2023'Ün Ilk Çeyreginde Yerli Otomobil Satisa Çikacak

2023'Ün Ilk Çeyreginde Yerli Otomobil Satisa Çikacak

TOGG Ceo’su Gürcan Karakas, ilk elektrikli C segment SUV aracin 2022 sonunda üretim bandindan indirilecegini ifade ederek, “2023’ün ilk çeyreginde akilli cihazlarimizin tanitimina ve satisina baslariz” dedi.

Türkiye’nin Otomobili Girisim Grubu (TOGG) Gemlik Tesisi’nde, 27 Aralik 2019 tarihinde ‘Yenilige Yolculuk’ sloganiyla baslayan Türkiye’nin yerli otomobili sürecinin ikinci senesi münasebetiyle basin toplantisi yapildi. TOGG Ceo’su Mehmet Gürcan Karakas’in yaptigi sunumda tesisten bataryaya kadar birçok konuda bilgi verildi.

Ilk elektrikli C segment SUV aracin, 2022 sonunda üretim bandindan indirilecegini belirten Karakas, “2023’ün ilk çeyreginde akilli cihazlarimizin tanitimina ve satisina baslariz” dedi.

TOGG ile küresel boyutta bir rekabete hazirlanildigini vurgulayan Karakas, “Biz yarinin teknolojisinden baslayarak aracimizi gelistirdik. Hibrit teknolojilerde eger ülkemizde yoksa biz bunlarin hepsiyle ilgili teker teker, dünyanin en iyileri kimse onlarla beraber, teknolojiyi hem anlayacak sekilde hem de bizim isteklerimiz dogrultusunda gelistiriyoruz. Isteklerimizi biz belirliyoruz. Biz aracimizin üretiminden itibaren modülünü kendimiz yapiyoruz. Modülle beraber paket olusturmasini, ihtiyaç duyulan yazilimlari arti araca entegrasyonu bizim tarafimizdan yapiliyor. Sadece paket üretiyor olmak açikçasi 500-600 kilogram agirligindaki bir ürünün sadece lojistik olarak bir yerlerden nakliyesini engellemek üzere yapilmis bir olaydir. Ama teknolojinin oldugu hücresine kadar girebiliyorsak, yazilimlarini biz yapabiliyorsak o zaman bu isin teknolojisi de bizdedir demektir. Biz hala yeni nesil teknolojide israr ediyoruz. Küresel boyutta rekabete hazirlandigimizin altini çiziyoruz. Bunu ortaya çikartirken de fikri mülkiyeti ve markasi bize ait bir sirketten bahsediyoruz” diye konustu.



“Gemlik’teki tesis Avrupa’nin en temizi”

TOGG’un Gemlik’teki üretim tesisi hakkinda da konusan Karakas, “Biz burada sadece bir üretim merkezi kurmuyoruz. Ayni çati altinda stil tasarimindan, Ar-Ge’sinden, prototiplerinden, stratejik yönetim merkezinden ve denetim parkimizdan baslayarak bütünsel bir yaklasimimiz var. Bunun altini çizmek istiyoruz. Bunu yaparken de buranin ne kadar temiz, güzel bir bölge oldugunu biliyoruz. Öyle de kalmasini istiyoruz. Bunu büyük bir gururla söylüyorum, Avrupa’nin en temiz tesisini, Gemlik’te insa ediyoruz. Uçucu organik bilesenler Avrupa’nin 7’de 1’i, Çin’i çok fazla seffaf olmadigi için bilmiyoruz ama baska bir yerde daha temizi yok. Zaten sifir emisyonlu bir araç üretiyoruz. Tedarikçilerimiz ve is ortaklarimizla düsük karbon emisyonunu önemsiyoruz” dedi.

Marmara Bölgesi’nin deprem bölgesi olduguna dikkat çeken Karakas, tesisin zeminini güçlendirmek için 6 ay çalistiklarini dile getirerek, “Uzun bir süre yüzeyde bir sey görülmedi. ‘TOGG çalisiyor mu?’ sorulari gelmisti. Çalisiyorduk ama yerin altinda çalisiyorduk. Ülkemiz deprem bölgesi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde önemli fay hatlari var. Zeminin güçlendirilmesi için biz 6 ay kadar, yeri delerek, 1 buçuk metre çapinda 15-20 metre derinliginde zemin güçlendirme kolonu yerlestirdik. Agaç kökü gibi salkim saçak yerin altina iniyoruz. 44 bin adet yerlestirdik. Bu metal kazil çakma yöntemi degil, yeni bir teknoloji. Bunun için kullandigimiz çimento, bin 500 metrekare taban alaninda 50 katli gökdelenlerden 67 tane düsünebilirsiniz. Su an zemini güçlendirmek için kullanildi. Biz kendi kayamizi o anlamda kendimiz yaptik” ifadelerini kullandi.

Fikri mülkiyetin önemine degindi

Yerli otomobilin fikri mülkiyetinin Türkiye’yi özgür kilacaginin altini çizen Ceo Karakas, “Aracimizla ilgili yüzde 51’lik yerlilik sözümüz var. Tesisimizde de her türlü hizmetimizde, her türlü çalismamizda ülkemizin yetkinliklerini, becerilerini ve alt yapisini maksimize etmek üzere kullaniyoruz ve çalisiyoruz. Tedarikçiler seçimini tamamladiktan, mühendislik simülasyonlari tamamlandiktan sonra is ortaklarimizdan gelen ürünlerle beraber prototiplerin testlerini yapmaya basladik. Bu testlerin hepsi tamamen normlar çerçevesinde, dis dünyada profesyonel sirketlerde bu is nasil yapiliyorsa ayni o sekilde bu testleri teker teker hayata geçiriyoruz. Istanbul Park’ta Türkiye’de ürettigimiz prototipimizle 100 kilometreyi 4,8 saniyede yakaladik. Bu bizim verdigimiz sözlerden bir tanesiydi. Özgünlük, yerlilik, millilik. Bir tasarimin ya da cihazin fikri mülkiyeti bizimse bu bizi özgür kilar, bagimsiz kilar. Su anlama geliyor; bir is ortagini seçerken, bir tasarimi degistirirken, birisine lisans verirken, bir seyi bir yerde üretirken, ürettirirken, kimseye sormak izin almak zorunda degilsiniz. Bunu siz yapabilirsiniz, çünkü o yetkinlik sizde demek. O yüzden yüzde 100 fikri ve mülkiyetinin bizde olmasini çok önemsedik ve bu sekilde hareket ediyoruz. Adetsel bazda baktigimizda yüzde 75’i Türkiye’de, degerse bazda baktigimizda yüzde 51’i Türkiye’de üretiliyor. Henüz ülkemizde olmadigi için ithal etmek zorunda kaldigimiz teknolojileri yavas yavas önem ve ihtiyaç derecesine göre, küresel rekabete fayda saglayacak sekilde planliyoruz ve hayata geçirecegiz” dedi.



Sarj alt yapisi için sirket kuruldu

“Yeterince hizli bir sekilde hücresini, bataryasini, teknolojisini kendisi gelistiremeyen, sahibi olamayan sirketlerin ciddi bir sikintisi olacak. Avrupa yeterince hizli bir sekilde hücre üretimi artiramazsa, bir kenara yazin, bugün çip krizi oldugu gibi hücre krizi de olacak” diyerek sözlerini sürdüren Karakas, “Biz de en son yönetim kurulumuzla beraber oturduk, sarj alt yapisinda bizim de katkimiz olmasi gerektigini düsündük ve o anlamda da TOGG Akilli ve Hizli Sarj Çözümleri A.S. adli bir sirket kurarak hazirliklarimiza basladik. Bu yeni bir bilgi. Nihayetinde bizim araçlarimizin pazara lansmaninda ülkemizde, bir ucundan bir ucuna gitmek için ihtiyaç olan hizli sarj alt yapisinin olusmasi için olan kararlilikla biz de katkida bulunmak istiyoruz” seklinde konustu.

TOGG’da 469’u mühendis, 700 çalisanin bulundugunu belirten Karakas, kadin çalisan oraninin ise yüzde 25 oldugunu sözlerine ekledi. Karakas, dahili hedeflerinin ise kadin istihdaminda yüzde 30’un üzerine çikmak oldugunu vurguladi.

Sunumun ardindan basin mensuplarinin sorularini da yanitlayan Karakas, 2023’ün ilk çeyreginde yerli otomobil TOGG’un satisa sunulacagini ifade ederek, “Seneye bu vakit buraya geldigimizde buradaki tesisin seri üretim için süreçlerinin dondurulmus oldugunu, bunun yaninda orada üretilen araçlarla sertifikasyon testlerine üretim yapildiginin veya gönderildigini görmüs olacagiz. Hedefimiz kasimda bu isi tamamlamak. 10 Kasim’da tamamlamak için agustosun basinda bizim deneme üretimlerine baslamis olmamiz lazim. Deneme üretimlerine agustosun basinda baslayabilmemiz için, haziranda buradaki tesisin, ekipmanin, alt yapisinin kurulmus olmasi lazim. Önce istasyonlar teker teker ve birleserek devreye aliniyor. Haziranda da bu sürecin bu sekilde tamamlanabilmesi için buradaki binanin kaba insaatinin tamamlanmasi gerekiyor. Bunlarin hepsi planlandigi sekilde gidiyor. Bir gecikme bizim için su an yok. Tahminimiz 2023’ün ilk çeyreginde bu süreç tamamlanir. Biz de 2023’ün ilk çeyreginde süreç tamamlandiktan sonra, akilli cihazlarimizin lansmanina, satisina baslariz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile