2021'De Tencere Enflasyonu Yüzde 64,89 Oldu

2021'De Tencere Enflasyonu Yüzde 64,89 Oldu

Bursa yemek Sanayicileri Dernegi (BUYSAD) Baskani Coskun Dönmez, tencere enflasyonun aralik ayinda yüzde 18.39, yillik ise yüzde 64.89 olarak gerçeklestigini açikladi. Dönmez, gida fiyatlarindaki artisa ilaveten hazir yemek sektörünün ana girdileri olan gida, enerji, ambalâj, temizlik malzemelerinin fiyatlarinin da asiri yükseldigini, ayrica 1 Ocaktan itibaren yeni asgari ücret ile isçilik giderlerinin de artacagini söyledi.

Genel enflasyona göre daha yüksek seyreden gida fiyatlarinin maliyetlerine getirdigi ilave yükleri müsterilerine anlatmak için 1 yil önce Tencere Enflasyonu verilerini açiklamaya basladiklarini söyleyen Coskun Dönmez, 2021 yilinda yemek üretiminde kullandiklari gida fiyatlarinin yüzde 64,89 oraninda arttigini söyledi.

BUYSAD olarak tencere enflasyonunu açiklama nedenlerinin artan maliyetleri ve gerekçeleri hakkinda kamuoyu ve müsterilerini bilgilendirmek oldugunu belirten Baskan Dönmez, “Yanlis anlasilmak istemiyoruz. Bizim TÜIK’e alternatif olmak gibi bir gayemiz yok. Fakat âaliyet artislarimizi kamuoyuna anlatmamiz gerekiyor” dedi.

Coskun Dönmez, mâliyetleri arttiginda menü fiyatlarini güncellemek zorunda kaldiklarini da belirttigi açiklamasinda, “Sik sik fiyat güncellemesi yapmak elbette bizim de istegimiz bir sey degil. Ancak, rekabet sartlari içinde paydaslarimiza hem en uygun fiyati, hem kaliteli yemek sunmanin çabasi içindeyiz. Biz tendere enflasyonunu açiklayarak giderimizi kamuoyu ve müsterilerimize duyuruyoruz. Hazir yemek sektörü olarak ayakta kalmak zorundayiz. Bu yüzden de anlayis bekliyoruz” dedi.

BUYSAD Baskani Coskun Dönmez, yilin son çeyreginde mâliyet artislarinin tavan yaptigini belirterek, temel hammaddeleri olan gidanin yaninda imalat asamasinda ve ürün sevkiyatindaki giderlerinin de arttigini söyledi.

Dogalgaz, elektrik, ambalâj, deterjan, isçilik, akaryakit, maliyetlerinin arttigini belirten Coskun Dönmez, “Üretimde kullandigimiz dogalgaz ve elektrik, sevkiyatta kullandigimiz akaryakit fiyatlari artti. Ambalaj fiyatlari tavan yapti. Sevkiyat araçlarinin servis ve yedek parça mâliyetleri de artti. Ayrica bu araçlari yenileme giderlerimiz de yükseldi. Hijyen ve sanitasyon sektörümüzün olmazsa olmazidir. Bunu saglamak için gerekli olan dezenfektan, deterjan ve diger temizlik malzemelerinin fiyatlari da çok artti. Bu açidan baktigimizda maalesef 2021 yili hazir yemek sektörü için kayip bir yildir. Bilhassa yilin son çeyreginde çok büyük sikintilar çektik” diye konustu.

4 kap yemek en az 20 lira

Coskun Dönmez, hazir yemek sanayicileri olarak ayakta kalabilmek için menü fiyatlarini artan mâliyetlere göre yeniden düzenlemek durumunda kaldiklarini da söyledi.

Buna ilave olarak tedarikte yasadiklari sikintilar yüzünden müsterilerinden aldiklari ödemelerin vadesini de kisaltmak zorunda olduklarini ifade eden Baskan Dönmez, “Maalesef fiyatlarimizin 4 yap yemegin ekstralar hariç fiyatini 20 lira bandina çikarmak zorundayiz. 1 yildan 6 aya düsürdügümüz fiyat revizyon araligini 3 veya 4 aylik dilimlere indirmek zorundayiz. Birde maalesef tahsilat süremizi de kisaltmak durumundayiz. Akis hâlde sektörümüzün ayakta kalmasi mümkün degil. Kaliteli hizmet vermeye devam etmek için bunlari yapmak zorunda oldugumuzu belirtir, degerli müsterilerimizden anlayis bekledigimizi de ifade ederiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile