2023'Te Kiralarda Düsüs Bekleniyor

2023'Te Kiralarda Düsüs Bekleniyor

Gayrimenkul sektöründe yasanan hareketlilik ve açiklanan destek paketlerine iliskin konusan sektör temsilcilerinden Ebru Kain, “Yeni Evim Paketi hem arz yapan bizleri hem de talep eden müsterileri olumlu yönde etkileyecek. Son 6 ayda Sariyer, Sisli, Bakirköy, Nisantasi gibi ilçelerde metrekare fiyatinda artis gözlendi, 2023’te herhangi bir düsüs beklemiyorum, bilakis artis bekliyorum. Yeni Kredi Garanti Fonu paketiyle orta ve dar gelirli vatandaslar için ev almanin kolaylasacagini düsünüyorum. Dolayli olarak da önümüzdeki 6 ay içerisinde ve 2023 senesinde kiralar da bir düsüs bekliyorum” dedi.

Son yillarda konut fiyatlarindaki artis dikkat çekerken ev sahibi olmak isteyenler ve kiraci olan vatandaslar sektördeki hareketliligi yakindan takip ediyor. Açiklanan destek paketleri ve sürdürülen projelere yönelik konusan Kain Gayrimenkul A.S Yönetim Kurulu Baskani Ebru Kain, “Ilçe bazinda bakacak olursak, Sariyer, Nisantasi, Sisli, Kadiköy ve Bakirköy gibi lüks semtlerde fiyat düsüsü beklemiyoruz ama Bagcilar, Esenler, Zeytinburnu, Atasehir gibi semtlerde konut fiyatlarini etkileyebilir. Biz insaat üreticileri, konut firmalari geçen yil enflasyon ve döviz bazli artislardan dolayi bir durgunluk yasadik. Emlak ve insaat sektörü, buna ragmen süregelen bir sektördü. Yeni Evim Paketi hem arz yapan bizleri hem de talep eden müsterileri olumlu yönde etkileyecek. Son 6 ayda Sariyer, Sisli, Bakirköy, Nisantasi gibi ilçelerde metrekare fiyatinda artis gözlendi. Bu saydigim ilçelerde 2023’de herhangi bir düsüs beklemiyorum, bilakis artis bekliyorum. Çünkü buralarda konut arzi az ama Istanbul’un daha dis bölgelerinde yeni açiklanan KGF (Kredi Garanti Fonu) paketlerinden dolayi çogalma olacagi için oralarda düsüs bekliyorum. Bu düsüsün su an ana gündem konusu olan kira yükselislerini de etkileyecegini düsünüyorum. Birçok ev sahibi olmayan orta gelirlilerin de kiradan dolayi magduriyetlerinin giderilecegini ve ev sahibi olacagini düsünüyorum. Dolayli olarak da önümüzdeki 6 ay içerisinde ve 2023 senesinde kiralar da bir düsüs bekliyorum” dedi.

“Arzda bir canlanma ve ekonomide bir can suyu olacak’’

Insaat üreticileri ve müteahhitlerin Yeni Evim projesinden olumlu bir sekilde etkilenmesini bekledigini vurgulayan Kain, “20 milyar kefaret limitli Yeni Evim projesi de biz müteahhitleri ve insaat üreticilerini olumlu yönde etkileyecek. Buradaki sartlardan birisi; yeni baslayacak sifir konutlarin da bu projeye dahil olarak baslanmasi olacak. Bankayla da bu konuda bir garantörlük sözlesmesi imzalanmasi gerekiyor. Bunlari saglayan müteahhit firmalar da bu projeden faydalanabilecekler. Sektör için çok iyi bir sey. Arzda bir canlanma ve ekonomide bir can suyu olacak. Bunlar ekonomi için çok olumlu paketler. Geçen yil ham madde girdilerinden, enflasyon ve döviz bazli artislardan dolayi projelerini tamamlayamamis, yarim kalmis müteahhitlere ve konut üreticilerine fayda saglayacak. Buradan gelecek destekle firmalar insaatlarini toparlayip arza sunacaklar. Bu da sektörde bir canlanmaya sebep olacak. Tamamlanmamis projeler ekonomiye katkida bulunacak, talebe de faydasi olacak” diye konustu.

“Orta ve dar gelirli vatandaslar için ev almanin kolaylasacagini düsünüyorum”

Yeni Evim Paketi’ne iliskin konusan Kain sözlerini söyle sürdürdü: “Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Murat Kurum’un da açikladigi gibi Yeni Evim paketi ikinci el konutlara dahil degil. Onun için de bir çalisma yaptiklarini söylediler. Açikçasi biz de bunu bekliyoruz. Bizim için bu da olumlu olacak. Çünkü piyasada birinci el konutta herhangi bir sikisma yasandiginda ikinci el konutta talebi karsilamak için bir can suyu olabilir. Biz konut üreticileri için diger konu da bu maliyet artislarinda süregelen artislar. Bunlar bizim ham madde girdilerimizi arttirdigi için maliyetlemede sorunlar yasiyoruz. Açikçasi bu enflasyon ve döviz bazli maliyet girdilerimiz ne kadar kisa sürede azalirsa bizim için de konut arzinda büyük fayda saglar. Biz de açikçasi maliyet konusunda bazen ne yapacagimizi sasiriyoruz. Bu fiyatlarla ön alim yapamadigimiz için maliyetlerimiz devamli degiskenlik gösteriyor. Biz insaat firmalari için açiklanan bu yeni KGF paketiyle orta ve dar gelirli vatandaslar için ev almanin kolaylasacagini düsünüyorum. Biz de umutluyuz ve insallah bu sonuçtan mutlu olacagiz’’
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile