2023 Yilinda Türkiye Findik Ihracatindan 1 Milyar 866 Milyon 735 Bin 417 Dolar Döviz Girdisi Sagladi

2023 yilinda Türkiye’den 284 bin 141 Ton findik ihraç edilerek karsiliginda 1 Milyar 866 Milyon 735 Bin 417 dolar döviz girdisi saglandi.

2023 yilinda gerçeklesen findik ihracatinda önceki yila göre miktarda yüzde 9 düsüs, tutarda ise yüzde 7 artis yasandi. Toplam 121 ülkeye gerçeklestirilen findik ihracatinda en büyük payi geleneksel ihraç pazarlari olan Avrupa ülkeleri aldi.

2023 yilinda Trabzon toplam findik ihraç miktarinin yüzde 28’lik kismini tek basina gerçeklestirdi. Trabzon’dan 82 bin 392 ton findik ihraç edilerek karsiliginda 531 Milyon 17 Bin 330 Dolar döviz girdisi saglandi. 2023 yilinda Trabzon’dan ihraç edilen findik miktarinda önceki yila göre yüzde 22, ihracat tutarinda ise yüzde 4 oraninda düsüs yasandi. Trabzon’dan 59 farkli ülkeye findik ihraç edilirken, en çok ihracat yapilan ülkeler sirasiyla Italya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya oldu.

Konu hakkinda degerlendirmelerde buluna Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi Findik ve Mamulleri Sektör Komitesi Baskan Yardimcisi Sebahattin Arslantürk, 2023 yilinda geleneksel ihraç pazarlarimiz olan basta Avrupa ülkeleri ve diger küresel pazarlarda yasanan son yillarin en yüksek enflasyonu nedeniyle siparislerde büyük oranda düsüsler yasandigini ve bu durumun da findik ihracatimiza yansidigini belirtti.

Arslantürk, küresel enflasyonist baskilarin yol açtigi yurtdisindaki bu olumsuz tablo yaninda iç piyasada basta enerji ve isçilik maliyetleri olmak üzere üretim maliyetlerinde yasanan yüksek oranli artislar, finansmana erisimde yasanan zorluklar ve yüksek faiz oranlarinin da ihracatçiyi olumsuz olarak etkiledigini, ancak bu olumsuz durumlara ragmen findik ihracatçisinin çok iyi bir performans sergileyerek yili artisla kapatmayi basardigini ifade etti.

2024 yilinda Avrupa piyasalarinda kismi toparlanma öngördüklerini belirten Arslantürk, alicilarin çok temkinli hareket etmeye devam edeceklerini, siparislerin piyasa hareketine göre olusacagi bir sezon beklediklerini belirtti.

Toparlanmanin ancak 2024’ün ikinci yarisinda hissedilebilecegini ifade eden Arslantürk, 2024 yilinin findik ihracatinda ihtiyati bir yil olarak degerlendirilmesi gerektiginin altini çizdi.

"85 kg verimle dünyanin en verimsiz üretimini yapan ülke konumundayiz"

Findik üretim ve ihracatimizda geleneksel üstünlügümüzü koruyabilmek açisindan, birim basina verimin arttirilmasinin çok önemli olduguna da deginen Arslantürk “750 bin hektarlik alanda üretim yapilmasina ragmen 700 bin ton altinda üretim miktari mevcut. Türkiye ortalamasi dekar basina 85 kg. Trabzon’da ise dekar basinda 50 kilogrami bile bulamiyoruz. 85 kg verimle dünyanin en verimsiz üretimini yapan ülke konumundayiz. Verim bu kadar düsükken üreticinin bu üretim miktarlari ve desteklerle bu isi sürdürmesi mümkün degil. Bahçe yenileme çalismalarina agirlik verilirse verimi 4-5 kata kadar çikarmak mümkün. Bu nedenle ülkemizde destekleme politikalarinin üreticiyi daha kaliteli ve birim basina verimi artiracak üretime tesvik edilmesi gerekiyor. Ülkemizin en fazla net döviz girdisi saglayan tarim ürünü olan findik ihracatinda uluslararasi piyasalardaki üstünlügümüzün korunabilmesi için tüm tarim ürünleri açisindan küresel bir tehdit olan iklim degisikliginden kaynaklanacak olumsuzluklara yönelik olarak da simdiden önlem alinmasi çok büyük önem ihtiva ediyor. Her yil küresel isinmanin yol açacagi verim kayiplari da dikkate alindiginda mevcut durumumuzu iyilestirici çalismalar yapilmamasi halinde sektörde büyük kayiplarin yasanacak" dedi.

Tarimsal üstünlügü bulunan tüm ülkelerin önümüzdeki dönemde yasanacak iklim degisikligi riskine karsi korunmak ve nüfusun gida güvenligini saglamak amaciyla tarim ve gida ürünlerini en önemli stratejik sektör haline getirerek, küresel isinma riskine yönelik yogun önlem ve destekleme politikalari uyguladiklarina deginen Arslantürk, "Ülkemizin de bu duruma gerekli hassasiyeti göstermesi, Bakanliklarin ivedilikle tarim ürünlerindeki sürdürülebilirligi saglamak ve üreticiyi üretime tesvik etmek için elzem olan politikalari uygulamaya koymalari gerekiyor. Ihracatçiya verilecek destek de findiktaki stratejik üstünlügümüzün kaybedilmemesi için önemli bir yatirim olacak" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile