2023-2024 Akademik Yili Açilis Töreni Büyük Katilimla Gerçeklesti

2023-2024 Akademik Yili Açilis Töreni Büyük Katilimla Gerçeklesti

Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yili Açilis Töreni, Milli Egitim Bakani Prof. Dr. Yusuf Tekin’in katilimiyla gerçeklesti.

15 Temmuz Milli Irade Salonunda düzenlenen açilis törenine ev sahibi Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira Vali Mustafa Çiftçi, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altinok ve Mehmet Emin Öz, Erzurum Eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilicali, Bölge Jandarma Komutani Tuggeneral Metin Düz, Il Emniyet Müdürü Kadir Yirtar, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazim Arican, Ankara Güzel Sanatlar Fakültesi Dekani Prof. Dr. Erhan Özden, Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, AK Parti Il Baskani Av. Ibrahim Küçükoglu, Milliyetçi Hareket Partisi Il Baskani Adem Yurdagül, kamu kurum ve kurulus ile STK temsilcileri, Rektör yardimcilari, fakülte dekanlari, daire baskanlari, arastirma merkezi müdürleri ve ögrenciler katildi.

Açilis töreni öncesinde Bakan Tekin’in açilisini yaptigi ve kurdele yerine dikenli telin kesildigi Filistin Uluslararasi Afis sergisi ziyaretçiler tarafindan ilgiyle karsilandi.

Törenin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, son dönemde sinav odakli egitim sisteminden, okul temelli egitim sistemine geçilmesinde ve benzeri birçok projeye imza atilmasinda öncülük eden Milli Egitim Bakani Prof. Dr. Yusuf Tekin’i 2023-2024 Akademik Yili Açilis Töreni vesilesi ile Atatürk Üniversitesinde agirlamakla mutluluk duydugunu ifade etti.

Konusmasina Filistin’deki insanlik trajedisine deginerek devam eden Rektör Çomakli, bütün dünyanin gözleri önünde insafsizca gerçeklestirilen katliami siddetle kinayarak, insani dokunulmazligi olan hastaneyi vurmanin, çocuk, kadin, yasli hasta ve yarali, çaresiz düskün insanlarin canlarina kast etmenin, savunma adina masum sivillere saldirmanin apaçik savas suçu oldugunu söyledi.



“Üniversitemizin Her Birimine Yönelik Yogun Çalismalar Sistematik Olarak Yürütülmektedir”

Dünya ve Türk yüksekögretim sisteminde meydana gelen kalite odakli önemli gelismelerin, bir bölge üniversitesi olarak kurulan Atatürk Üniversitesini, evrensel bir dünya üniversitesi statüsüne tasimak yönünde çalismalara sevk ettigini vurgulayan Rektör Çomakli sunlari aktardi: “Üniversitemiz, evrensel bilimde ön siralarda yer alan, çözüm odakli faaliyetler yürüten ve toplumsal sorunlara bilimsel çözümler getirebilen, toplumsal taleplere duyarli olmanin yani sira, toplumsal taleplere de yön veren bir üniversite olarak konumlanacagi yola girmistir. Bu dogrultuda belirledigimiz hedeflere ulasmak üzere Üniversitemizin her birimine yönelik yogun çalismalar sistematik olarak yürütülmektedir. Bu çalismalar, Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesi ile somut bir hâl almis ve önemli çiktilar elde edilmeye baslanmistir.

Üniversitemizde 19 ayri arama konferansi düzenlenerek ortak akil olusturulmus ve önemli çiktilar elde edilmistir. Bu kapsamda; Yeni Nesil Konumlanma Haritasi olusturuldu, Üniversitemizin yönetim ve organizasyon sekli degistirildi, Üniversitemizin öncelikli alanlari belirlendi, Stratejik plan, yeni vizyon dogrultusunda yeniden yazildi, Yeni Nesil Üniversitenin öncü ve itici birimleri kuruldu, Yeni Nesil Performans sistemi olusturuldu, Teknokent yeniden yapilandirildi ve toplumla entegrasyon süreçleri planlandi, Dis iliskiler ofisi yeniden yapilandirilarak uluslararasilasma, Üniversitemizin merkezine alindi.

“Üniversitemiz Tarafindan Özgün Olarak Tasarlanan Büyük Bir Meta Sistemle, Dünyada Ilk 500, Türkiye’de Ilk 5’in Içine Girmeyi Hedefliyoruz”

Rektörlük görevini ve dolayisiyla büyük sorumlulugu üstlendigimiz günden bu yana hiz kesmeyen istikrarli çalisma azmimiz, bundan sonra da devam edecektir. Içinde bulundugumuz dönemde dijital dönüsüme iliskin çalismalarimiz, veri merkezimiz, uygulamakta oldugumuz ve bizzat Üniversitemiz tarafindan özgün olarak tasarlanan büyük bir meta sistemle, dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 5’in içine girmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizin yeniden tanimlanan misyonu, vizyonu, hedefleri, uygulanabilir ve ölçülebilir stratejik plani dogrultusunda belirlenen stratejileri, “Yeni Nesil Üniversite” göstergeleri ile uyumlu hâle getirilen plan, proje ve çalismalari, egitim, arastirma ve toplumsal katkinin harmanlandigi bütünlesik bir yapi içinde somutlama yolunda sürdürülecektir. Çalismalarimizin yogunlastigi ve kurulan yeni sistemin uygulandigi, projemizin altinci yilinda Üniversitemizi ziyaretiniz bizlere büyük bir moral ve motivasyon kaynagi olmustur. Bu vesile ile Üniversitemizi tesrifinizden dolayi tesekkür ediyor, 2023-2024 Akademik Yili Açilis Töreninin hayirla vesile olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Üniversite deyince akillara bilimsel ve ilmi çalismalar geldigini söyleyen Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, üniversitelerin bilimin merkezi oldugunu ve bu çalismalarin en iyi sekilde degerlendirerek gereken önemin verilmesi gerektigini vurguladi.

Atatürk Üniversitesinin üniversiteler kuran bir üniversite olduguna dikkat çeken Sekmen, böylesine köklü ve kadim bir üniversitenin açilisinda bulunmaktan mutluluk duydugunu söyledi.



Son 21 yilda Erzurum’daki degisimi Erzurum’da olmayan ve sonrasinda sehri gören insanlarin farkliliklari, degisiklikleri ve gelisimleri rahatça görebildigini aktaran AK Parti Erzurum Milletvekilleri Selami Altinok, Atatürk Üniversitesi mezunu olan bürokrat ve siyasetçilerin sehre olan hayranliklarini özellikle belirttiklerini vurguladi.

Ülke olarak daha gidilecek yok yolun oldugunu belirten Altinok; kazasiz, belasiz, muhabbetin ve sevginin egemen, bilimin rehber oldugu bir akademik yilin hayirlara vesile olmasini diledi.

2023-2024 Akademik Yilinin ögrencilere, akademisyenlere, idari personele, Erzurum’a ve ülkemize hayirlara vesile olmasini dileyen Vali Mustafa Çiftçi, Türkiye’nin Yeni Yüzyilinin da ülkemize ve milletimize hayirli ugurlu olmasini diledi.

“Uluslararasi Yargi Mekanizmalarinda, Uluslararasi Barisi Korumakla Mükellef Kuruluslarda Dogru Dürüst Ses Çikmiyor”

Açilisin onur konugu olan Milli Egitim Bakani Prof. Dr. Yusuf Tekin yaptigi konusmada, kendi memleketinde bir akademik yil açilis töreninde bulunmaktan son derece mutlu oldugunu belirterek, etkinlige davet eden Atatürk Üniversitesi ailesi nezdinde Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’ya tesekkür etti.

Konusmasinda dünyada barisi ve insan haklarini korumakla mükellef uluslararasi yapilarin ve yargi mekanizmalarinin olduguna isaret eden Bakan Tekin, bu yapilarin bugüne kadar birçok kez, birçok konuda müdahil oldugunu belirterek sunlari söyledi: “Ama enteresan bir sekilde bu müdahale sekilleri Islam dünyasini, Dogu toplumlarini, bizleri çok tatmin etmiyor. Genellikle de bizim arzularimizin ve temennilerimizin disinda konulara müdahale ediyorlar. Hafizalarimizda tazeligini yitirmis olabilir. 1980’li yillarin basinda Bulgaristan’da yasayan Türk soydaslarimiza yapilan müdahaleler, sonra Bosna’da yasadiklarimiz, belirli araliklarla Filistin’de yasadiklarimiz, maalesef bunlarla ilgili bu bahsettigimiz uluslararasi yapilar, kilini kipirdatmiyor. Son ve iki yil içinde yasadigimiz Rusya-Ukrayna Savasi’nda, hemen ayni yapilar faaliyete geçti ve Rusya’ya spordan sanata, ticaretten ekonomiye her alanda yaptirimlar uyguladilar. Azerbaycan-Ermenistan arasindaki, Azerbaycan’in hakli taleplerine, isgal edilmis topraklarina yönelik talepleriyle ilgili AIHM, Ermenistan’in basvurusunu kabul edilebilir buldu ama gözümüzün önünde çocuklar, hastalar, hunharca katlediliyor. Uluslararasi yargi mekanizmalarinda, uluslararasi barisi korumakla mükellef kuruluslarda dogru dürüst ses çikmiyor."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, "Dünya besten büyüktür" sözünü hatirlatan Bakan Tekin, "Ya bu bes kiside bu aktörlerle ilgili problemimiz var ya da bu bes kisinin karar alma mekanizmalarinda kurgularken uymak zorunda oldugu metinlerle alakali problemimiz var. Ben aslinda ikincisine dikkati çekmek istiyorum. O da biz bugün Islam dünyasindaki akademisyenler, bizler, dogu toplumlarindaki akademisyenler, bir seyi tartismaya açmamiz lazim. O da bize uluslararasi insan haklari metinleri olarak sunulan metinlerin ne kadar bizim haklarimizi korudugunu ve ne kadar bizim referanslarimizi içerdigine dair konuyu tartismaya açmamiz lazim." diye konustu.

“Dünyada Demokratiklesme Endeksleri Hesap Edilirken Ülkelerin Genel Bütçede Egitime Ayirdiklari Paya Özellikle Bakarlar”

Akademisyenlik yillarindan bahseden Tekin, Erzurum’un tarihteki önemini ve Atatürk Üniversitesinin akademik basarisini anlatti. Üniversiteleri meslek kazandiran yerler ve bunun yaninda bilim üreten merkezler olarak gördügünü söyleyen Bakan Tekin, sözlerini söyle sürdürdü:

"2002 yilinda, yani bundan 21 yil önce Türkiye’de sadece 76 üniversite vardi. Su an üniversite sayisi 208 olmus durumda. Bu zaten sizin bildiginiz bir veriydi. Belki gözden, dikkatten kaçan bir veriyi de sizlerle paylasmak istiyorum. Dünyada demokratiklesme endeksleri hesap edilirken ülkelerin genel bütçede egitime ayirdiklari paya özellikle bakarlar. En çok bu ülke hangi alana bütçesini ayiriyor diye özellikle bakarlar. Türkiye bu endekslerde egitime ayrilan payi, genel bütçedeki birinci sirayi almasindan dolayi, uluslararasi endekslerde ciddi bir sekilde dikkati çekici bir yükselis sunmustur. Bunu hazirlayan, bize bu imkâni veren Sayin Cumhurbaskanimiza bir kez daha bu anlamda gerçekten tesekkür ediyorum. Su an itibariyla bizim bütçede ayirdigimiz pay bu alanda en yüksek sirada oldugu için bizim bütçemizin de çok yogun geçecegini tahmin ediyorum."

"Egitim Ögretimde Ciddi Anlamda Bir Devrim Olusturulmus Durumda"

Bakan Tekin, üniversitelerle ilgili olarak gerek ögrenci, gerek derslik, gerekse de akademisyen sayisi itibariyla Türkiye’nin çok önemli bir ivme kazandigina deginerek, derslik ve tesis imkanlarinin 2002 yilina göre iki katin üzerinde arttigini dile getirdi.

Derslik basina düsen ögrenci sayilarinin da yari yariya azaldigini aktaran Tekin, "Ögretmen basina düsen ögrenci sayisi yari yariya azalmis durumda. Su an sistemde çalismakta olan ögretmen kardeslerimizin yaklasik yüzde 70’e yakini son 21 yilda atanmis durumda. Dokuz gün sonra cumhuriyetin 100. yilini tamamlayacagiz. Yani 100. yila geldigimizde aslinda sayisal göstergeler itibariyla egitim ögretimde ciddi anlamda bir devrim olusturulmus durumda. Yeni dönemde ne olacak? O zaman yeni dönemde yapilmasi gereken sey, üniversiteler, Millî Egitim Bakanligi hep birlikte Türkiye Yüzyilini insa etmek durumundayiz." ifadelerini kullandi.

Açilis konusmalarinin ardindan gerçeklesen Akademik Tesvik ve Ödül Töreninde Prof. Dr. Sezai Ercisli, Prof. Dr. Ilhami Gülçin ve Prof. Dr. Serkan Yildirim’a ödülleri Prof. Dr. Tekin tarafindan verildi.

7 Boyutta tasarlanan Atatürk Üniversitesi 2023 yili Akademik Tesvik ve Ödül Töreninde, Yeni Nesil Üniversite çalismalari kapsaminda Egitim, Arastirma ve Topluma katki misyon alanlarini harmanlayan modelde boyutlar; Egitim, Arastirma, Topluma Katki, Arastirma Temelli Egitim, Egitim Temelli Toplumsal Katki, Arastirma Temelli Toplumsal Katki, Çarpan Katki ve Kurumsal Katki alanlarinda olurken, söz konusu alanlarda çalisma yapan akademisyenlere de ödülleri takdim edildi.

Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yili Açilis Programi, konuklarin hatira fotografi çekilmesiyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile