle ilgili olarak da gelişmelere göre hareket edeceklerine işaret eden Kahraman, "Onların elbisesi uygun değilse uygun bir şekle getiririz. Ama mukallit olmayız. Biz, biziz." dedi.

Genel Kurul'daki kıyafet konusuna da değinen Kahraman, "Biz kurşun asker değiliz, kalıp da değiliz. Avrupa Birliği'nde, Avrupa Parlamentosu'nda, diğer parlamentolarda kişiler rahatlıkla giyerler ve otururlar kendi kıyafetleriyle." diye konuştu.

İade edilen önergelerle ilgili soruyu da yanıtlayan Kahraman, "Temiz bir dil dediğimiz hadise, aynı zamanda milli birlik ve bütünlüğümüze aittir. Bendeniz, Meclis Başkanı olarak, benim orduma, polisime 'faşist, istila güçleri' der de bir beyanda bulunursa ben onu aşağı indirmem, onu belge haline getirmem. Türkiyem'de, Kürdistan diye bölgecilik yapılırsa, bölmek istenirse böldürtmem. Bu benim yetkim." değerlendirmesini yaptı.

- "Cumhurbaşkanını her zaman karşılayacağım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Meclise gelişinde karşılamasıyla ilgili eleştirilere de yanıt veren Kahraman, "Tekrar karşılayacağım, her zaman karşılayacağım. O, benim Cumhurbaşkanımdır, Türkiye'nin dünya çapındaki bir kişisidir. Niçin geliyorsa o kendisi bilir. Cumhurbaşkanı gelecek ve ben Meclis Başkanı olarak bizim mıntıkamızda, bütün hepiniz adına ona 'Hoşgeldin' demeyeceğim. Bu olamaz. Bu, benim idrakime, hukuk anlayışıma sığmaz." dedi.

"Atatürk ve Cumhuriyete ait neden yayın yapılmadığı" sorusuna ilişkin de Kahraman, Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili yayınlardan örnekler vererek, "Öküz altında buzağı aranmaması gerektiğini" kaydetti.

Meclis Başkanlığına tekrar aday olup olmayacağı sorusu üzerine ise Kahraman "Sizin merakınızı, 12 Kasım'da gidereceğim." yanıtını verdi.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da kurumunun bütçesine ilişkin görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sayıştay denetimlerinin kurumların sunduğu mali tablolar üzerinden yapıldığını belirten Baş, milletvekillerinin eleştirileri doğrultusunda, raporların alandan olmayanların da anlayabileceği duruma getirilebileceğini bildirdi.

Baş, raporlardan istifade edilebilmesini önemsediklerine değinerek, daha anlaşılabilir hale getirilmesinin de bu noktada kıymetli olduğunu belirtti.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından TBMM, Cumhurbaşkanlığı, MİT Müsteşarlığı, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği Kurumunun 2018 yılı Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu Tasarıları oylanarak, kabul edildi.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile