21. YILINDA 28 ŞUBAT MAĞDURLARI - 'Af Değil Yeniden Yargılama İstiyoruz'

21. YILINDA 28 ŞUBAT MAĞDURLARI - 'Af Değil Yeniden Yargılama İstiyoruz'

28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edilenlerin yakınları, yeniden yargılama talep ediyor Abdullah Deniz'in ablası Hacire Deniz: '28 Şubat'ın yarasını ömrümüz boyunca içimizde taşıyacağız. 28 Şubat mağdurları olarak ağabeyimin tekrar yargılanmasını istiyoruz' Mustafa Dayan'ın kardeşi Hanifi Dayan:'Kardeşimi yargılayan savcı ve hakimlerin hepsinin, FETÖ'cü olduğu ortaya çıktı' Mustafa Ozan'ın babası Veli Ozan: 'İsteğimiz, adil bir şekilde yargılansınlar'

28 Şubat sürecinde müebbet hapse mahkum edilenlerin Diyarbakır'daki yakınları, yeniden yargılama yapılmasını istiyor.

Ağabeyi Abdullah Deniz 22 yıldır cezaevinde olan Hacire Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "28 Şubat'ın yarasını ömrümüz boyunca içimizde taşıyacağız. 28 Şubat mağdurları olarak ağabeyimin tekrar yargılanmasını istiyoruz." dedi.

Ağabeyinin üniversite sınavı sonucunu öğrenmek için evden çıktığı sırada gözaltına alındığını belirten Deniz, "Bir ay boyunca ondan haber alamadık. 30 gün boyunca işkence görmüş. O dönem, suçlu suçsuz herkesi içeriye aldılar. Onların suçla ilişkilendirdiği tarihlerde ağabeyim okulda veya evdeydi." diye konuştu.

Abdullah Deniz'in o tarihlerde olay yerinde olmadığının kanıtlandığını vurgulayan Deniz, "Ağabeyim 28 Şubat mağdurlarından biriydi. Adil bir yargılama yapılmadı. Asılsız iftiralarla, yalanlarla kumpas kurdular. Birçok kişiyi bu şekilde cezaevine attılar. Ağabeyim de onlardan biri. Bilim adamı olmak istiyordu. Cezaevinde iki üniversite bitirdi. Beş dili, anadili gibi konuşuyor. 28 Şubat'ın yarasını ömrümüz boyunca içimizde taşıyacağız. 28 Şubat mağdurları olarak ağabeyimin tekrar yargılanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- Hanifi Dayan: "Ağabeyimin dosyası açılsın, yeniden yargılansın"

Cezaevinde 23. yılını dolduran Mustafa Dayan'ın kardeşi Hanifi Dayan, ağabeyinin gözaltına alındığını 21 gün sonra öğrendiklerini söyledi.

Ailece büyük üzüntü yaşadıklarını anlatan Dayan, şöyle devam etti:

"İslami kimlikleri yüzünden cezalandırıldılar. Mahkemeye gelen tanıklar, kardeşimle yüzleştirildi. Tanıklar, kendilerine saldıran kişinin kardeşim olmadığını söyledi. Kardeşimi yargılayan savcı ve hakimlerin hepsinin, FETÖ'cü olduğu ortaya çıktı. Ağabeyimin dosyası açılsın ve yeniden yargılansın. Af istemiyoruz, merhamet istemiyoruz, yeniden yargılama istiyoruz."

Dayan, ağabeyinin tıp okumayı hayal ettiğini ancak hayalini gerçekleştiremediğini aktardı.

68 yaşındaki anne Azize Dayan ise cezaevinde oğlunu evlendirdiğini, torunuyla teselli bulduğunu belirterek, "Eşim üzüntüden felç geçirdi ve oğlunu ziyarete gidemedi. Tek talebimiz yeniden yargılama." dedi.

- "İsteğimiz adil bir şekilde yargılansınlar"

Oğlu Mustafa Ozan 22 yıldır cezaevinde olan Veli Ozan, oğlunun yargılanmasının 28 Şubat döneminde talimatla yapıldığını savundu.

Ozan, şu an 40 yaşında olan oğlunun, 1998 yılında Dicle Üniversitesi'nde birinci sınıfta okuduğunu, eve gelirken gözaltına alındığını belirterek, "Mahkemede hakimin ilk sorusu, 'Camiye gidip kimlere ders verdin?' oldu. Onlar için bu büyük suçtu. Dindar bir aile olduğumuz için başımıza bu geldi. Mahkemesi yaklaşık 10 yıl devam etti." diye konuştu.

65 yaşındaki acılı baba, "İsteğimiz adil bir şekilde yargılansınlar. Çocuklarımızı yakalayan polisler, savcılar, hakimler cezaevinde. Kazdıkları çukura kendileri düştü." dedi.

- "Tek beklediğimiz adalet"

Ömür boyu hapis cezası verilen ve 23 yıldır cezaevinde bulunan 42 yaşındaki Mehmet Aksa'nın babası Naif Özboğa da, oğlunun camide ders verdiği sırada gözaltına alınıp tutuklandığını söyledi.

Eşinin üzüntüden kansere yakalandığını ve 2005 yılında vefat ettiğini anlatan Özboğa, şöyle konuştu:

"Oğlum Mescid-i Aksa'ya olan sevgisinden dolayı kendisinden izin alarak cezaevinde soyadını 'Aksa' olarak değiştirdi. Bugüne kadar Allah'a çok şükür ne devlet hakkında ne de millet hakkında bir hainlik yapmadım. Benim evladım 23 yıldır cezaevinde. Kimseyi öldürmedi, kimsenin malına zarar vermedi. Oğlumun üzerine suç atıldı. Birisini yaraladığını söylemişler. O kişi mahkemeye geldi ve 'Beni yaralayan bu çocuk değil, siz masum insanları getirmişsiniz.' dedi. Oğlumun dünyası yıkıldı." diye konuştu.

Oğlunun Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mağduru olduğunu savunan Özboğa, "Oğluma ceza veren FETÖ'cü hakim ve savcıların bağlı olduğu hain yapı, Meclis'i bombalayacak kadar bu ülkeye düşman. Bunlara ceza verenler de FETÖ'cülerdi." dedi.

Sur ilçesinde terör mağduru olduğunu, terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle evinin yıkıldığını aktaran Özboğa, "Tek beklediğimiz adalet. Tek isteğimiz oğlumu adaletle yargılasınlar. Adalet olursa benim oğlum zaten dışarı çıkar." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile