Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, müftülere nikah kıyma yetkisi veren düzenlemeye ilişkin, "Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi, tamamen Türk Medeni Kanunu ve ilgili yasal mevzuata göre kıyılan resmi bir nikah akdi olacak. Bir belediye başkanı, onun görevlendirdiği bir memur, dış temsilciler, muhtarlar nasıl nikah kıyıyorsa, müftüler de artık resmi nikah kıyabilecekler." dedi.
AK Parti Gençlik Kolları tarafından Marmara Üniversitesi Bağlarbaşı Kampüsü Raşit Küçük Konferans Salonunda düzenlenen, "2023 Gençlik Şurası" programına katılan Kaya, Türkiye'de vatanına, milletine ve bayrağına sahip çıkan iman dolu bir gençlik olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dünü, bugünü ve geleceğinde gençlerin olduğunu anlatan Kaya, şöyle devam etti:
"Bu manzara Türkiye’nin aydınlık geleceği adına bizlere büyük ümit veriyor. Hem bugünü hem de geleceği şekillendirirken sizlerin potansiyeline inanıyoruz. Türkiye, yüksek şuura sahip gençler sayesinde bugünlere geldi. Çanakkale, Dumlupınar'da en çok gençler şehit düştü. Yine yakın zamanda 15 Temmuz’da da demokrasiyle beraber bu ülkenin geleceğini esir almaya çalışan o hain işgal şebekesine karşı en ön safta gençler vardı. Çocuk yaşta şehitlerimiz var. Gazilerimizin büyük çoğunluğunu da gençlerimiz oluşturuyor. Allah’ın izniyle şehitlerimizin emanetine sahip çıkacağız. 15 Temmuz'da bu ülkeyi işgal etmeye çalışanlara yaptıklarının bedelini hukuk karşısında ödeteceğiz. Yaptıkları yanlarında kar kalmayacak. Bakanlık olarak şehitlerimizin emanetine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Devam eden hukuki sürecin de çok yakından takipçisiyiz."
Kaya, Türkiye'nin 2023 hedefinin bayraktarının gençler olduğunu, ülkenin geleceğini bu gençlerle inşa edeceklerini anlattı.
Türkiye'nin dünyanın her yerindeki mazlumlara el uzattığını aktaran Kaya, "Gönlümüzün sınırları ülkemizin sınırlarından daha geniş. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın darda olanın imdadına yetiştik. Dünyanın tüm mazlumları bizim gönül coğrafyamızın, büyük Türkiye ailesinin sınırlarına dahil. Dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, böyle bir meseleye kayıtsız kalamayız, ‘bize ne?’ diyemeyiz. Gönlünü bize yöneltmiş kardeşlerimizin sorunlarına duyarsız kalmadık, kalmayacağız." diye konuştu.
Bakan Kaya, zaman zaman gençlerle ilgili haksız eleştiriler olduğunu dile getirerek, "Bunları reddediyoruz. Gençlerimize haksızlık etmek kimsenin hakkı da haddi de değil. Türkiye'nin 15 yıldır atlattığı badirelerde gençler hep ön safta oldu. En son 15 Temmuz'da da gördük ki gençler en ön saftaydı. Yıllarca gençliği sapkın düşünceleriyle zehirleyen FETÖ terör örgütünün hain darbe girişimine karşı 15 Temmuz'da tankların önüne göğsünü siper ederek, o işgal girişimini püskürten, bu ülkenin, bu davanın vatanını, bayrağını seven gençleridir." şeklinde konuştu.
- Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesine değinen Kaya, şunları kaydetti:
"CHP geçen dönemlerde nasıl katsayı ve başörtüsü sorunları çözüldüğünde laiklik elden gidiyor diye bir yaygara koparttıysa, yine bugünlerde benzer bir durum içinde olduklarını görüyoruz. Oysa müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi, tamamen Türk Medeni Kanunu ve ilgili yasal mevzuata göre kıyılan resmi bir nikah akdi olacak. Bir belediye başkanı, onun görevlendirdiği bir memur, dış temsilciler, muhtarlar nasıl nikah kıyıyorsa, müftüler de artık resmi nikah kıyabilecekler. Biliyorsunuz yasal düzenleme mecliste kabul eildi. Müftüler de 657 sayılı devlet memuru kanuna tabi, yemin eden, adalet statüsü olan, her türlü güvenlik soruşturmasından geçmiş, Türkiye'nin laik, demokratik, hukuk ilkelerine bağlı yetişmiş, denetime tabi tutulan kamu görevlileridir."
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, günümüzde pek çok kayıt dışı evlilik olduğunu hatırlatarak, şu görüşleri ifade etti:
"Resmi nikah kıyılmadan yapılmış pek çok evlilik var. Bunlar gizli ve kayıt dışı. Resmi nikah kıydıranların bir de gidip dini nikah kıydırdığını biliyoruz. Bu, ülkemizin bir gerçeği, geleneği. İnançlarından dolayı insanların tercih ettikleri bir yöntem. Şimdi geçirdiğimiz bu yasal düzenlemeyle birlikte isteyen gidecek nikahını müftüye kıydıracak. Bu nikah aynen resmi nikah gibi, Medeni Kanuna tabi olarak, tüm kanunun şartlarını yerine getirenlere kıyılacak. Evlilik cüzdanını orada alacak. Yani nikah resmi nikah da olacak. İsteyen de gidip belediyede memura kıydıracak. Lise, ilkokul mezunu memurlar bugün nikah kıyabilmekte. Bakın, Sayın Cumhurbaşkanımız güzel ifade etti; 'Tapu müdürüne, orman müdürüne nikah kıyma yetkisi versek, bu kadar karşı çıkmazlar.' dedi. Tamamen ideolojik olarak olayı buralara çekmeye çalışıyorlar."
Söz konusu yasanın, kayıt dışı evliliği ortadan kaldıran, kadınların lehine yapılan bir düzenleme olduğunu belirten Kaya, aksine yönelik yorumların maksatlı olduğunu anlattı.
- "Resmi nikahsız evlilikleri teşvik edecek bir düzenleme asla ve asla değil"
"İnsanları müftülere nikah kıymaya zorlayan bir düzenleme yapmadık" diyen Kaya, şöyle devam etti:
"Burada, müftülerin kıydığı nikah sanki farklı bir nikahmış gibi dezenformasyon yapılıyor. Bu da samimiyetle bağdaşmayan bir yaklaşım tarzı. 'Müftü nikahı' diye bir nikah yok. Müftülerin de artık resmi nikah kıyabilme yetkisi var. Resmi nikahları kıyanların arasına müftülerin ilave edilmesi söz konusu. Düzenlemeyle evlenme şartları, evlenme engeli konusunda değişiklik yapılmayacak Türk Medeni Kanuna evlilik şartları neyse, bugün de o yarın da o olacak. Erken yaşta evlenmeleri yaygınlaştıracağı yönündeki sözler tamamen gerçek dışı ve asılsız iddialar. İl ve ilçe ve müftüleri sadece resmi nikahı kıymış olacaklar. Nikah, nüfus kütüklerine de işlenecek ve tescil edilecek. Resmi nikahsız evlilikleri teşvik edecek bir düzenleme asla ve asla değil. Aksine resmi nikahın yaygınlaşmasını sağlayacak, ve resmi nikahsız evlilikleri engelleyecek bir düzenleme. Bu düzenlemeye karşı çıkanların derdi başka. Batı'da din adamları nikah kıyıyor ve 'laikliğe aykırı' diye kimse bir şey söylemiyor. Ancak Türkiye'de müftüler nikah kıyınca 'laiklik elden gidiyor' diye ayağa kalkmaya başlıyorlar. 'Geri kalmışlık deniliyor. Artık muhalefetimizin bu kompleksten kurtulması gerekiyor."
Kaya, "çarpık ilişkilere" yönelik haberlerin son dönemde medyada sıkça işlendiğinin altını çizerek, "Dinimiz adına son derece çarpık ve yanlış yorumların da medyada, sosyal medyada fazlaca köpürtüldüğüne şahit oluyoruz. Bu konuda medyamız kadar manevi anlamda toplumun, 'kanaat önderi' dediği kişilerin de hassasiyetle ve dikkatle hareket etmeleri gerekiyor. İnancımız, kız çocuklarının diri diri gömüldüğü ortamda bunu yasaklamıştır. Peygamberimizin Veda Hutbesi'ndeki mesajları günümüzü de ışık tutan çok önemli bir rehberdir. Bu mesajları doğru aktarmak, bunların istismar edilmesinin önüne geçecek davranışlarda bulunmak durumundayız. Hele de sorumluluk sahibi kimselerin konuşurken çok daha dikkatli olmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
'2023 Gençlik Şurası' Programı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi, tamamen Türk Medeni Kanunu ve ilgili yasal mevzuata göre kıyılan resmi bir nikah akdi olacak. Bir belediye başkanı, onun görevlendirdiği bir memur, dış temsilciler, muhtarlar nasıl nikah kıyıyorsa, müftüler de artık resmi nikah kıyabilecekler' 'Bu yasal düzenlemeyle birlikte isteyen gidecek nikahını müftüye kıydıracak. Bu nikah aynen resmi nikah gibi, Medeni Kanuna tabi olarak, tüm kanunun şartlarını yerine getirenlere kıyılacak. Evlilik cüzdanını orada alacak. Yani nikah resmi nikah da olacak. İsteyen de gidip belediyede memura kıydıracak'