21. Ortak Akil Toplantisi BTSO Ev Sahipliginde Gerçeklestirildi

21. Ortak Akil Toplantisi BTSO Ev Sahipliginde Gerçeklestirildi

Oda ve borsalarin katilimiyla düzenlenen ‘Ortak Akil Toplantilari’nin 21.’si Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) ev sahipliginde gerçeklestirildi. Toplantida konusan BTSO Meclis Baskani Ali Ugur, degisen tedarik zincirinin ve ortaya çikan yeni kosullarin Türkiye’yi ön plana çikardigini belirterek, “Marmara Havzasi’nda yeni yatirim alanlarinin olusturulmasi bölgemizin küresel deger zinciriyle daha fazla bütünlesmesini saglayacaktir. Artan ihracat performansi ve cari fazla ile Türkiye, yapisal sorunlarindan da büyük ölçüde kurtulacaktir.” dedi.

BTSO Mutfak Akademi’nin uygulama restorani olan 1889 Bursa&Double F Restoran’da gerçeklestirilen toplantida, Bursa ile Balikesir’de faaliyet gösteren 20 oda ve borsa bir araya geldi. Oda ve borsa baskanlari, meclis baskanlari ve yönetim kurulu üyelerinin katilimiyla yapilan toplantida konusan BTSO Meclis Baskani Ali Ugur, çoklu krizlerin yasandigi bir dönemde oda ve borsalarin gerek sektörel sorunlarin çözüme kavusturulmasinda gerekse de yeni yatirimlarin Türkiye’ye kazandirilmasinda önemli rol üstlenerek takdiri fazlasiyla hak ettiklerini söyledi.



Küresel ticarette hammaddeye ulasmanin ve ara mali temin etmenin önündeki engellerle tüm dünyada yüksek enflasyon rakamlarinin yasandigina isaret eden Ali Ugur, enerji ve gida fiyatlari basta olmak üzere yasanan fiyat artislarinin sektörlerin hareket kabiliyetini de sinirladigini dile getirdi. Ortaya çikan sorunlar karsisinda is dünyasina liderlik eden kuruluslarin temel önceliklerine deginen Ali Ugur, elde edilen kazanimlari korumak, üretimin ve ticaretin önündeki engellerin kaldirilmasini saglamak ve firmalarin yeni ekonomiye uyum yeteneklerini gelistirmek oldugunu söyledi.



“Yeni kosullar firsatlari da beraberinde getiriyor”

BTSO Meclis Baskani Ali Ugur, is dünyasinin önünde yeni kosullar ve krizin dogurdugu firsatlarla dolu kritik bir esik bulundugunu ifade ederek, “Dünya ticaretinde degisen tedarik yapisi ve özellikle lojistik maliyetlerdeki artislar, bulundugumuz cografyaya çok daha büyük bir anlam yüklemistir. Basta en büyük ticaret ortaklarimiz arasinda bulunan Avrupali sirketler olmak üzere birçok firma, üretim gecikmeleri, artan navlun maliyetleri ve konteyner krizi nedeniyle Türkiye gibi daha yakin ve istikrarli merkezlere yöneliyor. Ülkemizin stratejik konumu, güçlü lojistik altyapisi, maliyet avantajli nitelikli is gücü ve olusan yatirim iklimi, uluslararasi sirketlere uygun bir ortam sunuyor. Bu talebi karsilayacak olan en önemli üretim sahasi ise bugüne kadar basardiklariyla Türkiye ekonomisinin zenginlik sahasi olan Marmara Havzasi’dir. Marmara Havzasi’nda yeni yatirim alanlarinin olusturulmasi bölgemizin küresel deger zinciriyle daha fazla bütünlesmesini saglayacaktir. Artan ihracat performansi ve cari fazla ile Türkiye, yapisal sorunlarindan da büyük ölçüde kurtulacaktir.” dedi.

“Panik alimlar ve stok tutma egilimi de fiyatlari tetikledi”

Bursa Ticaret Borsasi (Bursa TB) Yönetim Kurulu Baskani ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, küresel ekonominin iklim degisiklikleri, pandemi ve Rusya-Ukrayna gerginliginin ekonomik ve sosyal sonuçlariyla mücadele ettigine dikkat çekti. Yasanan gelismelerin dünyada tarim ürünleri fiyatlarini yüzde 30 seviyesinde artirdigini kaydeden Özer Matli, “Pandemi kaynakli arz-talep degisimlerinin yani sira birçok cografyada asiri yagislar, kuraklik, don gibi hava olaylari ürünleri etkiledi. Enerji maliyetindeki artis, biyoyakit talebindeki büyüme, gübre fiyatlarindaki rekor seviyeler, isgücü sikintisi fiyatlarin son yillarin en yüksek seviyelerine gelmesine neden oldu. Yükselen fiyatlarin artirdigi panik alimlar ve stok tutma egilimi de fiyatlari tetikledi. Bu durum nakliye fiyatlarindaki artisla, zaten stres altindaki tedarik zincirleri üzerindeki baskiyi da oldukça artirdi. Bugüne kadar yasadigimiz krizlerden çok farkli olduguna hep birlikte kanaat getirdigimiz bu zorlu süreçte, sorunlarimizin çözümü için yapilmasi gereken düzenlemelerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi'nin önderliginde takipçisi oldugumuzu da ayrica ifade etmek istiyorum.” diye konustu.

Özer Matli, konusmasinda Bursa Ticaret Borsasi çatisi altinda yaptiklari çalismalara da degindi. Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi’nda (TÜRIB) 2021 yilinda 315 milyon lirayi asan islem hacmine ulastiklarini belirten Matli, lisansli depoculukta da sube sayisini 6’ya yükselttiklerini söyledi.

Matli, özverili çalismalarin sonucu olarak bu yil sonunda geçen yila oranla Ticaret Borsasi’nin islem hacminde yüzde 38'lik bir artis saglayarak, 8 milyar liranin üzerinde islem hacmi gerçeklestirdiklerini de sözlerine ekledi.

Balikesir Sanayi Odasi (BSO) Meclis Baskani Ergün Birgül ise organizasyonu düzenleyen ve davet eden tüm baskanlara, Balikesir ve BSO adina tesekkür etti. Balikesir Sanayi Odasi olarak 995 üyeye sahip olduklarini belirten Birgül, Balikesir Organize Sanayi Bölgesi’nde 140 firmanin bulundugunu, tüm güçleriyle Balikesir sanayisine hizmet etmeye çalistiklarini vurguladi. Ergün Birgül, ayrica gastronomi alaninda da ciddi çalismalarinin oldugunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile