22 Bin Göç Çocuğu Mercek Altında

Doğu ve Güneydoğu’ya çeşitli sebeplerden ötürü İçel’e göç etmek zorunda kalan 21 bin 418 çocuğa yönelik İçel Üniversitesi’nin başlattığı proje ile çocuklara psikolojik destek sağlanıyor.

İçel Üniversitesi “Çocuğun Dünyası Projesi” ile kente göç ile gelen ilköğretim öğrencilerinin sorunlarını tespit ederek, psikolojik destek veriyor. Geçen yıl başlatılan ve bu yıl da devam eden projeye İçel Valiliği Koordinasyonunda İçel Üniversitesi’nde psikolog, psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanları ile bu bölümlerin öğrencileri görev alıyor. Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen ve T.C Kalkınma Bakanlığı tarafından 13 Eylül 2012 tarihlerinde Malatya’da yapılan SODES Fuarı’nda İçel il birinciliğine layık görülen proje, “Bir dokunuşla, binlerce dünya” sloganıyla çocukların dünyasına bilimsel bir bakışla eğilmeye devam ediyor. Çocuğun Dünyası Projesi’ne aynı zamanda İl Milli Eğitim Müdürlüğü de ortak olarak katkı sunuyor. İçel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nalan Yetim’in üstlendiği projede 26 kişilik bir ekip yer alıyor. Projenin hedef kitlesini ise İçel’e göç edenlerin yoğun olarak bulunduğu Akdeniz ve Toroslar İlçesindeki 12 ilk ve ortaokuldaki 21 bin 418 öğrenci oluşturuyor.

MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI EĞİTİM Projede ilk olarak, İçel’e göç eden nüfusun yaşadığı mahallelerdeki ilköğretim çağındaki çocukların beklenti ve sorunlarını tespit etme ve bu sorunlar doğrultusunda çözümleyici öneriler sunmak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nalan Yetim, “Göç eden çocukların temel sorun ve beklentileriyle paralel olarak, çatışma çözümü, öfke yönetimi ve sağlıklı iletişim becerilerinin kazandırılmasına yönelik grupla psikolojik danışmanlık faaliyetleri yürütülüyor. Göç eden çocukların, çevresiyle iyi ilişkiler kurması, gerekli hoşgörüye sahip olabilmesi, temel insan ilişkilerinde nasıl davranacağını bilmesi, toplumsal değerlere karşı olumlu bir tutum geliştirmesi, toplu yaşama kurallarını bilmesi, akran baskısına direnmesi, madde bağımlılığı, internet bağımlılığı ve bu bağımlılıklardan korunma becerilerinin kazandırılması gibi yoğun olarak eksikliğini hissettiği konularda da sınıf içi rehberlik hizmetleri verilmektedir” dedi.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Yetim, çocukların genel yetenek ve özel yetenekleri, ilgi ve ihtiyaçlarından yola çıkılarak öğrencilerin kendilerini tanıması, farklı alanlarda yetenekli çocukların belirlenmesi ve yeteneklerine uygun rehberlik hizmetlerinin düzenlenmesi de projeyle yapılacaklar arasında yer aldığını belirterek, bu hedef ve amaçlar dışında, projede istismara uğrayan ve madde bağımlısı olan çocukların tespit edilerek, onlara uygun danışmanlık faaliyetlerinin sürdürüldüğünü söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile