23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı ' nın 90 ' ıncı yıl dö ; nü ; mü ; dolayısıyla bugü ; n resmi daireler , ö ; zel kuruluşlar , askeri birlik , kurum ve karargahlar Tü ; rk bayrağı ve Atatü ; rk posterleriyle donatılacak . Kutlamalar , Milli Eğitim Bakanı Nimet Ç ; ubukç ; u ve beraberindeki heyetin , Anıtkabir ' e ç ; elenk koymasıyla başlayacak . Ulus Atatü ; rk , Sıhhiye Zafer ve Atatü ; rk Orman Ç ; iftliği ' ndeki Atatü ; rk anıtlarına da ç ; elenk konulmasının ardından kutlama coşkusu , 19 Mayıs Stadyumu ' na taşınacak . Resmi kutlama programının yanı sıra bazı ü ; niversite , belediye ve sivil toplum ö ; rgü ; tleri de dü ; zenleyecekleri etkinliklerle Atatü ; rk ' ü ; n ç ; ocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı ' nı kutlayacak .
Tü ; rk Hava Kurumu , İstanbul , Ankara , Antalya , Muş , Aydın , Manisa , Denizli , Bursa ve Karadeniz Ereğli ' de dü ; zenleyeceği motorlu yamaç ; paraşü ; tü ; , paraşü ; t , radyo kontrollü ; model uç ; ak gö ; sterileri ve halk uç ; uşlarıyla 23 Nisan coşkusuna ortak olacak . Ç ; ankaya Belediyesi 1000 Ç ; ocuk Korosu da 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Prof . Dr . Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu ' nda konser verecek . Vehbi Koç ; ve Ankara Araştırmaları Merkezi ( VEKAM ) , 23 Nisan Cuma Gü ; nü ; İstanbul ve Eskişehir ' den gelecek ö ; ğrencilere Anıtkabir ve Birinci Meclis binasını gezdirecek . Serebral Palsili Ç ; ocuklar Derneği , 23 Nisan gü ; nü ; ve hafta boyunca bazı etkinlikler dü ; zenleyecek . Başkent Ü ; niversitesi tarafından da ' 5 . Geleneksel 23 Nisan Transplantasyonlu Ç ; ocuklar Balosu ' 24 Nisan Cumartesi gü ; nü ; ü ; niversitenin Bağlıca kampü ; sü ; nde yapılacak .
23 NİSAN KORTEJİ
Ankara Bü ; yü ; kşehir Belediyesi ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı ile Tü ; rkiye Bü ; yü ; k Millet Meclisi ' nin kuruluşunun 90 ' ıncı yılı dö ; nü ; mü ; nü ; başkent caddelerinde kutlayacak . Belediyenin kutlamaları , 24 Nisan Cumartesi gü ; nü ; , masal ve ç ; izgi film kahramanlarından oluşan araç ; ların yer aldığı kortejin geç ; işiyle başlayacak . Altınpark ' tan başlayacak kortej Kızılay ' da son bulacak .
Kortejin geç ; işi sırasında ç ; ocuklara binlerce top dağıtılacak . Kortejin ardından , Kızılay ' da Ferhat Gö ; ç ; er ve Gü ; lşen , konser verecek . Kutlamalar ç ; erç ; evesinde yapılacak havai fişek gö ; sterileriyle Kızılay meydanı ışıl ışıl olacak .
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı , Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin resmî ; tatil gü ; nlerinden ve ulusal bayramlarından biridir . [2] Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatü ; rk tarafından ç ; ocuklara armağan edilmiştir . Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Tü ; rk Cumhuriyeti ' nin de resmî ; tatil gü ; nü ; ve ulusal bayramıdır . Bu bayram , TBMM ' nin aç ; ılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî ; Bayramı ve 1 Kasım 1922 ' de saltanatın kaldırılmasıyla , ö ; nce 1 Kasım olarak kabul edilen , sonra 1935 ' te 23 Nisan Millî ; Bayramı ' yla birleştirilen Hâ ; kimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti ' nin 1927 ' de ilan ettiği ve ilki Atatü ; rk ' ü ; n himayesinde dü ; zenlenen 23 Nisan Ç ; ocuk Bayramı ' nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu .
En son 1980 darbesi dö ; neminde Milli Gü ; venlik Konseyi , bu bayrama resmî ; olarak ' 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı ' adını verdi .
Hakimiyet-i Milliye Bayramı ( ö ; nceleri 1 Kasım , sonra 23 Nisan ) , saltanatın kaldırılışının ve Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin kuruluşunu gerç ; ekleştiren TBMM ' nin aç ; ılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken , Ç ; ocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve ö ; ksü ; z kalan yoksul ç ; ocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı . Gü ; nü ; mü ; zde bayramda , yabancı ü ; lkelerden ç ; ocuklar getirilmekte , ç ; eşitli gö ; steriler hazırlanmakta , okullarda tö ; renler ve ç ; eşitli etkinlikler dü ; zenlenmektedir . [4] Ayrıca 1933 ' te Atatü ; rk ' le başlayan ç ; ocukları makama kabul etme geleneği[6] gü ; nü ; mü ; zde ç ; ocukların kısa sü ; reliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geç ; mesi şeklinde devam etmektedir .
Tü ; rkiye Radyo Televizyon Kurumu , UNESCO ' nun 1979 ' u Ç ; ocuk Yılı olarak duyurmasının ardından , TRT Uluslararası 23 Nisan Ç ; ocuk Şenliği ' ni başlatarak , bayramı uluslararası dü ; zeye taşımıştır .
Nisan 1920 Bü ; yü ; k Millet Meclisi ' nin aç ; ılış gü ; nü ; dü ; r . Her 23 Nisan gü ; nü ; Ulusal Egemenlik ve Ç ; ocuk Bayramı ' nı birlikte kutlarız .
Egemenlik yö ; netme yetkisidir . Ulusal egemenlik ; yö ; netme yetkisinin ulusta olmasıdır . Osmanlı imparatorluğu dö ; neminde egemenlik padişahta idi . Padişah ü ; lkeyi dilediği gibi yö ; netirdi . İmparatorluğun son yıllarında padişahlar rahatlarını dü ; şü ; ndü ; ler . Yurt bakımsız kaldı .
Ü ; lke sorunları yü ; zü ; stü ; bırakıldı . Bu sırada Birinci Dü ; nya Savaşı başladı . Savaş 4 yıl sü ; rdü ; . Bizimle birlikte olanlar savaşta yenildi . Savaş kurallarına gö ; re biz de yenilmiş sayıldık . Yurdumuz İngilizler , Fransızlar , Yunanlılar , İtalyanlar tarafından paylaşıldı . Padişah ve yandaşları ü ; lkenin paylaştırılmasına ses ç ; ıkarmadılar .
Mustafa Kemal Paşa Ulusal Kurtuluş Savaşı ' nı başlatmak iç ; in İstanbul ' dan Samsun ' a 19 Mayıs 1919 gü ; nü ; geldi . Samsun ' dan Amasya ' ya , oradan Erzurum ' a ve Sivas ' a gitti . Sivas ve Erzurum ' da kongreler topladı . Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu . Bu inanç ; la « ; Ulusu yine ulusun gü ; cü ; kurtaracaktır . Tek bir egemenlik vardır , o da ulusal egemenliktir» ; diyordu . Yurdun dö ; rt bir yanından seç ; ilip gelen temsilciler - milletvekilleri - Ankara ' da 23 Nisan 1920 gü ; nü ; toplandılar .
İlk Bü ; yü ; k Millet Meclisi ' nin toplandığı yapı Ankara ' da Ulus Alan ' ından istasyona giden caddenin başındadır . Bugü ; n Kurtuluş Savaşı Mü ; zesi olan bu yapı tek katlıdır . O yıllar ü ; lkemiz yokluk yoksulluk iç ; indeydi . Milletvekillerinin oturduğu sıralar bir okuldan getirildi . Meclis gaz lambası ile aydınlanıyor , soba ile ısınıyordu . Top seslerinin Ankara ' da duyulduğu zamanlarda bile meclis dü ; zenli toplandı .
Ulusal Kurtuluş Savaşımızla ilgili bü ; tü ; n kararlar bu mecliste alındı . Mustafa Kemal Paşa ' nın ö ; nderliğinde ulusumuz dü ; nyaya Ulusal Kurtuluş Savaşı dersi verdi . Ezilen uluslara kurtuluş yolunu aç ; tı . Bağımsızlık savaşının ö ; ncü ; sü ; olan kurtuluş savaşımız yeryü ; zü ; nü ; n ö ; teki uluslarına ö ; rnek oldu .
23 Nisan 1920 ilk Bü ; yü ; k Millet Meclisi ' mizin toplandığı gü ; ndü ; r . 23 Nisan , ulusun yö ; netme yetkisini kullanmaya başladığı gü ; ndü ; r . Bu gü ; n Milli Egemenlik Bayramı ' mızdır .
23 Nisan dü ; nyada kutlanan ilk ç ; ocuk bayramıdır . Atatü ; rk ' ü ; n Tü ; rk ç ; ocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların ç ; ocukları da katılmaya başlamıştır . Atatü ; rk ç ; ocuklara ç ; ok değer verir , gezilerinde okullara uğrar , ders dinler , sorular sorardı . « ; Bugü ; nü ; n kü ; ç ; ü ; kleri yarının bü ; yü ; kleridir . » ; diyen Atatü ; rk , yö ; netimin bayram sü ; resince ö ; ğrencilere bırakılması geleneğini başlattı . 23 Nisan ' da yö ; netim birimleri seç ; imle gelen kurullar bir sü ; re ç ; ocuklara bırakılır . Bu gü ; zel gelenek her yıl yinelenir . Her 23 Nisan ' da yurdumuz bir bayram alanı olur . Ç ; ocuklar tö ; renlerde konuşmalar yaparlar , şiirler okurlar . Gece fener alayları dü ; zenlenir .
23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı egemenliğin ulusta olduğu dü ; şü ; ncesinin kabul edildiği gü ; ndü ; r . Ç ; ocuk bayramımızdır . Yarının bü ; yü ; kleri olan ç ; ocukların bayramıdır .
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 2010
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu, bugün başkent Ankara başta olmak üzere tüm yurtta ve yurtdışındaki temsilciliklerde düzenlenecek etkinliklerle yaşatılacak.



















