Ahlat Belediyesi, Ahlat Kaymakamlığı, Bitlis Eren Üniversitesi ile Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (AKEV) organizesi ile düzenlenen program, saat 09:30’da Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ile başladı.
Protokol üyelerinin katıldığı kortej, Ahlat Hükümet Konağı ile Selçuklu Çarşısı meydanına kadar yaklaşık 2 kilometrelik yolda yapıldı.
Kortej, halkoyunları ekibi gösterileri ile karşılandı. Malatya Belediyesi’nin Mehtaran takımı da katılanlara bir gösteri yaptı. Eğlence programlarının Mısırdaki olaylar nedeniyle iptal edildiği şenliklerde olaylardaki vahşet konuşmalara da yansıdı.
Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban yaptığı açılış konuşmasında bu yıl 23’ncüsünü gerçekleştirdikleri şenliklerde program içinde bulunan eğlence içerikli etkinliklerin Ortadoğu’da yaşanan vahşet nedeniyle iptal ettiklerini açıkladı.
Başkan Çoban yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bölgede önemli bir güç olduğunu, barışa da en büyük katkıyı sağlayacağını söyledi.
Başkan Çoban, “Ahlat’ta kültür buluşması şenliklerini bir festival havasında kutlamak emelinde çıktığımız bu yolda haklı nedenlerden dolayı programın özellikle eğlenceyi gerektiren bölümlerini Ortadoğu’da yaşanan vahşet nedeniyle iptal ettik. Elbette ki, bugün Ortadoğu’da yaşanan insanlık dramını fiili bir diskriminasyonun bütün özelliklerini ortaya koyan özeliklerle kendini gösteriyor. Allah yeryüzünde hiçbir topluma onun evlatlarının kendi ellerinde yok oluşunu göstermesin. Ben dualarımda İslam dünyasının en güçlüsü olan Türkiye’nin, en muzaffer, en kaim orduya, en güçlü devlete, en güçlü topluma kavuştur. Aksi takdirde bu milletin eli olmadan, bu milletin takdiri olmadan, bu milletin ufku olmadan, hukuku olmadan Türk-İslam hukukunun yerleşmesi olmadan adaleti olmayacaktır” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yayınladığı bildiride yer alan ifadeleri de dillendiren Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, “Başbakanımız hiçbir eğlenceye vaktimiz yoktur. Bu yapılanlar karşısında bizler de sessiz kalmayacağız. Buradaki fiili karşısında bizlerde tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız. Türklerin devlet kurduğu Ahlat’tan bu sesleniş, bu nida sanırım bütün İslam aleminin de ortak duyguları olacaktır. Çocuk yaştaki insanları zehirli gazlarla yok etmek, çocukları kadınları ve gençleri, nesli diskriminasyona tabi tutmak, bir kültür olmasa gerektir. Bir medeniyet değil, bir vahşetin belirtisidir. Suriye’deki kardeşlerim hangi etnik kökenden olursa olsun, lazıyla, Türküyle, Kürdiyle, Çerkeziyle bu coğrafyanın insanları büyük bir medeniyetin, alim bir medeniyetin mümessilleridirler. Bu medeniyetin insanlara bu zulmü reva görenlere de inşallah bütün insanların huzurunda güçlü bir Türkiye iradesi yüksek bir ülke köyleriyle, kasabalarıyla, ilçeleriyle artık yokluğu değil dinamizmi, gelişmeyi kalkınmayı hedefleyen bir Türkiye muhakkak ki tüm insanlığın kurtuluşuna sebep olacaktır” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan Bitlis Vali Yardımcısı Akif Pektaş ise, Rabia selamı vererek yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Elbette ki, bir olmak, iri olmak, diri olmak birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştirme adına bu tür etkinliklere yer verilmesi çok çok önemlidir. Bu noktada emeği geçen her kese teşekkürlerimizi sunuyor bundan sonraki etkinliklerin barış içersinde devam etmesini temenni ediyoruz. Bölgemizin içersinde bulunduğu süreçle ilgili sayın belediye başkanımız çok önemli bir konuşma yaptı, bende sayın belediye başkanımızın düşüncelerine aynen katıldığımı ifade etmek istiyorum. Ama hali hazırda tarihten aldığımız güç ile ümit ediyoruz ki bölgenin parlayan yıldızı ülkemiz barışa yine en önemli katkıyı sunacaktır. Ahlat bu manada tarihe mühür vurmuş bir kenttir. Ve ümit ediyoruz ki aynı ufku ilerleyen sürece taşıyacaktır” şeklinde konuştu.
Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ise yaptığı konuşmasında; ”Bu yıl 23’ncüsünü düzenlediğimiz uluslar arası Avrasya-Ahlat Kültür Şenlikleri etkinliklerine hepiniz hoş geldiniz. Binlerce yıllık köklü bir tarihe ve kültüre sahip olan tarihi mirasımızın nadide örneği olan güzel ilçemiz Ahlat, Meydanlık Mezarlığı, camileri, kümbetleri, hamamları, eşine az rastlanır tarihi eserleri de bünyesinde barındırmaktadır. İlçemizin ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtmak amacıyla bu etkinlikler daha kapsamlı yapılmaktadır. Anadolu’nun giriş kapısı ve Kubbe’tül İslam olan memleketimizi kalkındırmak ve dünyaya tanıtmak tüm Ahlatlıların asli görevi olmalıdır. Türk İslam medeniyetinin başlangıç noktası kabul edilen ilçemizin tarihi, doğal ve turistik değerlerini korumak ve tanıtmak zorundayız. İlçemizin hak ettiği değere kavuşmasını sağlamak amacıyla her yıl düzenlediğimiz bu etkinlikleri ulusal ve uluslararası düzeyde kutlayarak, Ahlat’ın tarihi bir misyona sahip olduğunu Türkiye’ye ve Dünyaya tanıtmak zorundayız. Bu programa katkılarından dolayı tüm kamu kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi
Konuşmaların ardından Ahlat Ziraat Odası tarafından düzenlenen “Kültür Irkı Buzağı Yarışması” düzenlendi.
Sahipleri tarafından süslenen yaklaşık 20’ye yakın buzağı podyuma çıktı. Jüri önüne çıkarılan buzağılar kıyasıya yarıştılar. Düzenlenen yarışmada birinci olan buzağının sahibi Cumhuriyet altını ile ödüllendirildi. Etkinlikler öğlenden sonra düzenlenecek Fotoğraf sergisi açılışı, cirit yarışmaları ve yelken yarışmaları ile devam edecek.
23’ncü Uluslarası Avrasya-ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri Başladı
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bu yıl 23’ncüsü düzenlenen Uluslararası Avrasya-Ahlat Kültür Buluşması Şenlikleri başladı.