24 Yil Geçti Ama Aci Hala Ayni Açiklamasi Gözyaslarina Hakim Olamadilar

24 Yil Geçti Ama Aci Hala Ayni Açiklamasi Gözyaslarina Hakim Olamadilar

17 Agustos 1999 Marmara Depremi’nin 24’üncü yili dolayisiyla Sakarya’da gerçeklesen programda eller semaya açilarak, hayatlarini kaybeden vatandaslar anildi. Depreme iliskin gösterilen kisa filmde bazi vatandaslar gözyaslarina hakim olamadi.

17 Agustos 1999 Marmara Depremi anma programi Sakarya Demokrasi Meydani’nda gerçeklestirildi.

Açilis konusmasi ile baslayan program, Kur’an-i Kerim tilaveti, ilahi ve kasidelerin okunmasi ile devam etti. Depremin ardindan kaydedilen görüntülerden olusan kesitler ve AFAD’in bilgilendirme filmleri ile devam eden programda bazi vatandaslar gözyaslarina hakim olamadi.

“Anma programini zaman zaman yapmak ve hatirlamak lazim”

Anma programinda konusan Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Acilarimiz ve yogun bir hüzünle hayati tekrar idame ettirmeye çalistigimiz, yaralari sarmak için gece gündüz demeden gayret gösterdigimiz bir gecenin arifesindeyiz. Bir söz vardir; ‘Mevlam düsmanima dahi bunu vermesin’ diye. Düsmanlarimiza dahi böyle acilar göstermesin insallah. Tabii bu gece aci ve konusulmasi zor bir gece. Bu geceyi biz Kur’an ve dualarla niyaz ediyoruz. Bu geceden almis oldugumuz hiddetlerle hayatimizi farkli bir sekilde yapilanmaya gitmenin çalismalarini sürdürüyoruz. Bu anma programini aslinda biz senede bir defa yapiyoruz, zaman zaman yapmak ve hatirlamak lazim. En azindan belki bir müddet tesiri kalir. Tesiri bir müddet sonra zaten gidiyor, dünya telasesi her seyi alip götürüyor. Ama zaman zaman bu tür acilarimizi paylasip tesiri altinda yasamakta fayda var. Bunu yapmak bizleri olgunlastirir” dedi.



“Bizler sadece yaralarimizi sarmiyoruz”

Deprem sonrasinda sehirde yapilan çalismalara da deginen Yüce, “Bizler sadece yaralarimizi sarmiyoruz. Yara almamak için de çalismalarimizi sürdürüyoruz. Orta hasarli yapilarda güçlendirme, zemin iyilestirmesi gibi uygulamalara gidildi. Agir hasarli binalar tamamen yikildi. Binalara verilen ruhsatlarda zemin etütleri ve raporlamalari sart kosuldu. Öncelikle Sakarya’da yatay mimari hakim oldu. Bu anlamda sehrimiz ilçemize örnek bir sehir olma özelligine sahip oldu. Bunun böyle devam etmesini saglamak mecburiyetindeyiz. Depremden hemen sonra 5 katli binaya izin veren imar planimiz degistirildi. Önce iki, daha sonra üç kat yükseklikte binalarla Sakaryamiza yatay mimari hakim oldu. Allah bizlere bir daha o günleri yasatmasin ve karanligi düsmeyelim diye Sakarya Büyüksehir Belediyesi olarak gündüz gece çalismalarimiza devam ediyoruz” diye konustu.

Anma programina, Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Adapazari Belediye Baskani Mutlu Isiksu, kurum ve kuruluslarin müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri ile vatandaslar katildi.

Öte yandan, anma programi Kur’an-i Kerim tilaveti sonrasinda saat 03.02’de dua edilmesiyle son bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile